Σ' αυτό τον τρόπο ο σχηματισμός των ριζών στο νέο φυτό γίνεται ενώ είναι ακόμη ενωμένο με το μητρικό φυτό. Ο βλαστός που θα σχηματίσει την καταβολάδα κάμπτεται ώστε ένα τμήμα του να τοποθετηθεί μέσα στο έδαφος και συγκρατείται σ' αυτή τη θέση με διάφορους τρόπους, ενώ η κορυφή του αφίνεται ελεύθερη έξω από το έδαφος. Η κάλυψη του βλαστού είναι αρκετή για να προκαλέσει το σχηματισμό ριζών, αλλά μπορεί να γίνει και μια μικρή εγκοπή ή αφαίρεση του φλοιού σε σχήμα δακτυλίου πλάτους 1 - 2 cm.
Είναι δαπανηρός τρόπος πολλαπλασιασμού και χρησιμοποιείται για όσα καλλωπιστικά ριζοβολούν δύσκολα με μοσχεύματα και από τους ερασιτέχνες.
Όταν δεν υπάρχει κατάλληλος βλαστός κοντά στο έδαφος τότε το μέσο ριζοβολίας (χώμα , τύρφη , βρύα η ότι άλλο μέσο ριζοβολίας χρησιμοποιήσετε) δηλαδή το εδαφικό υλικό, συγκρατείται στην θέση που πρέπει να προκληθεί η δημιουργία ριζών με ένα τεμάχιο πλαστικού που σχηματίζει κύλινδρο και δένεται στις δύο βάσεις .
Είναι οι καλούμενες εναέριες καταβολάδες. Χρησιμοποιείται εκτός από τον πολλαπλασιασμό, στα φυτά εσωτερικών χώρων που έχουν αποκτήσει υπερβολικό ύψος για να δημιουργηθεί ένα νέο χαμηλότερο φυτό.
Η αποκοπή από το μητρικό φυτό γίνεται αφού υπάρξει ικανή ριζοβολία του προς πολλαπλασιασμό βλαστού . Αμέσως μετά την αποκοπή και κατά την φύτευση , καλό είναι να κλαδεύεται αυστηρά το νέο φυτό , έτσι ώστε να περιοριστεί η μεγάλη διαπνοή λόγω υπερβολικής φυλλικής επιφάνειας . Συνήθως η καταβολάδα είναι έτοιμη για αποκοπή από το μητρικό φυτό , την επόμενη καλλιεργητική περίοδο . Οι εναέριες καταβολάδες εφαρμόζονται στο τέλος της άνοιξης και κόβονται αρχές φθινοπώρου η την επόμενη άνοιξη .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου