.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Κουνέλι: Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώει..




Η διατροφή των κουνελιών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ποιότητα ζωής τους. Παρόλο αυτά, οι απόψεις για το τι πρέπει ή δεν πρέπει να τρώει ένα κουνέλι, διίστανται.
Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν τη φυσική τροφή, ενώ άλλοι την αποφεύγουν.

Δυστυχώς, έτσι όπως έχει εξελιχθεί η διατροφή μας, είναι κάπως αβέβαιο αν πρέπει να δώσεις φυσική τροφή στο κουνέλι σου. Ακόμα κι εμείς οι ίδιοι, κάποιες φορές, ασυνείδητα, αποφεύγουμε να τρώμε ορισμένες τροφές επειδή κάποτε είχαμε ακούσει πως είναι μεταλλαγμένες ή γεμάτες ορμόνες.

Κάποιοι θα αναρωτηθείτε: "Και ποιος μου εγγυάται πως η ξηρά τροφή είναι καθαρή;"
Κι όμως, είναι! Πρόκειται για ένα ελεγμένο προϊόν στο οποίο αναγράφεται κάθε συστατικό και η περιεκτικότητα αυτού. Φυσικά, διαχωρίζεται στις ηλικίες των ζώων που κάθε μία χρειάζεται τα δικά της συστατικά ώστε να ενισχύεται και να εμπλουτίζεται σωστά ο οργανισμός του κουνελιού.

Το ξέρω πως είναι ένα είδος ειρωνείας που το κουνελάκι μας δεν μπορεί να τρώει ελεύθερα φυσική τροφή αλλά, ποιος μπορεί να ρισκάρει; Παρόλο αυτά, δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικοί. Όσοι από εσάς έχετε αποφασίσει να δίνετε φρούτα και λαχανικά στο κουνέλι σας, να θυμάστε πως δεν πρέπει να αποτελούν τη βασική τροφή του, αλλά να δίνονται σαν συμπλήρωμα ή σαν λιχουδιά.

ΦΡΟΥΤΑ
Τα κοτσάνια και τα κουκούτσια των φρούτων είναι πολύ επικίνδυνα για το κουνέλι. Σιγουρευτείτε πως έχουν αφαιρεθεί όλα και πως το φρούτο έχει καθαριστεί καλά, πριν το δώσετε στο κουνελάκι σας.

Επιτρέπεται!
Α
Αχλάδι, Ανανάς, Αγριομηλιά, Αγριομουριά
Β
Βατόμουρο, Βερίκοκο
Μ
Μήλο, Μούρο
Ξ
Ξινόμηλο
Π
Πορτοκάλι
Ρ
Ροδάκινο, Ρόδι
Σ
Σύκο
Φ
Φράουλα

Ελάχιστη Ποσότητα!
Μπανάνα, Καρπούζι, Πεπόνι και Κεράσι

Απαγορεύεται!
Όλα τα τροπικά και εξωτικά φρούτα, το αβοκάντο



ΛΑΧΑΝΙΚΑ - ΦΥΤΑ - ΚΑΡΠΟΙ
Αποφεύγετε να του δίνετε περισσότερο από 2-3 είδη την ημέρα. Επίσης, μην του δίνετε ΠΟΤΕ λαχανικά που είναι άπλυτα ή ραντισμένα.

Επιτρέπεται!
Α
Αμπέλι, Ακακία, Αγκινάρα (φύλλα), Αγγελική, Αντίδι (όχι ρίζες), Αντράκλα, Αγριάνηθο, Αγριομαϊντανός, Αγριομάραθος, Αμυγδαλιά (φύλλα), Αραβόσιτος, Αρακάς, Αραχίδα, Άνηθος, Αγγούρι
Β
Βίκος, Βελανίδι, Βρώμη, Βασιλικός
Γ
Γιασεμί, Γογγύλι (ρίζες και φύλλα)
Δ
Δενδρολίβανο, Δυόσμος
Ζ
Ζαχαρομπίζελο
Θ
Θυμάρι
Κ
Καρύδι, Κάστανο, Κάλαμος, Κέδρος, Κισσός, Κουμάρι
Λ
Λεύκη, Λαχανίδα, Λάχανο, Λεπτοκαρυά
Μ
Μολόχα, Μαρούλι, Μάραθος, Μπιζέλι
Ν
Νερομολόχα, Νεροκάρδαμο
Ο
Οξιά
Π
Πιπεριά (όχι καυτερή), Πικραλίδα, Παντζάρια (φύλλα), Πασχαλιά, Πράσο, Πτελέα
Ρ
Ραπανάκι, Ρίγανη, Ραδίκι άγριο (όχι ρίζες), Ρόκα
Σ
Σκόρδο, Σέλινο (φύλλα), Σιτάρι
Τ
Τεύτλο, Τριφύλλι (φύλλα)
Φ
Φασόλι
Χ
Χαρουπιά
Ψ
Ψιλόχορτο

Ελάχιστη ποσότητα!
Σπανάκι, Μπρόκολο (φύλλα και μίσχους), Λαχανάκια Βρυξελλών, Aγριολάχανο, Φύλλα καρότου και καρότα, Κράμβη (φύλλα), Πικραλίδα (φύλλα και άνθη), Μαϊντανός και Ντομάτα

Απαγορεύεται!
Όλα τα όσπρια (Φασόλια, Φακές, Ρεβίθια), Πατάτα, Γλυκοπατάτα, Καλαμπόκι, Κουνουπίδι, Μπιζέλι, Κεχρί, Αραβόσιτος, Μπαμπού, Φύλλα τσαγιού, Σπόρους καφέ, Φτέρη, Σόγια, Κρεμμύδι, Λεμόνι ή Φλούδες λεμονιού. Δημητριακά, Σπόροι, Φουντούκι, Αμύγδαλο, Καρύδι και Φιστίκι



Προσοχή!!
➤ Στα κουνελάκια αρέσει κάθε είδους γλυκιά τροφή. Φυσικά, εσείς θα πρέπει να αποφεύγετε να τους δίνετε! Να προτιμάτε 2-3 φορές την εβδομάδα.
➤ ΜΗΝ δώσετε στο κουνελάκι σας να φάει λουλούδια και φυτά εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου. Όσο όμορφα ή περιποιημένα κι αν είναι (κι άσχετα από το πόσο καλά γνωρίζετε αν είναι καθαρά και υγιή), τα πιο πολλά είναι τοξικά και το κουνέλι θα πάθει δηλητηρίαση! Τα κακτοειδή είναι επικίνδυνα, όχι μόνο σε περίπτωση κατάποσης αλλά και ατυχήματος!
➤ Αν ΔΕΝ είστε απόλυτα σίγουροι αν πρέπει να φάει κάτι το κουνελάκι σας, ΜΗΝ του το δώσετε! Δεν χρειάζεται να ρισκάρουμε την υγεία τους ή να κάνουμε πειράματα!
➤ Οι βολβοί και οι ρίζες (κάθε λαχανικού ή φυτού) να αποφεύγονται!
➤ Το Σέλινο (και παρεμφερή λαχανικά) περιέχουν μεγάλο ποσοστό ινών στους μίσχους τους και γι' αυτό θα πρέπει να αφαιρεθούν πριν του δώσετε να φάει. Αν δεν γνωρίζετε πως να τα αφαιρέσετε, δώστε του απλώς τα φύλλα.
➤ Κανένα από τα παραπάνω φρούτα και λαχανικά δεν θα πρέπει να δίνονται σε μεγάλη ποσότητα, διότι υπάρχει ο κίνδυνος της διάρροιας!

Πηγή>http://kounelia-lagoi-ma5.blogspot.gr/

10 σχόλια:

  1. Καλησπέρα.. Εχω ένα κουνελάκι νανακι κ τρελαίνεται να τρώει αλόη που έχω στην γλάστρα.. Είδα ότι πολλές τροφές του εμπορίου περιέχουν αλόη κ έτσι το αφήνω να το τρώει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα γνωρίζει κάποιος αν επιτρέπεται γλυστριδα να φάει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ του δίνω γλιστριδα σε απεριόριστες ποσότητες και τρελαίνεται. Δεν έπαθε τίποτα μέχρι τώρα

      Διαγραφή
  3. έχω 2 χρόνια που έχω κουνέλια.ταιζω όλα τα κουνέλια, μωρά,μικρά,μεγάλα τόνους φύλλα λεμονιές, πορτοκαλιές και μανταρινιες(50 δενδρα) σχεδόν καθημερινά.χορτα βρωσιμα για ανθρώπους,μολοχες,βρώμη,αγριοτριφυλλο,όλα τα δίνω φρέσκα τα περισσότερα αυθημερόν,ροδαμι,αμυγδαλιές κλπ.φυσικα όλα χωρίς φάρμακα από τα βουνά.μεχρι στιγμής δεν έχω καμμια απώλεια.κουνελινη και νιφαδεςβρωμης ένα 10% και όλα καλά.αρα είναι υπερβολή και εκ του πονηρου ότι τα κουνέλια θέλουν ξηρά τροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω εχω κουνελακι και του δινω να φαει αγγουρι,μπανανα,βρόμη αυτα του φινω και την τροφή κουνελιών

      Διαγραφή
  4. Επιτρέπεται να δώσω στο κουνελι μου λεβάντα ( εννοώ σε σκόνη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα, έφαγε ένα φύλο κισσού. Να αγχώνομαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπορεί να φάει μπάμιες η τον κορμό της μπαμιας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή