Την μέγιστη ποσότητα νερού που αναφέρουν ολες οι αντλίες νερού είναι συνήθως στο χαμηλότερο ύψος λειτουργίας τους δηλαδή κοντά στην αντλία.
Όσο ανεβαίνουμε σε ύψος στην τελική αποροή του νερού η πίεση μειώνει την ποσότητα νερού βαθμηδόν, ετσι το μέγιστο που δείχνουν οι αντλίες νερού π.χ. μέγιστο ύψος 40 μέτρα είναι ότι εκεί τερματίζουν δηλαδή εκεί βγάζουν ελάχιστη ποσότητα νερού η και καθόλου νερό.
Επίσης πρέπει να αφήνουμε αρκετό περιθώριο απο το μέγιστο της δυνατότητας της αντλίας μας και για ενα ακόμα λόγο, διότι φθείρουμε δραματικά την αντλία μας καθώς επίσης καταναλώνουμε και περισσότερο ρεύμα λόγο του ζορίσματος που κάνουμε στην υποβρύχια αντλία μας και κυρίως στο ηλεκτρικό μοτέρ της αντλίας μας.
Ενδεικτικά αν πρόκειται να βγάλουμε νερό σε επίπεδο κτήμα απο πηγάδι βάθους 10 μέτρων πρέπει να επιλέξουμε μια αντλία που να εχει μέγιστο μανομετρικό ύψος 20-30 μέτρα. (Δηλαδή να μπορεί ν ανυψώνει το νερό μέχρι τα 20 εως τα 30 μέτρα), ετσι θα έχουμε αρκετό νερό στο ύψος των 10 μέτρων και η αντλία μας δεν θα ζορίζεται.
Η πολύωρη λειτουργία φθείρει τις υποβρύχιες αντλίες.
Οι περισσότερες αντλίες δεν πρέπει να δουλεύουν περισσότερο απο 1/2 (μισή) ώρα.
Μισή ώρα πότισμα είναι υπεραρκετό για τους περισσότερους κήπους. (συνήθως αν ποτίζουμε συχνά με σταλάκτες ποτίσματος (μπέκ σταγόνας) -οπως ακριβώς θέλουν τα φυτά και τα δένδρα μας- 10 - 15 λεπτά είναι αρκετά.)
Το μεγάλο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι να ρίχνουν πολύ νερό στα φυτά τους νομίζοντας ότι ετσι θα τα κάνουν ν αναπτυχθούν γρηγορότερα, ενω στην πραγματικότητα αυτό που πετυχαίνουν είναι να μην αναπτύσσονται γιατί ξεπλένουν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους τους, και χαλάνε την υποβρύχια αντλία τους.
Επίσης με το πολύ νερό που νομίζουμε ότι πάει στην ρίζα του φυτού πρέπει να ξέρουμε ότι το νερό πάντα φεύγει στα πλάγια η εξατμίζεται.
Αν το νερό πήγαινε κάτω όπως οι περισσότεροι νομίζουν δεν θα είχαμε ποτάμια και ρυάκια.
Το νερό δεν κάνει αυτό που θέλουμε εμείς η αυτό που νομίζουμε.
Τα φυτά θέλουν πολύ λίγο νερό και συχνά.
Τα φυτά δεν πίνουν νερό, αλλα χρειάζονται λίγη υγρασία για να προσλάβουν την τροφή τους.
Το νερό το θέλουν στην ρίζα και όχι επιφανειακά. Δηλαδή σε τρύπες και όχι σε λάκκους.
Μια τοματιά θέλει ενα ποτήρι νερό την μέρα το μέγιστο, περισσότερο νερό δεν θα κάνει καλό αλλα κακό.
Ενα μεγάλο δένδρο θέλει ενα λίτρο νερό την ημέρα.
Αν ρίξουμε το νερό όλου του μήνα σε μια μέρα δεν πρόκειται να πάρουν τα φυτά μας περισσότερη υγρασία απο αυτή που χρειάζεται.
Ενω ότι έδαφος θα είναι λασπωμένο για μέρες τα φυτά μας θα στεγνώνουν γύρω απο τις ρίζες τους γιατί θα απορροφούν την υγρασία που χρειάζονται αλλά δεν μπορούν να μετακινήσουν τις ρίζες τους για να πάρουν και την υγρασία που βρίσκεται πιο μακριά.
Το υπερβολικό πότισμα είναι απληστία και κάνει μόνο ζημιά.
Το πότισμα με το λάστιχο μοιάζει με την πλημμύρα, μόνο καταστροφή κάνει στα φυτά μας, χάνεται προς τα πλάγια λιγο κάτω απο το έδαφος και δεν ποτίζει τον κορμό και τις ρίζες των φυτών μας σε βάθος, όσο νερό και να ρίξουμε.
Μπορείτε να δείτε μεγάλη ποικιλία σε αντλίες στην ιστοσελίδα μας www.e-panagrotiki.gr
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας ! Θα ήθελα να ρωτήσω σε ότι αφορά για επιφανειακή αντλία ποτίσματος με μηχανή βενζίνης η πετρελαίου, τη μανομετρικο θα με κάλυπτε σε επίπεδο χωράφι για πότισμα μικρών ελαιόδεντρων, να βγάλω από πηγάδι βάθους 7 μέτρων νερό και να ποτίζω σε μέγιστο μήκος 55 μέτρων τα δέντρα αυτά. Σας Ευχαριστώ και περιμένω τη βοήθεια σας !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα...θέλω να βάλω μια αντλία για επιπλέον πίεση νερού σε αυτόματο πότισμα γκαζόν....επειδή σε κάποια μπεκ πέφτει πολύ η πίεση....υπαρχει κάποια πρόταση; Ευχαριστω....
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω ένα πηγάδι 25 μέτρα ύψος και θέλω να μου το στέλνει σε 100 μέτρα απόσταση το νερό. Ρεύμα δεν υπάρχει και θα χρειαστεί αντλία βενζίνης. Πόσοι ίπποι θα είναι αρκετοί ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήσε πηγαδι βαθους 12 μετρων μια αντλια βυθιζομενη 1000 watt ειναι αρκετη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα !
ΑπάντησηΔιαγραφή2000 δέντρα αμπέλια με Σταγονίδια φ16 ανά 1,5 μέτρα τι αντλία χρειάζομαι τραβώντας από δεξαμενή 20 τόνων ;;