.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Το ιδανικό κοτέτσι!!


Ελάτε να φτιάξουμε μαζί, ένα σούπερ κοτέτσι

 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.
Η όρνιθα γενικά πρέπει να περνά καλά,για να είναι αποδοτική και σε αυγά αλλά και σε κρέας.
Πρέπει να λιάζεται το χειμώνα,και να δροσίζεται το καλοκαίρι.
Να αισθάνεται ασφαλής την νύχτα, να μπορεί να προφυλαχθεί από την κακοκαιρία,να είναι ασφαλής απο εξωτερικές επιδρομές και να έχει επαρκή ιδιωτικό χώρο.
Να έχει εύκολη και μόνιμη πρόσβαση σε τροφή
και φρέσκο δροσερό νερό.
Να μπορεί γενικά ο χώρος να καθαρίζεται ευκολα, γρήγορα,με χρήσιμη διαχείριση των αποβλήτων.
Να υπάρχει δυνατότητα φυσικής αναπαραγωγής με ξεχωριστούς χώρους για κλώσσες και κλωσσόπουλα.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.
 Στό κοτέτσι που θα φτιάξουμε,χωράνε μόνιμα 30 μεγάλες κότες,ενας κόκορας,μια κλώσσα με τα κλωσσόπουλα της και 10 πουλαδίτσες.
Οι διαστάσεις της επιφάνειας που θα χρειαστούμε,ειναι 6x2.5=15 τετρ.μέτρα.
8 κεντρικές κολώνες μεταλικές 8x8cm  είναι αρκετές για να στηρίξουν την  όλη κατασκευή.
Τα 3 μέτρα είναι το ιδανικό συνολικό  ύψος για κάθε κολώνα,μαζί με το μέρος που θα είναι τσιμενταρισμένο  μεσα στο χώμα.Oι τέσσερεις πίσω κολώνες να είναι κοντύτερες κατά 30 εκατοστά,ωστε να έχουμε την κλίση στην οροφή.Αφού φυτέψουμε τις κολώνες σε κατα μήκος απόσταση 1- 2,5- 2,5 μέτρα, ενώνουμε τις κορυφές τους με στραντζαριστό 4x4 ενυσχυμένο,και βιδώνουμε στην οροφή πάνελ πάχους 5 εκ.μήκους 3 μέτρων.(6 κομάτια) Καλουπώνουμε την χαμοταράτσα πάχους 10 εκατοστών.Πρίν να ρίξουμε την χαμοταράτσα τοποθετούμε ανοξείδωτη κάσα γιά την πόρτα και κολάμε η βιδώνουμε ανοξείδωτο κοτετσόσυρμα μπρός και πίσω στο κεντρικό προαύλιο του κοτετσιού μας,μπροστά και πλάγια στα χωρίσματα για τις κλώσσες και τα μικρά πουλιά και μπροστά απο την χαμηλοτάβανη αυλή που βρίσκεται δεξιά στην πρώτη εικόνα και κάτω απο τον κυρίως χώρο όπου κοιμούνται οι όρνιθες,μέχρι πολύ χαμηλά ώστε να το πιάσει το μπετόν.Τα ανοίγματα στο κοτετσόσυρμα πρέπει να είναι πολύ μικρά για να μην μπαίνει μέσα ούτε ποντικός.Τις υπόλοιπες κατασκευές που φαίνονται στην εικόνα τις φτιάχνουμε με τούβλα τύπου ytong και τα μεσοταρατσάκια με ελαφρό μπετόν.
Στην πρώτη εικόνα φαίνονται καθαρά στο δεξιό τμήμα ο χώρος ύπνου που βρίσκεται ψηλότερα απο το έδαφος κατά 60 εκατοστά και έχει διαστάσεις 2,5 μέτρα πλάτος,2,5 μετρα μήκος και περίπου
1,30 μετρα ύψος. Στην πρόσοψη υπάρχουν οι φωλιές των αυγών όπου οι όρνιθες έχουν πρόσβαση από μέσα αλλά και με καταπακτή απ έξω για τον καθημερινό έλεγχο αλλά και την συλλογή των αυγών Στό πλάι υπάρχει μεγάλη καταπακτή καθαρισμού του χώρου ύπνου .Από κάτω, το βορεινό και το πλαινό μέρος είναι χτισμένα, και ο χώρος χρησιμεύει για την προφύλαξη από τον αέρα το χειμώνα.
 Στη μέση στο κεντρικό προαύλιο που έχει διαστάσεις 2,5x 2,5 μέτρα, φαίνεται η ράμπα που ανεβαίνουν οι κότες για ύπνο.Το χαμηλό προαύλιο επικοινωνεί με το μεσαίο.Οι ταίστρες και οι ποτίστρες μπαίνουν με συρταρωτή κατασκευή στο χαμηλό προαύλιο. Το μεσαίο προαύλιο στήν πλάτη αλλά καί στην πρώσοψη κλείνει μόνο με κοτετσόσυρμα η πλέγμα με πολύ μικρά ανοίγματα.Ετσι δημιουργούμε τον δροσερό χώρο για το καλοκαίρι.

Αριστερά στην κατασκευή μας,υπάρχουν δύο διαμερίσματα με δικό τους χώρο ύπνου και προαύλιο.
Το πάνω διαμέρισμα χρησιμεύει γιά την κλώσσα με τα μικρά της.
Το κάτω,είναι ο προθάλαμος όπου μεγαλώνουν τα μικρά πουλιά μέχρι να μπορούμε να τα ελευθερώσουμε στο κεντρικό κοτέτσι.Και τα δύο διαμερίσματα έχουν χώρο ύπνου με διαστάσεις1x1μέτρο και υψος 1 μετρο και επίσης προαύλιο κλειστό με σίτα ψιλή και τις ίδιες διαστάσεις.Διαθέτουν πλαινές πόρτες καθαρισμού καί φωλιές για την κλώσσα και τα μικρά της .Στην τελευταία φωτογραφία φαίνεται το πίσω μέρος της όλης κατασκευής.

Ελπίζω να σας έδωσα κάποιες ιδέες για ένα καλό κοτέτσι,ζεστό το χειμώνα και δροσερό τους καλοκαιρινούς μήνες.
ΜΕΝΕΛΑΟΣ.

4 σχόλια:

  1. Καταπληκτικο,ειναι και συμφωνα με τους κανονισμους για βιολογικα αυγα αραγε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάζομαι ότι το άν είναι τα αυγά βιολογικά η όχι εξαρτάται καθαρά απο το είδος της διατροφής των πτηνών ,την ελεύθερη βόσκηση , αλλά και απο την μή χρήση χημικών σκευασμάτων και φαρμάκων.Δεν είναι το κοτέτσι που κάνει τη διαφορά.

      Διαγραφή
  2. πραγματικα πολυ ωραια κατασκευη αλλα ποσα χρηματα θξα δαπανησεις για μια τετοια κατασκευη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαρτάται απο το πόσο πιάνουν τα χέρια του καθενός.Πάντως στο τέλος εκείνο που μένει είναι το μεράκι και η ικανοποίηση για το ότι φτιάχτηκε κάτι όμορφο και λειτουργικό.Αξία? Ανεκτίμητη....

      Διαγραφή