Ο κοινός τετράνυχος (Tetranychus urticae) ανήκει στην οικογένεια «Ακάρεα» (Acari: Tetranychidae) και προσβάλει τα φύλλα των φυτών. Εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και αν δεν ελεγχθεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε όλα τα φυτά στον κήπο σας ή στις καλλιέργειες σας, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Σε επίθεση του κοινού τετράνυχου σε μεγάλα φυτά, τα φύλλα αρχικά μαραίνονται και κατόπιν πέφτουν. Ο τετράνυχος έχει τέσσερα ζεύγη ποδιών ενώ η προνύμφη του έχει τρία. Είναι έντομο αραχνοειδές, δύσκολα ορατό με γυμνό μάτι. Προκαλεί σημαντική μείωση της παραγωγή. Αν ο τετράνυχος εξαπλωθεί σε όλο το φυτό, αυτό καταστρέφεται. Στα μικρότερα φυτά η επίθεση είναι ολοκληρωτική και μοιραία. Ξεραίνονται από τον βλαστό τους σε ελάχιστο χρόνο. Επιτίθεται σε λαχανόκηπους (αγγουριές, ντοματιές, κ.λπ.), σε αμπέλια, στα εσπεριδοειδή, σε καλλωπιστικά φυτά και σε λουλούδια. Αναπτύσσεται ιδιαίτερα εύκολα στις υπαίθριες καλλιέργειες και στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Πως καταπολεμάται
Το πώς θα επιχειρήσετε την καταπολέμηση του εξαρτάται από τις προσωπικές σας αντιλήψεις για το περιβάλλον και την καλλιέργεια, αλλά και το μέγεθος του προβλήματος. Μεταξύ της χημικής και της φυσικής καταπολέμησης όμως, υπάρχουν σημαντικές διαφορές, στις οποίες αξίζει να σταθούμε για άλλη μια φορά. Κι αυτό, διότι οι άνθρωποι επιλέγουν την πρώτη, για τα αποτελέσματα και την ταχύτητα της δράσης της, ώστε να ξεχνάνε πως είναι επικίνδυνη για τη φύση, το περιβάλλον και προφανώς, τον ίδιο τον άνθρωπο. Κανονικά λοιπόν, η χημική καταπολέμηση θα πρέπει να επιλέγεται και τελευταία, μετά από την όποια αποτυχία μας δηλαδή, να εξασφαλίσουμε μια επιτυχή καταπολέμηση με φυσικά μέσα.
Χημικοί τρόποι Καταπολέμησης
Στην χημική καταπολέμηση χρησιμοποιούνται ακαρεοκτόνα δηλαδή εντομοκτόνα κατάλληλα για ακάρεα. Το κάθε ακαρεοκτόνο μπορεί να επιδρά σε συγκεκριμένες καλλιέργειες. Η καταπολέμηση αυτή όμως είναι αρκετά δαπανηρή. Αυτό συμβαίνει, κατά κύριο λόγο, επειδή ο τετράνυχος αναπτύσσει, σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, ανθεκτικότητα στο εντομοκτόνο και αυτό με τη σειρά του παύει να είναι αποτελεσματικό.
Με τον καιρό, οι αλλεπάλληλες χρήσεις ακαρεοκτόνων που απαιτούνται για τον έλεγχό του οδηγούν σε όλο και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα του τετράνυχου. Επιπλέον, καταστρέφουν τα ωφέλιμα έντομα που θα μπορούσαν από μόνα τους, σε ικανοποιητικό πληθυσμό, να οδηγήσουν στην βιολογική καταπολέμηση του τετράνυχου.
Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, πως σε αυτήν την ομάδα ανήκουν ισχυρά δηλητήρια, τόσο ισχυρά μάλιστα, ώστε να τίθεται σε κίνδυνο το περιβάλλον, μα και η ίδια η ανθρώπινη ζωή! Ο κηπουρός καλλιεργητής θα πρέπει να μελετήσει, αν αξίζει τον κόπο το μεγάλο "κόστος" της εφαρμογής τους και να προβεί σε αυτό με γάντια, γυαλιά και προφανώς, στολή, γνωρίζοντας πως είναι υπεύθυνος για την ισορροπία στο μικροοικοσύστημα του χώρου του, μα και στην ίδια τη φύση γενικότερα.
Προσοχή
Σεβόμαστε τη Φύση, προστατεύουμε το Περιβάλλον που ζούμε! Χρησιμοποιούμε δηλητήρια και φάρμακα, ΜΟΝΟ όταν αυτό απαιτείται! Τα χημικά είναι φονικά όχι μόνο για την Φύση, μα και για τον ίδιο τον άνθρωπο!
Σεβόμαστε τη Φύση, προστατεύουμε το Περιβάλλον που ζούμε! Χρησιμοποιούμε δηλητήρια και φάρμακα, ΜΟΝΟ όταν αυτό απαιτείται! Τα χημικά είναι φονικά όχι μόνο για την Φύση, μα και για τον ίδιο τον άνθρωπο!
Φυσικοί Τρόποι Καταπολέμησης
Τρόπος 1ος
Το Νερό πρώτα πρώτα, μπορεί να εξολοθρεύσει τον Τετράνυχο, αρκεί αμέσως μετά να εφαρμοστεί ένα ελαφρύ τρίψιμο των προσβεβλημένων τμημάτων με ένα βαμβάκι. Βεβαίως όμως και εφόσον τα λουλούδια μας δεν είναι ευαίσθητα, η κατάβρεξη μπορεί να γίνει και υπό πίεση.
Τρόπος 2ος
Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα μείγμα από Νερό, Οινόπνευμα και Σαπούνι, σε αναλογία 3:1:0,1 ή 1 λίτρο:2 κουταλάκια γλυκού:1 κουταλάκι γλυκού, αρκεί να εφαρμόζεται 1 ή 2 φορές την εβδομάδα!
Τρόπος 3ος
Η συγκαλιέργεια με σκόρδο αποτελεί ένα φυσικό απωθητικό του Τετράνυχου
Τρόπος 4ος
Ψεκασμοί με μείγμα από νερό και σκόρδο ή από νερό, σκόρδο και καυτερή πιπεριά, σε αναλογία 1 λίτρο:6 σκελίδες:2 καυτερές πιπεριές και ελάχιστο σαπούνι. Αυτό το μίγμα μπορεί να λειτουργήσει θαυμάσια. Οι 2 τελευταίες συνταγές βέβαια, γίνονται με χρήση μπλέντερ και ύστερα από σούρωμα, το οποίο και πραγματοποιείται 2 μέρες μετά την παρασκευή.
Τρόπος 5ος
Αν σε 1 λίτρο νερού τοποθετηθεί 1 τσιγάρο ή λίγα αποτσίγαρα για 24 ώρες, δημιουργείται το επονομαζόμενο Διάλυμα Καπνού. Αρκετά επικίνδυνο ωστόσο, δεν χρησιμοποιείται όταν φυσά δυνατός αέρας ή αν δεν έχει αραιωθεί πολλές φορές νωρίτερα!
Τρόπος 6ος
Τρόπος 6ος
Ένα διάλυμα Τσουκνίδας, το οποίο και παρασκευάζεται με 1 μέρος Τσουκνιδών, προς 10 μέρη νερό, το οποίο και φυλάσσεται σε αεροστεγές, θερμό μέρος, για περισσότερες από 24 ώρες. Στα αρνητικά αυτού του τρόπου αντιμετώπισης προσμετράται η αδυναμία συντήρησης του κάθε φρέσκου μείγματος.
Τρόπος 7ος
Σε περιπτώσεις μεγάλης προσβολής το κλάδεμα μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο, αρκεί να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να μην δεχθούν τα ακάρεα άλλοι κήποι και μπαλκόνια.
Τρόπος 8ος
Τέλος, οι κηπουροί καλλιεργητές θα μπορούσαν να προσελκύσουν εχθρικά προς τον Τετράνυχο έντομα.
Τα έντομα Phytoseiulus Persimilis, Orius Insidiosus, Chrysopa, Coccinella Septempunctata, είναι μερικά από αυτά.
Το αρπακτικό Ακάρι Amblyseius Californicus ειδικεύεται στον Τetranychus Urticae, Tetranychus Cinnabarinus και Panonychus Ulmi, η Κηκιδόμυγα Cecidomyia ή Feltiella Acarisuga στον Tetranychus Urticae και Tetranychus Cinnabarinus και το Galendromus ή Typhlodromus ή Metaseiulus Occidentalis στους Tetranychus Mcdanieli και Tetranychus Urticae.
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο γεωπόνος αποτελεί σύμμαχο της προσπάθειας μας φυσικά, αφού θα μας κατατοπίσει για τα ωφέλιμα έντομα, τα οποία και μπορεί να φιλοξενήσει αποκλειστικά, ο δικός μας χώρος!
Προσοχή
Προσοχή
Επισημαίνεται, πως κάποια λουλούδια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα! Ως εκ τούτου, κάθε τρόπος καταπολέμησης χρειάζεται να δοκιμαστεί ένα 24ωρο πριν την εφαρμογή, σε λίγα φύλλα αρχικά ή ακόμα και σε ένα, δυο βλαστούς!
Πηγή>http://www.fytokomia.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου