.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Ο γεωπόνος συμβουλεύει: βάλε φύκια στο μποστάνι

 Κατεβείτε για λίγο στην παραλία κι ας μη κάνετε μπάνιo. Περπατήστε στην αμμουδιά και ψάξτε για φύκια, που έχει ξεβράσει η θάλασσα. Όχι, δεν θα τα κάνετε μεταξωτές κορδέλες, αλλά θα τα χρησιμοποιήσετε στο μποστάνι σας για να βελτιώσετε την παραγωγή σας.
Photo: wholelivingwithstephanie.wordpress.com
Photo: wholelivingwithstephanie.wordpress.com
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Τα φύκια της θάλασσας είναι κατάλληλα για όλες τις καλλιέργειες και τα πλεονεκτήματά τους είναι πολλά. Περιέχουν θρεπτικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες, αλγινικό οξύ και μαννιτόλη, καθώς και φυσικά διεγερτικά ανάπτυξης όπως οι κυττοκινίνες, οι αυξίνες και τα αμινοξέα. 
Τα φύκια προστατεύουν τα φυτά από θερμοπληξίες και παγοπληξίες και ενισχύουν παράλληλα την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. Συντελούν στην βελτίωση της αντοχής των φυτών απέναντι στις προσβολές από έντομα και παράσιτα. Επιπλέον, βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά ενώ διεγείρουν και προωθούν το φύτρωμα των σπόρων. Τέλος, η προσθήκη φυκιών συντελεί στην αύξηση της καρπόδεσης και βελτίωση της ποιότητας και της γεύσης των καρπών.
Εδώ γεννιέται το ερώτημα! Καλά, πως θα τα χρησιμοποιήσουμε; Είναι απλό: Τα φύκια θα αποτελέσουν ένα πρώτης τάξης υλικό, σαν υπόστρωμα, μαζί με άλλα ζωικά υπολείμματα για τη λίπανση των καλλιεργειών είτε βασικό συστατικό στα κόμποστ αναδεικνύοντας και εμπλουτίζοντας αυτό το πολύτιμο φυσικό υλικό θρέψης. Αρχικά, τα φύκια που θα μαζέψετε, πρέπει να τα ξεπλύνετε μερικές φορές για να φύγουν τα άλατα ή να τα αφήσετε τους χειμωνιάτικους μήνες σε ένα σωρό να τα ξεπλύνει η βροχή. 
Στη συνέχεια καλό είναι να τα τεμαχίσετε και να τα ανακατέψετε με τα υπολείμματα κόμποστ ή με κοπριές που έχετε στον κήπο σας. Τα αφήνετε να ζυμωθούν μαζί για έναν με δύο μήνες και έχετε δημιουργήσει το καλύτερο υπόστρωμα φύτευσης για τα κηπευτικά σας.
Αν όλα αυτά σας φαίνονται ταλαιπωρία, υπάρχουν και τα έτοιμα σκευάσματα στο εμπόριο. Σε γεωπονικά καταστήματα και φυτώρια θα βρείτε εκχυλίσματα φυκιών σε υγρή ή στερεή μορφή με όλες τις ευεργετικές ιδιότητες που αναφέραμε. Το εκχύλισμα φυκιών αραιώνεται σε διάλυμα και ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών ή τα ποτίζουμε στη ρίζα.
*Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα "Tα Μυστικά του Κήπου" που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου