Πολύ χαμηλό θα είναι το εισοδηματικό όριο κάτω από το οποίο ένας αγρότης δε θα είναι υποχρεωμένος από το νέο έτος να τηρεί λογιστικά βιβλία εσόδων-εξόδων στο πλαίσιο του νέου φορολογικού καθεστώτος. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών σπεύδουν να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών για όσους αναμένουν εξαίρεση από το νέο τρόπο φορολογίας τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μαζικές απαλλαγές και ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, αγρότες και κτηνοτρόφοι, θα ενταχθούν σε αυτόν (κάτι για το οποίο, άλλωστε, επιμένει και η τρόικα).
Υπενθυμίζεται ότι αυτό άφησε να εννοηθεί και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρης στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Κατώφλι» τα 3.000 ευρώ;
Το εισοδηματικό «κατώφλι» για την εφαρμογή των βιβλίων δεν αναμένεται να ξεπερνάει τα 3.000 ευρώ και πιθανότητα θα υπολογίζεται βάσει των επιδοτήσεων ή των επιστροφών ΦΠΑ. Από το οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες μέρες με ερμηνευτική εγκύκλιο από τον Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη. Δεν αποκλείεται ωστόσο να υπάρξει και σχετική πρόβλεψη της «τελευταίας στιγμής» στο νομοσχέδιο για το νέο φόρο ακινήτων στην περίπτωση που επιλεγεί να ενταχθούν σε αυτό και οι -κυοφορούμενες εδώ και καιρό- αλλαγές στο ΚΦΑΣ.
Οι αγρότες που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα –η μεγάλη πλειοψηφία δηλαδή- θα πρέπει από 1η Ιανουαρίου 2014 να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων κατά τα πρότυπα των επιτηδευματιών, ωστόσο δε θα επιβαρυνθούν και με το γνωστό «τέλος επιτηδεύματος».
Ο φόρος θα καταλογίζεται επί των καθαρών εσόδων από το πρώτο ευρώ και με συντελεστή 13%. Βάση θα αποτελούν τα τιμολόγια αγοράς και πώλησης καθώς και οι κοινοτικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις.
Για πρώτη φορά θα κληθούν να πληρώσουν με το νέο καθεστώς το 2015 με τα εκκαθαριστικά του 2014. Για τα φετινά εισοδήματα υπενθυμίζουμε ότι οι αγρότες θα φορολογηθούν με τους συντελεστές που ισχύουν για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Μαυραγάνης: «Εξετάζεται η απαλλαγή των μικρών εκμεταλλεύσεων από την τήρηση βιβλίων»
Παράθυρο εξαίρεσης των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων από την τήρηση βιβλίων και στοιχείων αφήνει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή Λακωνίας της ΝΔ, Φεβρωνίας Πατριανάκου.
Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρει, πιο συγκεκριμένα, ότι μετά το πόρισμα που εκδόθηκε από Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία συστήθηκε με σκοπό την περαιτέρω απλοποίηση και βελτίωση των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.), εξετάζεται το ζήτημα απαλλαγών και εξαιρέσεων από την τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων για μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Η κα Φεβρωνία Πατριανάκου είχε ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών, με ερώτησή της στη Βουλή, να εξαιρεθούν τα μικρά αγροτικά εισοδήματα από τη φορολόγηση βάσει βιβλίου εσόδων και εξόδων, καθώς και από τη συνακόλουθη υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος.
Η βουλευτής Λακωνίας είχε υπογραμμίσει ότι η υποχρέωση τήρησης και έκδοσης φορολογικών βιβλίων και στοιχείων, που προβλέπει το νέο νομοθετικό καθεστώς φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων από 1ης Ιανουαρίου 2014, συνεπάγεται υπέρμετρη επιβάρυνση για τους αγρότες που διαθέτουν μικρές καλλιεργούμενες εκτάσεις ή μικρό αριθμό εκτρεφόμενων ζώων, οι οποίοι άλλωστε αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία.
Η επιβάρυνση συνίσταται τόσο στο κόστος της επαγγελματικής συνδρομής που απαιτείται για την τήρηση της ιδιαίτερα περίπλοκης αυτής φορολογικής διαδικασίας όσο και στην καταβολή του τέλους επιτηδεύματος. Με τον τρόπο αυτό όμως η καλλιέργεια περιορισμένων στρεμματικά εκτάσεων και η εκτροφή μικρού αριθμού ζώων καθίσταται ασύμφορη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική οικονομία, πολλώ δε μάλλον για την επιδιωκόμενη επανεκκίνησή της.
Γιάννης Τσατσάκης www.agronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου