.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Ταχίνι: Δείτε τι δώρο κάνετε στον εαυτό σας με μία μόλις κουταλιά


Ταχίνι: Δείτε τι δώρο κάνετε στον εαυτό σας με μία μόλις κουταλιά
Οι περισσότεροι το θυμούνται μόνο σε περιόδους νηστείας, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν τα πραγματικά του οφέλη, αφού αποτελεί τρόφιμο εξαιρετικής θρεπτικής αξίας, με καλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ωφέλιμα λιπαρά οξέα και απαραίτητα για την καλή υγεία και ισορροπία του οργανισμού μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στις χώρες της Μέσης Ανατολής αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής, καθώς χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών φαγητών.
Τι κερδίζετε με μόλις μία κουταλιά ταχίνι
➜ Ενέργεια 89 θερμίδες
➜ Πρωτεΐνη 2,55 γρ.
➜ Ολικά λιπαρά 8,06 γρ.
➜ Υδατάνθρακες 3,18 γρ.
➜ Φυτικές ίνες 1,4 γρ.
➜ Απλά σάκχαρα 0,07 γρ.
➜ Ασβέστιο 64 mg
➜ Σίδηρος 1,34 mg
➜ Μαγνήσιο 14 mg
➜ Φώσφορος 110 mg
➜ Κάλιο 62 mg
➜ Νάτριο 17 mg
➜ Ψευδάργυρος 0,69 mg
➜ Χαλκός 0,242 mg
➜ Μαγγάνιο 0,218 mg
➜ Σελήνιο 0,3 μg
➜ Θειαμίνη 0,183 mg
➜ Ριβοφλαβίνη 0,071 mg
➜ Νιασίνη 0,818 mg
➜ Παντοθενικό οξύ 0,104 mg
➜ Βιταμίνη Β6 0,022 mg
➜ Φυλλικό οξύ 15 μg
➜ Βιταμίνη E 0,04 mg
Πώς μας ωφελεί το ταχίνι
- Συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού μας από τους οξειδωτικούς παράγοντες, που ευθύνονται για μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου
- Καταπολεμά τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, που σχετίζονται με τη γήρανση των κυττάρων του οργανισμού
- Εμποδίζει λόγω των συστατικών του την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό, που αποτελεί το πρώτο στάδιο και έναν σημαντικό αιτιολογικό μηχανισμό για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης
- Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό
- Λόγω των λιγνανών συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
- Είναι ιδανικό για διαβητικούς καθώς έχει σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Το μαγικό ταχίνι ενάντια στην παιδική παχυσαρκία


Το μαγικό ταχίνι ενάντια στην παιδική παχυσαρκία
Ο αυξημένος ρυθμός εμφάνισης της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα αποτελεί γεγονός. Δημοσιεύματα των τελευταίων ετών έχουν κατατάξει τα ελληνόπουλα στις υψηλές θέσεις εμφάνισης της παχυσαρκίας παγκοσμίως. 
Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τρόφιμα με λίγες θερμίδες ή περιορισμένα λιπαρά έχουν κατακλύσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Το γεγονός αυτό έχει ελαφρώς αποπροσανατολίσει τόσο τα παιδιά και τους εφήβους, όσο και τους γονείς.
Η λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν είναι απλά ο περιορισμός των θερμίδων αλλά η υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών οικογενειακώς. Ακόμα και όταν η συζήτηση φτάνει στο θέμα των λιπαρών, η απάντηση δεν πρέπει να περιορίζεται απλά στον περιορισμό τους αλλά να εστιάζει στη σωστή επιλογή τους. Ο περιορισμός αφορά στην πρόσληψη των ζωικών λιπαρών, ενώ τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά θεωρούνται απαραίτητα για τη σωστή σωματική αλλά και εγκεφαλική ανάπτυξη.
Η σωστή επιλογή τροφίμων είναι μονόδρομος αλλά δεν πρέπει να επιλέγονται απλώς τρόφιμα διαίτης, πρέπει να προτιμώνται περισσότερο πρωτογενή τρόφιμα με αποδεδειγμένη διατροφική αξία όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα ολικής άλεσης δημητριακά, τα όσπρια και για λιπαρές ύλες το ελαιόλαδο και το ταχίνι.
Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην επαρκή πρόσληψη βιταμινών και φυτικών ινών, τα δημητριακά και τα προϊόντα τους στην κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια, τα άλιπα ζωικά προϊόντα σε πρωτεΐνη και ανόργανα συστατικά και το ελαιόλαδο, σε ελεγχόμενη ποσότητα, στην κάλυψη των αναγκών σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Το ταχίνι, αν και υπήρχε στην διατροφή για δεκαετίες, τα τελευταία χρόνια είχε ελαφρώς παραγκωνιστεί από το καθημερινό διαιτολόγιο. Μελέτη, όμως, από το τμήμα Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απέδειξε ότι το ταχίνι περιέχει σημαντικές ποσότητες λιγνανών και φαινολικών ενώσεων, ουσιών με έντονη αντιοξειδωτική δράση.
Επίσης, η μελέτη αυτή έδειξε ότι η πρωτεΐνη που περιέχει σε συνδυασμό με τα αντιοξειδωτικά, έχει σαν αποτέλεσμα το ταχίνι να παρουσιάζει αντιβακτηριακή δράση έναντι παθογόνων μικροοργανισμών που ευθύνονται για ορισμένες αλλεργικές εκδηλώσεις.
Τέλος, το σημαντικότερο, ίσως, εύρημα της μελέτης είναι η υψηλή περιεκτικότητα του ταχινιού σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα, αφού δεν μπορούν να συντεθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό και φαίνεται να λείπουν από την καθημερινή διατροφή. Η επάρκεια στα απαραίτητα λιπαρά οξέα εξυπηρετεί τον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία από καρδιαγγειακές νόσους και φυσικά, στην καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία.
Η λύση, λοιπόν, στο πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι η σωστή επιλογή τροφίμων και η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών σε καθημερινή βάση. Ξεκινήστε οργανώνοντας σωστά την ημερήσια διατροφή της οικογένειάς σας με τακτικά γεύματα.
Προσπαθήστε να έχετε ποικιλία και να ελέγχετε την ποσότητα των γευμάτων και φυσικά, να ξεκινάτε την ημέρα των παιδιών με ένα καλό πρωινό – ένα πρωινό γεύμα με ένα φυσικό χυμό φρούτων ή γάλα και ψωμί με ταχίνι θα προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός, για να ξεκινήσει δυναμικά η μέρα.
Γιάννης Χρύσου
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πηγή: http://www.onmed.gr/

Φτιάχνω σπιτικό ταχίνι


Ταχίνι: παρασκευή
Το ταχίνι ή ουσιαστικά ο σουσαμοπολτός, φτιάχνετε από 2 απλά υλικά:
Από τριμμένους σπόρους σουσαμιού και αγνό ελαιόλαδο.

Το έτοιμο ταχίνι φτιάχνετε συνήθως από αποφλοιωμένους σπόρους σουσαμιού. Αυτό δίνει στους ταχίνι ένα πιο ανοιχτό χρώμα και πιο λεία υφή. Το ταχίνι που φτιάχνετε από φυσικό αναποφλοίωτο σουσάμι δεν είναι τόσο λείο αλλά έχει πιο πλούσια (αν και μερικές φορές λίγο πιο πικρή) γεύση, αλλά ασφαλώς περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Υλικά
1 γεμάτη κούπα σπόρους σουσαμιού
2-5 κουταλιές ελαιόλαδο αναλόγως πόσο ρευστό το θέλουμε
Αλάτι (προαιρετικό)

Παρασκευή
Ψήσιμο του σουσαμιού (προαιρετικό). Το ψήσιμο του σουσαμιού δίνει στο ταχίνι καλύτερη γεύση (όπως των ξηρών καρπών).

1ος τρόπος
Σε ένα στεγνό τηγάνι καβουρδίζουμε τους σπόρους σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τους συχνά με ένα ξύλινο κουτάλι. Προσέξτε την θερμοκρασία, οι σπόροι καίγονται πολύ εύκολα.

2ος τρόπος
Εναλλακτικά, ψήνουμε τους σπόρους στο φούρνο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ° Κελσίου. Απλώνουμε το σουσάμι σε λαδόκολλα και ψήνουμε ελαφρώς τους σπόρους, ανακατεύοντας τους μία ή δύο φορές.

Και στις 2 περιπτώσεις ψήνουμε λίγο τους σπόρους, μέχρι να πάρουν ελαφρώς ξανθό χρώμα (όχι σκούρο καφέ), περίπου 5-6 λεπτά. Προσέξτε να μην τους κάψετε γιατί το ταχίνι σας θα έχει απέσεια γεύση. Μεταφέρουμε το ψημένο σουσάμι σε ένα μεγάλο πιάτο ή δίσκο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Τοποθετούμε το σουσάμι σε ένα μίξερ ή μπλέντερ και αλέθουμε τους σπόρους για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει μία λεπτή τριμμένη μάζα.

Προσθέτουμε 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και χτυπάμε στο μίξερ για περίπου 1-2 λεπτά μέχρι να αναμιχτεί καλά.

Για λεπτότερο και ρευστότερο ταχίνι, προσθέτουμε ακόμα 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι ή και περισσότερο μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή σύσταση, αναλόγως τις προτιμήσεις μας και ξαναχτυπάμε.

Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο αλάτι για γεύση.

Η συνταγή μας δίνει περίπου 2/3 της κούπας έτοιμο ταχίνι.

Για παρασκευή περισσότερης ποσότητας, περίπου ενός κοινού βάζου μελιού των 700 γραμμαρίων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις εξής αναλογίες: 5 φλιτζάνια σπόρων σουσαμιού και 1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδου, με τι διαφορά ότι ο χρόνος ψησίματος θα είναι λίγο μεγαλύτερος.

Αποθήκευση
Μεταφέρετε τo ταχίνι σε ένα καθαρό βάζο ή άλλο αεροστεγές δοχείο. Φυλάξτε το δροσερό μέρος ή στο ψυγείο για αρκετούς μήνες. Αν το λάδι διαχωριστεί και έρθει στην επιφάνεια μην ανησυχήσετε, απλά ανακατέψτε το με ένα κουτάλι.

- See more at: http://www.ftiaxno.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου