.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Η προστασία των ξυνών απο τον φυλλοκνίστη

Η προστασία των ξυνών απο τον φυλλοκνίστη
O φυλλοκνίστης των εσπεριδοειδών (Phyllocnistis citrella) είναι ένα μικρό έντομο που κατάγεται από τη Νοτιο-Ανατολική Ασία, όπου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο. Από εκεί μεταφέρθηκε στην Αυστραλία, στη Βόρεια και στη Νότια Αφρική. Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε το Καλοκαίρι του 1995 στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου (Ρόδο, Κω, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κρήτη) και από εκεί εξαπλώθηκε με μεγάλη ταχύτητα στην Πελοπόννησο, στην Αττική και στη Δυτ. Ελλάδα.
Προσβάλλει την τρυφερή νέα βλάστηση του Καλοκαιριού, δηλαδή τα νέα φύλλα και τους νεαρούς βλαστούς. Τα φύλλα καρουλιάζουν, στρίβουν, έχουν αργυρόχρωμη όψη, αποχρωματίζονται και η επιφάνειά τους καλύπτεται από στοές. Αυτή η ζημιά προκαλεί μείωση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητάς τους ή ακόμη και την ξήρανσή τους, με συνέπειες στη κακή θρέψη του φυτού και έμμεσα στην μείωση της παραγωγή. Σε ένα φύλλο μπορούμε να δούμε περισσότερες από μια προνύμφες του εντόμου να τρέφονται. Οι προνύμφες κατά τη διατροφή τους ορύσσουν (ανοίγουν) επίσης στοές και σε τρυφερούς βλαστούς. Η ζημιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή όταν έχουμε νεαρά δενδρύλλια και τρυφερά εμβόλια, αφού καταστρέφεται η βλάστηση. Η προσβολή φαίνεται ότι είναι εντονότερη το Καλοκαίρι λόγω ζέστης και το Φθινόπωρο.
Η αντιμετώπιση του εντόμου είναι σχετικά δύσκολη και κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή ολοκληρωμένης αντιμετώπισης με συνδυασμό καλλιεργητικών και χημικών μέσων. Ετσι συγκεκριμένα συστήνουμε:
1) Αποφυγή μεταφοράς των μολύσμένων φυτών από περιοχή σε περιοχή.
2) Κοπή των "λαίμαργων" βλαστων νωρίς την Ανοιξη.
3) Εφαρμογή μειωμένης άρδευσης και αζωτούχου λίπανσης, έτσι ώστε να μην ενθαρρύνεται η νέα βλάστηση την περίοδο που το έντομο μπορεί να αναπτύξει υψηλούς πληθυσμούς.
4) Προστασία της τρυφερής βλάστησης με κατάλληλα εντομοκτόνα με προληπτικούς ψεκασμούς απο το τέλος Μαίου και μετα και επανάληψη των επεμβάσεων τους Φθινωπορινούς μήνες.

Το διαβάσαμε στο geoponiko-parko.gr
Πηγή>http://www.fytokomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου