.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Ποιό pH είναι κατάλληλο για κάθε είδος;


Ποιό pH είναι κατάλληλο για κάθε είδος;
Όταν τα λαχανικά και τα δένδρα δεν έχουν καλή παραγωγή, παρότι επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης, ένας από του ελέγχους που πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί είναι αυτός του επιπέδου pH και αυτό γιατί τα διάφορα καλλιεργούμενα είδη έχουν διαφορετικές απαιτήσεις τόσο στο είδος του εδάφους όσο και στις τιμές pH.

Οι ρίζες των φυτών απορροφούν τα ανόργανα συστατικά (άζωτο, σίδηρο κ.α) μόνο όταν είναι διαλυμένα στο υδατικό διάλυμα. Έτσι, αν το χώμα είναι πολύ όξινο ή αλκαλικό, ορισμένα θρεπτικά συστατικά δε διαλύονται, με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμα στα φυτά. Η πλειοψηφία των καλλιεργειών προτιμά τα ουδέτερα ή ελαφρώς όξινα εδάφη.

Τι είναι το pH
Η τιμή pH είναι ένα μέτρο μέτρησης της συγκέντρωσης ιόντων του υδρογόνου (H)
Όξινο pH του εδάφους σημαίνει χαμηλό pH, δηλαδή υψηλή συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου (pH 6,9 ή και λιγότερο).
Αλκαλικό pH του εδάφους σημαίνει υψηλό pH, δηλαδή χαμηλή συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου (pH 7,1 ή μεγαλύτερο).

Το σπουδαιότερο ρόλο στην ανάλυση εδάφους παίζει η σωστή δειγματοληψία!

Επειδή είναι αδύνατο να δειγµατισθεί και να αναλυθεί ένας ολόκληρος αγρός, η ανάλυση αναγκαστικά στηρίζεται στην υπόθεση ότι µία μικρή ποσότητα εδάφους αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον αγρό. Άρα, το δείγμα θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό περισσότερο αντιπροσωπευτικό.
Η αντιπροσωπευτικότητα του τελικού δείγματος εξασφαλίζεται µε τη λήψη ικανού αριθμού επί μέρους δειγμάτων από έναν αγρό, τα οποία πρέπει:
• ™να είναι ισοβαρή
• να προέρχονται από το ίδιο βάθος
• να λαµβάνονται κατά τυχαίο τρόπο
• ο αγρός ή το τμήμα του αγρού από τον οποίο προέρχονται να είναι οµοιογενές.
Βάθος δειγματοληψίας
Όσον αφορά το βάθος δειγματοληψίας θα πρέπει να τηρούνται οι πιο κάτω κανόνες:
™ Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται ανάμιξη δειγμάτων προερχόμενων από διαφορετικά βάθη. Το βάθος δειγµατοληψίας εξαρτάται από την καλλιέργεια.
• ™ Για καλλιέργειες λαχανικών συνιστάται η λήψη δείγµατος από βάθος 0-15 cm
• ™ Για τις ετήσιες αροτριαίες καλλιέργειες συνιστάται η λήψη δείγµατος από βάθος 0-30 cm
•  Για τις πολυετείς (δενδρώδεις) η λήψη δύο (2) δειγµάτων σε βάθη 0-30 cm και 30-60 cm.
•  Όταν πρόκειται για εγκατάσταση δενδροκαλλιέργειας συνιστάται η λήψη δείγµατος και από βάθος 60 – 90cm.
Χρόνος ∆ειγµατοληψίας
Η δειγματοληψία θα πρέπει να γίνεται νωρίς, πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειας, ή στην αρχή της άνοιξης.
Με τον τρόπο αυτό υπάρχει περιθώριο χρόνου για την εδαφοανάλυση, την ερμηνεία των αποτελεσμάτων και την εφαρμογή λιπασμάτων ή εδαφοβελτιωτικών.
• ƒΔειγματολήπτης ειδικής κατασκευής ή µικρό φτυάρι ή σκαπάνη.
• Πλαστικές σακούλες 40 x 60 cm
• Μαρκαδόρος ανεξίτηλης γραφής
• Δελτία δειγµατοληψίας (ετικέτες) για την αναγραφή στοιχείων
• Εργαλεία και υλικά δειγµατοληψίας

∆ειγµατολήπτες εδάφους υπάρχουν πολλών ειδών.
Ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος είναι ο δειγματολήπτης ‘ανοικτού τύπου’.
Τέλος, βάσει των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν, δίνεται ένα συμβουλευτικό πρόγραμμα λίπανσης της καλλιέργειας.
Τα επίπεδα του pH του εδάφους (φρούτα και λαχανικά)
Ποια pH είναι κατάλληλα για κάθε είδος;Όξινα, ουδέτερα, αλκαλικά
Πολύ όξινα (5,4 και κάτω): Μελιτζάνα, αντίδι, πατάτα, γλυκοπατάτα, σμέουρο,  φράουλα, καρπούζι, μύρτιλο (blueberry-raspberry)
Μέτρια όξινα (5.5-5.9): Μήλο, βασιλικός,  καρότο, σκόρδα, πιπεριές, κολοκύθι, τομάτα, φασόλι, κιχώρι, καλαμπόκι, μαϊντανός, μπιζέλια, ρεπάνι, γογγύλι, σόγια, ηλίανθος
Ελαφρώς όξινα (6.0-6.9): Βερίκοκο, αγκινάρα, σπαράγγια,  λάχανο, άνηθος, κρεμμύδι, ροδάκινο, σπανάκι, τεύτλα, φραγκοστάφυλο, σταφύλι, μαρούλια, σινάπι, μπάμιες, αχλάδι
Αλκαλικά (7.1-8):  Κουνουπίδια, αγγούρι, πεπόνι, ρόδια, θυμάρι, σέλινο


Πηγή> agrosimvoulos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου