.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Φωτοκόλυβα να ταίσομε τα ζώα να πουν στο Θεό πως καλοπερνούν!

fotokoliba2-735x400


Τη νύχτα , της παραμονής των Φώτων , οι ουρανοί ανοίγουν και  τα ζωντανά μιλούν με ανθρώπινη λαλιά.
Έρχεται ο Θεός και τα ρωτά πως περνούν με τ΄ αφεντικά και αυτά δεν πρέπει να έχουν παράπονα!!  Γι΄αυτό το λόγο, οι νοικοκυραίοι  τη μέρα αυτή πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα  τη διατροφή των ζώων. Το φαγητό που προσφέρουν στα «ζωντανά» είναι το ίδιο που τρώει η οικογένεια.
 Φασόλια, κουκιά, ρεβίθια, στάρι , φακές ,και ότι άλλο σπόρο έχουν ,τους βράζουν μαζί,  χωρίς λάδι ,λόγω και της νηστείας και είναι το φαγητό της ημέρας για την οικογένεια και τα ζώα.
 Τα ζώα του σπιτιού και   τα πουλιά του ουρανού. Το φαγητό αυτό το λένε Φωτοκόλυβα ή φωτοπάπουδα ή ψαροκόλυβα ή παλικάρια .
Τα ζώα λοιπόν πρέπει να καλοπεράσουν, να είναι χορτασμένα που όταν ανοίξουν οι ουρανοί και τα ρωτήσει ο Θεός πως περνούν, να θυμηθούν να πουν πως καλοπερνούν με τ΄ αφεντικά τους.
Εκτός λοιπόν από τα ζώα του σπιτιού, βόδια, κατσίκες,πρόβατα κτλ τάιζαν και τα πουλιά τ΄ ουρανού ,να τα καλοπιάσουν να μη φάνε τη σπορά που ακόμα ήταν στο χωράφι εκτεθειμένη και  δεν είχε βλαστήσει.
Έριχναν τα φωτοκόλυβα στα δώματα, στο αλώνι , στο δρόμο , να φάνε τα πουλιά να χορτάσουν  και να μη φάνε τα σπαρτά λέγοντας:
« Ε πουλιά αγκριγιόπουλα
φάτε Φωτοκόλυβα
να πάτε στα ψηλά βουνά
που ναι βόλοι και τριβόλοι
και τσ΄  αγκαραθιάς η σκόνη
και του δούλου του Θεού
τα σπαρτά να μην πειράξετε»
Τα φωτοκόλυβα που περίσσευαν συνόδευαν ως σαλάτα με λάδι την επόμενη μέρα, των Φώτων, το εορταστικό τραπέζι  που οπωσδήποτε  περιελάμβανε κρέας. ( κυρίως χοίρο των Χριστουγέννων )
Βασιλική Παπουτσάκη
Πηγή>http://iscreta.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου