.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Ένας Ανωγειανός ταραχισμένος με τους γραβαντάκηδες


Πρόταση για το μέλλον το Αδέσμευτο Κίνημα Αγροτοκτηνοτρόφων Κρήτης

Λασηθιωτάκη Πέλλα|  agronews.gr
Άξιοι θαυµασµού είναι µε βάση τα λεγόµενά του κτηνοτρόφου απ’ τα Ανώγεια Βασίλη Σµπώκου όσοι καταφέρνουν να παράγουν σήµερα προϊόντα στην Ελλάδα, καθώς έρχονται αντιµέτωποι µε δυσθεώρητα προβλήµατα. Αποκαλεί «επιδερµικά» τα µέτρα για τη µείωση του κόστους παραγωγής και της «ψαλίδας» µεταξύ τιµών παραγωγού και καταναλωτή. Ο Βασίλης Σµπώκος, συµµετείχε στο αγροτικό συλλαλητήριο που έγινε στην Πλατεία Συντάγµατος, επειδή είναι, όπως λέει, θυµωµένος και δεν βλέπει άλλη λύση, παρά τις κινητοποιήσεις. Προτείνει µάλιστα στους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς «να πάρουν την τύχη στα χέρια τους» και να επιδιώξουν τη συµµετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων ενόψει των περιφερειακών εκλογών.
Βασίλης Σμπώκος: Μέλος Κτηνοτροφικού Συλλόγου ΑνωγείωνΒασίλης Σμπώκος: Μέλος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων
Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να συµµετέχετε στο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγµατος;
Είµαι απογοητευµένος και ταραχισµένος (σ.σ. θυµωµένος) από τη σηµερινή κατάσταση στο χώρο της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας. ∆εν υπάρχει άλλος τρόπος να διεκδικήσουµε µια καλύτερη ζωή από το να ξεσηκωθούµε. Το ποτήρι ξεχείλισε µε τη φορολόγηση της αγροτικής γης. Αλλά και όλα τα µέτρα της κυβέρνησης είναι εναντίον της παραγωγικής διαδικασίας. Είναι ήρωας αυτός που παράγει σήµερα στην Ελλάδα! Έρχεται κάθε µέρα αντιµέτωπος µε το αδιέξοδο. Αυτοί που διοικούν το κράτος µας λένε ότι ο πρωτογενής τοµέας θα τραβήξει το κάρο της ανάπτυξης και θα µας βγάλει από την κρίση. Οι γραβαντάκηδες όµως που τα λένε όλα αυτά, ας έρθουν να δουν από κοντά τι περνάει σήµερα ο αγρότης. Να έχουν επαφή µε τους αγρότες για να αντιληφθούν τι πραγµατικά συµβαίνει.

∆εν γνωρίζουν λέτε τι συµβαίνει;
Λες να µη γνωρίζουν; Αλλά είναι διεκπεραιωτές µιας βάναυσης πολιτικής κατά του Ευρωπαίου πολίτη! Η πολιτική χαράσσεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρµόζεται σε όλη την Ευρώπη. Η πιο βάναυση µορφή της εφαρµόζεται στην Ελλάδα! Κι όχι µόνο στους κτηνοτρόφους, σε όλα τα επαγγέλµατα. Ο κόσµος πρέπει να αντικρούσει αυτή την πολιτική µε διάφορες µορφές κινητοποίησης. Υπάρχει φόβος στον κόσµο, αλλά δεν πρέπει να φοβάται. ∆εν πρέπει να κλείνεται στο καβούκι του. Έχει κόστος ο συνδικαλισµός, το ξέρω. Εµένα δε µε βλέπει η γυναίκα µου, δε µε βλέπουν τα παιδιά µου, πολλές φορές και τα πρόβατά µου.

Γιατί αποκαλείτε ήρωες τους ανθρώπους που παράγουν;

Να ξεκινήσω µε ένα παράδειγµα. Για να ασφαλιστώ ο ίδιος, η γυναίκα µου και για να ασφαλίσω σήµερα την αγροτική µου παραγωγή χρειάζοµαι 5.500 ευρώ. Πού θα τα βρω; Συνέχεια ανεβαίνει το κόστος ζωής και το κόστος παραγωγής των προϊόντων. Και την ίδια ώρα µειώνονται οι τιµές παραγωγού. Κι αυτό δεν το λέµε εµείς, το λέει η ίδια η στατιστική υπηρεσία του κράτους. Εµείς πουλάµε φθηνά και οι καταναλωτές αγοράζουν ακριβά. ∆εν υπάρχει µηχανισµός που να ελέγξει τη λεγόµενη ψαλίδα µεταξύ τιµών παραγωγού και καταναλωτή. Κατά καιρούς ανακοινώνουν διάφορα µέτρα, αλλά όλα αυτά δεν πιάνουν την ουσία, είναι επιδερµικά, είναι µπούρδες. Λέω ότι είναι µπούρδες και έτσι να το γράψετε!

Για την καθιέρωση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων στους αγρότες τι λέτε;
Μόνο ο λογιστής, για να πληρωθεί, χρειάζεται από 500 έως 700 ευρώ το χρόνο. Και όλοι οι αγρότες θα φροντίζουν να µην παρουσιάζουν κέρδος. Να έχουν κέρδος µηδενικό. Πριν περίπου 2,5 χρόνια είχε έρθει ο υπουργός  Αθανάσιος Τσαυτάρης στην Κρήτη και µας είχε πει ανάµεσα σε άλλα, ότι όταν το κράτος είναι σε αδυναµία, οχυρώνεται πίσω από τη γραφειοκρατία. Άλλο ένα µεγάλο ζήτηµα είναι και η εφαρµογή της νέας ΚΑΠ. Η Κρήτη διαθέτει το 6% της καλλιεργούµενης έκτασης πανελλαδικά, αλλά εισπράττει το 17 – 18% των επιδοτήσεων. Επιδίωξή τους είναι οι επιδοτήσεις που παίρνει η Κρήτη να µειωθούν στο 6%. Εδώ όµως χρειάζεται να προσέξουν έναν πολύ σηµαντικό παράγοντα. Η Κρήτη διαθέτει εντατικές εκµεταλλεύσεις όπως τα κηπευτικά και τα σταφύλια. Χρειάζονται λοιπόν µεγαλύτερη υποστήριξη.

Βλέπετε κάπου τη διέξοδο;
Οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί χρειάζεται να πάρουν την τύχη στα χέρια τους µε αγώνες και κινητοποιήσεις. Επίσης, προτείνω να δηµιουργήσουµε το Αδέσµευτο Κίνηµα Αγροτοκτηνοτρόφων Κρήτης ενόψει των περιφερειακών εκλογών. ∆εν πρέπει να αφήνουµε άλλους να διαχειρίζονται το µέλλον µας. Αν εκλέξουµε πέντε περιφερειακούς συµβούλους, τα πράγµατα θα αλλάξουν για εµάς µέσα στο περιφερειακό συµβούλιο. Θα παρθούν αποφάσεις και θα γίνουν κινήσεις που θα µας ωφελήσουν.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Βασίλης Σµπώκος γεννήθηκε και κατοικεί στα Ανώγεια της Κρήτης και είναι κτηνοτρόφος. ∆ιαθέτει κοπάδι 500 προβάτων. Έχει τελειώσει το λύκειο. Παιδί αγροτοκτηνοτροφικής οικογένειας των Ανωγείων, µετά την αποφοίτησή του ασχολήθηκε και ο ίδιος επαγγελµατικά µε την κτηνοτροφία. Τα τελευταία δέκα χρόνια δραστηριοποιείται στο συνδικαλιστικό χώρο,  πολιτικά αδέσµευτος όπως ο ίδιος λέει. Σήµερα είναι µέλος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου στον κτηνοτροφικό σύλλογο Ανωγείων. Είναι από τους ιδρυτές της άτυπης συντονιστικής επιτροπής των κτηνοτροφικών συλλόγων της Κρήτης. Είναι 43 χρονών, παντρεµένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, ηλικίας από 3 έως 12 ετών.

Από το φύλλο 423 της εφημερίδας Agrenda 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου