Γράφτηκε από τον ilias Πηγή>www.kalliergo.gr
Είναι γεγονός ότι η κηπουρική και η ενασχόληση με τον κήπο είναι μία δραστηριότητα που κάνει πολλούς να αισθάνονται καλά. Πέρα όμως από τη χαρά που προσφέρει, η κηπουρική κάνει καλό στη διατήρηση της καλής φυσικής και νοητικής κατάστασης του κηπουρού.
Αρκετοί από εμάς θεωρούμε την κηπουρική και την ενασχόληση με τον κήπο και τις ερασιτεχνικές καλλιέργειες ένα χόμπι ή σε κάποιες περιπτώσεις λύση ανάγκης.
Πολλοί όμως είναι αυτοί που αντλούν μεγάλη χαρά και ικανοποίηση από τα φυτά και τα δέντρα που καλλιεργούν. Αυτοί οι άνθρωποι αντλούν χαρά από το να βλέπουν τα φυτά τους να μεγαλώνουν, τα πουλιά και τις πεταλούδες να πετούν μέσα στον κήπο τους, τον άνεμο να φυσά καθώς περνά από τα δέντρα, τα λουλούδια να ανθίζουν, ακόμη και από τα έντομα και σκουληκάκια που ζουν στον κήπο τους.
Η ενασχόληση με τον κήπο τους έχει κάνει ευτυχισμένους, χαμηλών τόνων ανθρώπους με λιγότερα προβλήματα υγείας σε σχέση με όσους δεν καλλιεργούν. Με άλλα λόγια, η ενασχόληση με τον κήπο και τις καλλιέργειες βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας!
Κηπουρική και υγεία
Η κηπουρική είναι από εκείνες τις δραστηριότητες που σε φέρνουν σε επαφή με τη φύση και από παλιά πιστεύεται ότι η επαφή με τη φύση έχει θεραπευτική δράση. Έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με τη σύνδεση ανάμεσα στην κηπουρική και την καλύτερη υγεία. Σχεδόν όλες έχουν καταλήξει στα ίδια θετικά συμπεράσματα. Η κηπουρική κάνει καλό στη διατήρηση μίας καλής φυσικής και νοητικής κατάστασης. Βοηθά και στο κάψιμο θερμίδων, καθώς είναι μία πολύ καλή μορφή άσκησης.
Κηπουρική και φυσική κατάσταση
Όλοι γνωρίζουμε ότι το να ασχολείσαι με την κηπουρική και τον κήπο σημαίνει: σκάψιμο, ξεβοτάνισμα (αφαίρεση αγριόχορτων), πότισμα, σκάλισμα, φύτευση, μεταφύτευση, κλάδεμα, κ.λπ.
Δεν κάνουμε όλοι το ίδιο από κάθε μία από τις παραπάνω δραστηριότητες, ούτε με την ίδια ένταση. Σίγουρα όμως η φυσική δραστηριοποίηση για τουλάχιστον 30 λεπτά της ώρας κάθε ημέρα κάνει καλό στην υγεία μας.
Στην περίπτωση των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την κηπουρική, λειτουργούν και χρησιμοποιούνται όλοι οι κύριοι μύες του σώματός μας. Βελτιώνεται η φυσική κατάσταση του σώματος και η ευελιξία του. Η κηπουρική κάνει καλό τόσο στο αναπνευστικό όσο και στο κυκλοφορικό σύστημα. Κάνει καλό στους πνεύμονες και στην καρδιά.
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι οι δραστηριότητες στον κήπο (αν γίνονται τακτικά), μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο από καρδιαγγειακές παθήσεις, την οστεοπόρωση, την υψηλή αρτηριακή πίεση και το διαβήτη.
Η κηπουρική βοηθά στην αντιμετώπιση των αϋπνιών. Κουράζεστε και κοιμάστε πιο εύκολα!
Η κηπουρική βοηθά στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ένα άλλο όφελος από την κηπουρική είναι η έκθεση στον ήλιο (με μέτρο πάντα). Η έκθεση του δέρματος στον ήλιο βοηθά στην απορρόφηση της βιταμίνης D από τον οργανισμό.
Όσοι καλλιεργούν βιολογικά τα δικά τους λαχανικά και φρούτα έχουν πρόσβαση σε μία πλούσια πηγή φυσικών βιταμινών που δεν περιέχουν επιβλαβή χημικά. Ξέρουν τι τρώνε. Καταναλώνουν φρέσκα τρόφιμα, πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία.
Ακόμη και οι πολύ ηλικιωμένοι μπορούν να επωφεληθούν από την ενασχόληση με τον κήπο. Μπορούν να ασχοληθούν με το πότισμα, το ανακάτεμα του χώματος ή του κομπόστ, το γέμισμα γλαστρών με χώμα. Όλα τα παραπάνω βοηθούν να κρατούν τους μύες τους σε λειτουργία.
Προσοχή! Τίποτα από τα παραπάνω δε θα συμβούν σε εσάς αν έχετε αναθέσει τη φροντίδα του κήπου σας σε τρίτους!
Είναι η κηπουρική μία καλή μορφή άσκησης;
Σίγουρα η κηπουρική είναι μία μορφή άσκησης καθώς απαιτεί σωματική δραστηριότητα. Όλοι σχεδόν οι μύες του σώματος συμμετέχουν όταν ασχολείστε με την κηπουρική. Αυξάνετε η ευελιξία του σώματος. Αυξάνετε η αντοχή σας.
Αν και η κηπουρική γίνεται σήμερα κυρίως για λόγους ευχαρίστησης, αν ασκείται τακτικά για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, μπορεί να θεωρηθεί μία μορφή ήπιας άσκησης.
Αν καταφέρετε μάλιστα να περιορίσετε τη χρήση των μηχανικών μέσων, τόσο ακόμη το καλύτερο. Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις...
Κάποιες από τις δραστηριότητες στον κήπο, (ειδικά οι εντατικές), βοηθούν στο κάψιμο θερμίδων και στο αδυνάτισμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς μία μέτρια έως μέσης δυσκολίας δραστηριότητα στον κήπο μας βοηθά να κάψουμε 300 θερμίδες σε μία ώρα. Εντατική δραστηριότητα για μία ώρα οδηγεί στο κάψιμο 600 θερμίδων. Κόβοντας γκαζόν για 1 ώρα, καίτε 360 θερμίδες. 360 θερμίδες σε μία ώρα καίτε επίσης αν ασχοληθείτε με τη μεταφύτευση δέντρων, θάμνων ή το ξεβοτάνισμα (αφαίρεση αγριόχορτων). Οι παραπάνω τιμές είναι ενδεικτικές καθώς εξαρτώνται από την ηλικία, το φύλο και την ένταση της δραστηριότητας. Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε δραστηριότητες υψηλής έντασης!!
Οφέλη στη ψυχική υγεία από την κηπουρική
Μιλήσαμε για τα οφέλη στη φυσική μας κατάσταση από την κηπουρική. Τι γίνεται όμως με τη ψυχική μας υγεία;
Μελέτες έχουν δείξει ότι η ενασχόληση με την κηπουρική και τις καλλιέργειες, διώχνουν την κατάθλιψη, το άγχος και τις αγωνίες σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όσοι έχετε ασχοληθεί με τις καλλιέργειες το γνωρίζετε ήδη. Το εσωτερικό σας ρολόι συντονίζεται με τους ρυθμούς της φύσης. Τους φυσικούς ρυθμούς που καμία σχέση δεν έχουν με τους αγχοτικούς ρυθμούς που μας επιβάλλονται. Ειδικά για όσους ζουν στις πόλεις ή εργάζονται σε έντονα ανταγωνιστικά περιβάλλοντα, τα οφέλη είναι τεράστια.
Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον κήπο τους και καλλιεργούν ή φροντίζουν φυτά, είναι πιο ήρεμοι, λιγότερο αγχώδεις. Αυτό ενισχύει την άποψη ότι η φύση έχει θεραπευτικές δυνάμεις που βοηθούν τους ανθρώπους να ξεπεράσουν καταστάσεις που τους δημιουργούν στρες.
Σύμφωνα με ένα διακεκριμένο επιστήμονα της περιβαλλοντικής ψυχολογίας, το να παρακολουθείς τη φύση είναι ταυτόσημο με το διαλογισμό.
Κάνει τον άνθρωπο να ξεχνά τα πάντα και να αισθάνεται ήρεμος. Καθώς βλέπεις ένα φυτό ή δέντρο να μεγαλώνει, καθώς μυρίζεις ένα λουλούδι, καθώς μαζεύεις χόρτα, καθώς κλαδεύεις, καθώς φυτεύεις, όλες οι αισθήσεις σου, όλες οι σκέψεις σου επικεντρώνονται σε αυτό. Όλα τα βάσανα και οι κακές σκέψεις έρχονται δεύτερες. Ηρεμείς!
Σήμερα, έχουν αναπτυχθεί θεραπευτικές σχολές βασισμένες στην ενασχόληση με τον κήπο και τη φύση.
Ο κήπος είναι το μέρος που μπορούμε να χαλαρώσουμε, να αισθανθούμε χαρούμενοι και πλήρεις. Καθώς ασχολούμαστε με την κηπουρική, ξεχνάμε τις έννοιες μας και αισθανόμαστε γαλήνη, μέρος της φύσης. Δε χρειάζεται άγχος. Ηρεμία και πάλι ηρεμία.
Και αν δεν έχω κήπο;
Ακόμη και αν δεν έχετε κήπο, πάρετε γλάστρες και βάλετε φυτά μέσα. Λουλούδια ή λαχανικά. Ασχοληθείτε μαζί τους. Παρατηρήστε τα πως αλλάζουν με τον καιρό. Μάθετε για αυτά. Περιποιηθείτε τα. Πάρτε όσα περισσότερα μπορείτε για να έχουν και αυτά κι εσείς παρέα.
Θα σας αλλάξουν πολλά πράγματα στη ζωή σας προς το καλύτερο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου