Ένας ελέφαντας στην Ινδία, ο ιδιοκτήτης του οποίου τον κακοποιούσε και τον χρησιμοποιούσε για να ζητιανεύει, απελευθερώθηκε μετά από 50 χρόνια αιχμαλωσίας.
Ο ελέφαντας Ραχού είχε πέσει θύμα λαθροθηρίας, είχε ξυλοκοπηθεί και είχε μείνει χωρίς τροφή για μέρες, με αποτέλεσμα να τρέφεται με χαρτί και πλαστικό για να επιβιώσει.
Επιπλέον, βρέθηκε με μεγάλες πληγές στα πόδια καθώς επί σειρά ετών ήταν δεμένος με αλυσίδες και καρφιά, γεγονός που του είχε προκαλέσει ακόμα και αρθρίτιδα και χρόνιους πόνους.
Αλλά τώρα περπατά ελεύθερος για πρώτη φορά από τη γέννησή του, χάρη σε μια επιχείρηση διάσωσης από οικολόγους, οι οποίοι με δικαστική απόφαση του Τμήματος Δασών του Ουτάρ Πραντές ανέλαβαν να σώσουν τον ελέφαντα από τον ιδιοκτήτη του.
Η φιλοζωική οργάνωση Wildlife SOS πήρε το Ραχού στη μέση της νύχτας, με την υποστήριξη της αστυνομίας και κρατικών αξιωματούχων. Ο μέχρι τότε ιδιοκτήτης του προσπάθησε να σταματήσει την επιχείρηση κλείνοντας το δρόμο στο φορτηγό διάσωσης.
Οι ειδικοί εργάστηκαν επί ώρες για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του ελέφαντα, ενθαρρύνοντάς τον με φρούτα μέχρι να καταφέρουν να τον βάλουν στο φορτηγό που θα τον μετέφερε σε ειδικό καταφύγιο προστασίας της άγριας ζωής. Σύμφωνα με τους εθελοντές τη στιγμή της διάσωσης δάκρυα άρχισαν να κυλούν από τα μάτια του Ραχού .
«Η ομάδα είδε έκπληκτη τα δάκρυα να κυλούν στο πρόσωπο του ελέφαντα κατά τη διάρκεια της διάσωσης. Ήταν απίστευτο συναίσθημα για όλους μας. Είχε καταλάβει ότι ήταν πλέον ελεύθερος», δήλωσε στον Guardian, ο Πούχα Μπινεπάλ, από το Wildlife SOS της Βρετανίας.
Ο Μπινεπάλ τόνισε, επίσης, ότι οι ελέφαντες δεν είναι μόνο όμορφα ζώα αλλά έχουν υψηλή ευφυΐα και έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να νιώσουν θλίψη. «Μπορείτε, λοιπόν, να φανταστείτε πόσο βασανιστικά ήταν αυτά τα 50 χρόνια για εκείνον», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της η Κατρίν Σατιαναραγιάν, συνιδρύτρια της ΜΚΟ, δήλωσε ότι ο ιδιοκτήτης του ελέφαντα προσπάθησε να ελέγξει το ζώο δίνοντάς του εντολές. Συμπλήρωσε, όμως, ότι «εμείς μείναμε δίπλα του και τον βοηθήσαμε να συνεχίσει. Τότε δάκρυα άρχισαν να κυλούν στο πρόσωπό του».
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι μολονότι τα δάκρυα οφείλονταν στους πόνους από τις αλυσίδες και τα καρφιά, οφείλονται σίγουρα και στη συγκίνηση που ένιωσε κατά την επιχείρηση διάσωσης. «Ήταν σαν να ένιωθε την ελπίδα για πρώτη φορά στη ζωή του», σημείωσε η Σατυαναραγιάν.
Σχεδόν δύο ημέρες αργότερα και 350 μίλια μακριά, στην πόλη Ματούρα, οι αλυσίδες απομακρύνθηκαν μετά από 45 λεπτά επίπονης προσπάθειας. Η Σαντυαναραγιάν δήλωσε: «Όταν κόπηκε και η τελευταία αλυσίδα και ο Ραχού έκανε τα πρώτα του βήματα, δακρύσαμε όλοι από συγκίνηση». Τη διαδικασία παρακολούθησαν και άλλοι ελέφαντες που μένουν στο Care Centre της Ματούρα.
Τώρα, ο Ραχού σιτίζεται από ειδικούς ώστε να επαναφέρουν το βάρος του σε κανονικά επίπεδα, ενώ κτηνίατροι έχουν αναλάβει τη θεραπεία των τραυμάτων που είχαν προκαλέσει οι αλυσίδες και οι ξυλοδαρμοί. Οι διασώστες του Wildlife SOS πιστεύουν ότι ο Ραχού ξεκίνησε τη ζωή στην άγρια φύση, αλλά πιάστηκε ως μωρό από λαθροθήρες και πωλήθηκε ως ελέφαντας εργασίας.
Όταν ένας ελέφαντας απομακρύνεται από τη μητέρα του αυτή μπορεί να κλαίει για το χαμένο μωρό της για μέρες . Τα ζώα στη συνέχεια δένονται και ξυλοκοπούνται έως ότου να σπάσει τελείως το ηθικό τους.
Ο τελευταίος ιδιοκτήτης του Ραχού ήταν ένας τοξικομανής που τον χρησιμοποιούσε σε θρησκευτικούς χώρους, ισχυριζόμενος ότι μπορεί να «ευλογεί», για να αποσπά χρήματα από τους προσκυνητές. Η ουρά του Ραχού ήταν σχεδόν γυμνή, γιατί ο ιδιοκτήτης πουλούσε τις τρίχες του στους τουρίστες. Ήταν λιποβαρής και είχε πολλές βαθιές πληγές από τα καρφιά, τους ξυλοδαρμούς και τις αλυσίδες, ενώ έμενε αλυσοδεμένος χωρίς καταφύγιο ή ανάπαυση, ακόμη και υπό συνθήκες καύσωνα.
Ο Ραχού αναρρώνει τώρα στο Wildlife SOS κοντά σε άλλα διασωθέντα ζώα. Η φιλανθρωπική οργάνωση, που ιδρύθηκε στην Ινδία το 1995, κάνει έκκληση για δωρεές, καθώς χρειάζεται £ 10.000 ώστε να μπορέσει να βοηθήσει τον ελέφαντα να ξεκινήσει τη νέα του ζωή.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία της οργάνωσης για τον Ραχού, αλλά και για άλλες καμπάνιες και δράσεις, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.wildlifesos.org.
Πηγή>http://www.econews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου