.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Λεμόνι:Σε νέες ποικιλίες στρέφονται οι αγρότες για παραγωγή όλο το χρόνο

Καλή χρονιά για το λεμόνι φέτος που χτύπησε τιμή έως και 75 λεπτά το κιλό, σε νέες ποικιλίες στρέφονται οι αγρότες για παραγωγή όλο το χρόνο

Καλή χρονιά για το λεμόνι φέτος που χτύπησε τιμή έως και 75 λεπτά το κιλό

Μεστή από άποψη τιμών, αλλά και εξαγωγών αποδεικνύεται η φετινή χρονιά για το ελληνικό λεμόνι που «χτύπησε» τιμές παραγωγού έως και 75 λεπτά το κιλό. Η μεγάλη πλειοψηφία των εμπορικών πράξεων έγινε με τιμές από 40 έως 60 λεπτά το κιλό, η ζήτηση ήταν πολύ καλή από τις χώρες των Βαλκανίων, όπως αναφέρουν μιλώντας στον ΑγροΤύπο παραγωγοί και εκπρόσωποι συνεταιρισμών, ενώ πρόσθετη βοήθεια έδωσε και η Ιταλία, που είχε ελλειμματική παραγωγή φέτος, λόγω ζημιών από την κακοκαιρία. Υπενθυμίζεται ότι οι βασικές ποικιλίες λεμονιού που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι τα Ιντερντονάτο και τα Μαγληνό, ενώ αργά αλλά σταθερά, ιδίως στη Λακωνία, οι αγρότες στρέφονται σε ποικιλίες, όπως η Βέρνα, που δίνουν παραγωγή τους θερινούς μήνες, αλλά και μετέπειτα, ώστε να έχουν προϊόν το μεγαλύτερο διάστημα του έτους.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Sparta Orange «η μέση τιμή που έλαβε ο παραγωγός φέτος είναι τα 50 λεπτά το κιλό, καθώς οι περισσότερες αγοραπωλησίες έγιναν στα 40-60 λεπτά το κιλό. Οι εξαγωγές μας πήγαν πολύ καλά, όπως ακριβώς συνέβη φέτος και στα πορτοκάλια, ενώ η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη για το ελληνικό λεμόνι, από τις χώρες της Βαλκανικής και την Ιταλία, που φέτος είχε μεγάλες ζημιές και έλλειμμα. Οι τιμές αυτές που σας ανέφερα αφορούν όλες τις ποικιλίες, τόσο τα Ιντερντονάτο, που ξεκινούν Αύγουστο-Σεπτέμβριο έως τον Γενάρη, αλλά και την ισπανική ποικιλία Βέρνα, που συγκομίζεται αργότερα και αυξάνει στρέμματα στην περιοχή μας. Η συγκεκριμένη ποικιλία ξεκινά να δίνει παραγωγή από τις 15-20 Ιουλίου μέχρι και τους φθινοπωρινούς μήνες, δίνοντας πλεονέκτημα στον παραγωγό».

Σύμφωνα με τον κ. Μπλέτα σε μια πενταετία από σήμερα ο νομός Λακωνίας θα μπορεί να δίνει μια παραγωγή λεμονιού ποικιλίας Βέρνα της τάξης των 20.000 – 30.000 τόνων, ενώ όπως μας εξήγησε τις επόμενες ημέρες στη Λακωνία, οι αγρότες θα συγκομίσουν τις 7κιλες, όπως αποκαλούνται ποικιλίες (Βιλαφράνκα) που δίνουν παραγωγή σχεδόν κάθε τρίμηνο.

Παραγωγικές ζώνες λεμονιού στην Ελλάδα, είναι εκτός της Λακωνίας, η περιοχή του Αιγίου στην Αχαΐα, η Κόρινθος, η Πρέβεζα, αλλά και σε ένα βαθμό η Κρήτη.

«Η τιμή παραγωγού για το λεμόνι στην περιοχή μας κυμάνθηκε από 30 έως 75 λεπτά το κιλό», μας ανέφερε από την πλευρά του ο παραγωγός-έμπορος, κ. Αλέξης Μενούνος, που διαθέτει κτήματα στην περιοχή μεταξύ Κιάτου και Ξυλοκάστρου.

Όπως εξηγεί και ο κ. Μενούνος «ήταν μια καλή χρονιά για το λεμόνι φέτος, καθώς υπήρχε έντονη ζήτηση και από τα Βαλκάνια».
Ο ίδιος έπιασε φέτος στα κτήματά του μια απόδοση της τάξης των 3 τόνων ανά στρέμμα, στέλνοντας όλη την παραγωγή του, όπως μας είπε, «στην εσωτερική αγορά, η οποία πήγε πολύ καλά».
«Μέχρι και το πρώτο πενθήµερο του Ιανουαρίου οι τιµές κυµαίνονταν στην περιοχή της Λακωνίας πέριξ των 40 µε 50 λεπτών», μας υπενθύμισε ο κ. Πέτρος Μπλέτας.
«Κατά μέσο όρο η τιμή, θα έλεγα, έπαιξε στα 40 λεπτά το κιλό. Το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα η τιμή είχε σταθεροποιηθεί στα 35 λεπτά. Γενικότερα στην περιοχή του Αιγίου, όπου κυριαρχούν τα Μαγληνό, πρέπει να πω ότι είμαστε παντα 5 με 10 λεπτά κάτω στην τιμή, σε σχέση με την Κορινθία», μας ανέφερε από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι σε ένα ακόµα νόµο της Πελοποννήσου, την Κορινθία, όπως μας ανέφερε ο παραγωγός Γιάννης Γκίκας από το Σχίνο, «η τιµή που πληρωθήκαμε άγγιξε τα 50 λεπτά του ευρώ», κυµαινόµενη στα ίδια, περίπου επίπεδα, με εκείνα του 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου