.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Μπήκε σε θερμοκήπιο, βγαίνει με 2,50 ευρώ το επιτραπέζιο ροδάκινο


Μπίκας ΑλέξανδροςAgronews.gr
Έως και 600% ακριβότερα από τους συναδέλφους τους στη Βόρεια Ελλάδα φτάνουν, να πωλούν το επιτραπέζιο ροδάκινο που παράγουν και βγάζουν στην κατανάλωση αγρότες από τους νοµούς Ηλείας και Αχαΐας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Η πρώτη συγκομιδή σε Ηλεία, Αχαΐα. Αφετηρία εξελίξεων στις δενδρώδεις καλλιέργειες τα σκεπαστά πυρηνόκαρπα της Πελοποννήσου.
Βασικό «όπλο» τους στην προσπάθεια που κάνουν, να φέρουν σε µέχρι πρότινος, απάτητα για το συγκεκριµένο είδος καλλιέργειας εδάφη, δεν είναι άλλο από την πρωίµιση της σοδειάς, σε χρονικό διάστηµα άνω των 30 ηµερών, κάτι που βοηθά τους ίδιους να τα διαθέτουν πιο εύκολα και το σηµαντικότερο, πιο ακριβά στην αγορά, εσωτερικού και εξωτερικού.

Όπως αναφέρει στην Agrenda εις εξ αυτών, ο Φάνης Παπανικολόπουλος, το όφελος από τη νωρίτερη (ξεκινά στα µέσα Απρίλη, αντί στις 20 περίπου Μαΐου, όπως παραδοσιακά γίνεται σε παραγωγικές περιοχές της βόρειας Ελλάδας) συγκοµιδή των προϊόντων που αφορούν θερµοκηπιακή παραγωγή αλλά όχι µόνον, έγκειται στην ευκολία απορρόφησης εκ µέρους της αγοράς, δεδοµένου ότι στα µέσα Απρίλη δεν υπάρχει επιτραπέζιο στην αγορά της Ελλάδας.

Ήδη, σε δυο γειτονικές περιοχές των νοµών Αχαΐας και Ηλείας, µε βάση την Ανδραβίδα καλλιεργούνται 120 στρέµµατα επιτραπέζιο ροδάκινο, το οποίο διατίθεται κυρίως εντός αλλά και εκτός Ελλάδας. Συνολικά παράγονται 200-250 τόνοι προϊόντος, µε το εγχείρηµα να συµπληρώνει φέτος, τρία χρόνια ζωής, ενώ συνεχώς µεγαλώνει το ενδιαφέρον κι άλλων ντόπιων να µπουν στο ροδάκινο.



Έπιασε τα 2,5 ευρώ/κιλό 
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, πέραν της «µετανάστευσης» της καλλιέργειας σε περιοχές που δεν αναπτύσσονταν τέτοιου είδους εκµεταλλεύσεις, είναι η τιµή που εισπράττουν οι παραγωγοί, η οποία ακουµπά τα 2,5 ευρώ το κιλό, όταν για το ίδιο προϊόν, ένα µήνα αργότερα, οι βορειοελλαδίτες ροδακινοπαραγωγοί, εισπράττουν στην καλύτερη των περιπτώσεων πάνω από 30-50 λεπτά του ευρώ.
«Αυτό που προσπαθούµε να κάνουµε και δεν έχουµε τη βοήθεια του κράτους, είναι να αλλάζουµε την ηµεροµηνία συγκοµιδής. Ήταν περίπου στις 20 Μαΐου κι εµείς την φέρνουµε περίπου στις 15 Απριλίου», εξήγησε ο Φάνης Παπανικολόπουλος.

Εξειδικευµένες τεχνικές για την καλλιέργεια 

Η νωρίτερη συγκοµιδή στο επιτραπέζιο ροδάκινο που καλλιέργείται στο θερµοκήπιο επιτυγχάνεται µε κάλυψη από νάιλον. Όπως µάλιστα εξηγεί ο Σάκης Μαυρογιάννης, ένας ακόµη αγρότης που µετέχει στο εγχείρηµα της ∆υτικής Ελλάδας: «Φτιάχνουµε, δηλαδή, θερµοκήπια υψηλής κάλυψης, και µε διάφορες εξειδικευµένες τεχνικές επισπεύδουµε την παραγωγή. Στη χώρα µας και την περιοχή µας όµως, που είναι µια πολύ πρώιµη περιοχή της Ευρώπης, γίνεται για πρώτη φορά από εµάς».

Συνήθης πρακτική σε Ισπανία και Ιταλία
Σηµειωτέον ότι ανταγωνιστικές χώρες της δικής µας, όπως η Ισπανία και η Ιταλία καλλιεργούν ροδάκινο εδώ και αρκετά χρόνια µε τέτοιες µεθόδους, επιτυγχάνοντας διάθεση της παραγωγής και καλύτερες τιµές απορρόφησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου