.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Το σπανάκι


Το σπανάκι
Το σπανάκι είναι από τα λαχανικά που προτιμούν τα δροσερά κλίματα. Με την παραμικρή ευκαιρία ξεσταχυάζει αμέσως μόλις ο καιρός γίνει ζεστός και ξηρός. Υπάρχουν ποικιλίες που είναι περισσότερο ανθεκτικές, αλλά ακόμα και αυτές μπορεί να σας ταλαιπωρήσουν για να τις εμποδίσετε να ανθίσουν τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως, αξίζει να επιμείνετε. Το φρέσκο σπανάκι, εκτός του ότι έχει καταπληκτική γεύση, είτε μαγειρεμένο είχε ωμό σε σαλάτες, είναι και εξαιρετικά θρεπτικό. Οι παραδοσιακές ποικιλίες του έχουν λεία ή ζαρωμένα φύλλα (Σαβοΐας). Τα λεία φύλλα είναι συνήθως λεπτότερα, πιο γλυκά και ταιριάζουν περισσότερο στις σαλάτες. Τα φύλλα με τις ζάρες είναι χοντρότερα και διατηρούν την υφή τους καλύτερα όταν μαγειρευτούν. Οι ποικιλίες της Ανατολής έχουν πιο σκούρο χρώμα και μακρύτερους μίσχους. 

Πού φυτεύεται
Το σπανάκι ευδοκιμεί σχεδόν οπουδήποτε. Είναι σχετικά περίεργο ότι δεν έχει πρόβλημα και όταν είναι σκιασμένο για κάποιες ώρες της μέρας. Μάλιστα το καλοκαίρι αναπτύσσεται καλύτερα όταν δεν είναι συνέχεια στον ήλιο. Έχει, όμως, μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και νερό. Χρειάζεται γόνιμο, πλούσιο σε άζωτο χώμα που να συγκρατεί αποτελεσματικά την υγρασία, οπότε φυτέψτε το σε σημεία όπου έχετε ήδη ρίξει μπόλικη καλοχωνεμένη κοπριά ή κομπόστα. Αν το χώμα είναι ιδιαιτέρα άγονο, προετοιμάστε το έδαφος εκ των προτέρων ρίχνοντας σύνθετο λίπασμα ή κοπριά πουλερικών.

Πότε φυτεύεται
Οι σπόροι των σύγχρονων υβριδίων φυτεύονται σχεδόν όλον τον χρόνο - αν και μπορεί να μη βλαστήσουν με επιτυχία στις μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού. Για να έχετε συνέχεια παραγωγή σπείρετε σπόρους κάθε λίγες εβδομάδες από τα μέσα του χειμώνα ως τα τέλη του καλοκαιριού ή τις αρχές φθινοπώρου. Οι πρώτες σοδειές θα ωριμάσουν την άνοιξη και οι τελευταίες θα αντέξουν τον χειμώνα ως και την επόμενη άνοιξη, αν και μπορεί να χρειαστεί να τους προστατέψετε με φανάρια σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. 

Πώς να σπείρετε
Η σπορά του σπανακιού είναι προτιμότερο να γίνεται κατευθείαν στο έδαφος. Σπείρετε σε βάθος 2 εκατοστών, ανά διαστήματα 2,5 εκατοστών και σε σειρές με απόσταση 30 εκατοστών. Όταν μεγαλώσουν αρκετά για να πιάνονται, αραιώστε τα φυντάνια σε απόσταση 7-15 εκατοστών, ανάλογα με το πόσο μεγάλα φυτά θέλετε. Αν σκοπεύετε να κόβετε συχνά τα φύλλα, φυτέψτε σε φαρδιά αυλάκια.

Τυπική φροντίδα
Ξεχορταριάστε συχνά και ποτίστε όσο πιο τακτικά και επισταμένα μπορείτε. Μόλις τα αφήσετε να στεγνώσουν, πιθανότατα θα ξεσταχυάσουν. Στο μέσο του καλοκαιριού, το σπανάκι ανθίζει με μεγαλύτερη ευκολία από ό,τι βγάζει φύλλα. Αν η ανάπτυξη των φύλλων γίνεται με αργό ρυθμό, προσθέστε αζωτούχο λίπασμα ή υγρό οργανικό πολτό.

Συγκομιδή
Το σπανάκι συνήθως ωριμάζει δέκα με δώδεκα εβδομάδες μετά τη σπορά - αν και μπορείτε να κόβετε τρυφερά φύλλα για σαλάτες πολύ νωρίτερα. Μόλις φτάσουν σε μήκος 5 εκατοστών, κόψτε λίγα εξωτερικά φύλλα από το κάθε φυτό τη φορά.
Για να συλλέξετε ολόκληρο το φυτό, ξεριζώστε το ή κόφτε το περίπου 2,5 εκατοστά πάνω από το χώμα. 0α πετάξει καινούργια φύλλα από το κοτσάνι.

Επιπλοκές
Εκτός από την πρώιμη ανθοφορία, ο περονόσπορος θα είναι πιθανώς το μεγαλύτερο σας πρόβλημα. Αν δώσετε στα φυτά σας χώρο, ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα, είναι η καλύτερη λύση στο πρόβλημα.
Τα πουλιά μπορούν να γίνουν παράσιτα, επίσης, αν τρώνε τα φυντάνια. Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε προστατευτικό δίχτυ για να τα αντιμετωπίσετε.

Προτεινόμενες ποικιλίες
Οι ανθεκτικές ποικιλίες στο ξεστάχυασμα με τα λεία φύλλα είναι οι ευκολότερες στην καλλιέργεια, αλλά αξίζει να πειραματιστείτε με κάποιες που έχουν πιο ασυνήθιστα χρώματα και σχήματα.

Το σπανάκι Νέας Ζηλανδίας
Αυτό είναι στην πραγματικότητα διαφορετικό είδος αλλά καλλιεργείται και χρησιμοποιείται ακριβώς όπως το σπανάκι. Το μεγάλο προσόν του -εκτός από τη νοστιμιά του- είναι ότι αντέχει καλύτερα από το κανονικό σπανάκι στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία και είναι λιγότερο πιθανό να ξεσταχυάσει. Μουλιάστε τους σπόρους σε νερό και σπείρετε στο ύπαιθρο προς το τέλος της άνοιξης μετά τις τελευταίες παγωνιές. Αραιώστε τα φυντάνια σε αποστάσεις 45 εκατοστών μεταξύ τους.
Μπορείτε να αρχίσετε να κόβετε τα φρέσκα φύλλα έξι εβδομάδες μετά τη σπορά. Ξανά φυτρώνουν συνέχεια, οπότε μπορείτε να το κουρεύετε για να κρατήσει από το καλοκαίρι ώς τις πρώτες παγωνιές του χειμώνα.


ΕΠΟΧΗ
Άνοιξη
Καλοκαίρι
Φθινόπωρο
Χειμώνας
Σπορά
Μεταφύτευση


Συγκομιδή

Πηγή>http://www.fytokomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου