.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Καλαμπόκι

Αποτέλεσμα εικόνας για επιτραπέζιο καλαμπόκι

Στόχος είναι να γίνεται η Πρώιμη Σπορά κατά ένα, περίπου, μήνα νωρίτερα από τη συνιθισμένη για κάθε περιοχή ημερομηνία π.χ. αρχές Μαρτίου αντί για αρχές Απριλίου και όταν η θερμοκρασία του εδάφους σταθεροποιηθεί στους 7º C. 
  • Η Πρώιμη Σπορά πρέπει να γίνεται σε καθαρά χωράφια, απαλλαγμένα από υπολείμματα προηγούμενων καλλιεργειών. 
  • Η πυκνότητα σποράς πρέπει να είναι 1 5 - 16×75 cm με στόχο τα 6 – 7 φυτά/μέτρο και το βάθος σποράς να είναι 2 – 2,5 cm. 
  • Πρέπει να γίνεται χρήση φωσφόρου (2 – 5 μονάδες) στη βασική λίπανση. 
  • Να γίνεται καλή μετασπαρτική – προφυτρωτική ζιζανιοκτονία. Να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης και η συνιστώμενη δοσολογία ζιζανιοκτόνων
Αφού επιλέξουμε το κατάλληλο υβρίδιο για το κατάλληλο χωράφι το επόμενο βήμα είναι να μεγιστοποιήσουμε το δυναμικό παραγωγής του υβριδίου με σπορά ακριβείας και ομοιόμορφη κατανομή των σπόρων στο χωράφι ανάλογα με το μέγεθος των σπόρων.
Β. Όλα τα μεγέθη των σπόρων που προκύπτουν από τη σποροπαραγωγή ενός υβριδίου είναι γενετικά πανομοιότυπα. Οι συνδυασμοί μεγέθους και σχήματος των σπόρων αντανακλούν την θέση τους πάνω στη ρόκα του μητρικού φυτού. Πλήθος ερευνών αποδεικνύουν ότι με δεδομένη τη γενετική ταυτότητα όλα τα μεγέθη των σπόρων ενός υβριδίου έχουν το ίδιο δυναμικό παραγωγής.
Γ. Το περιβάλλον στο οποίο εκτίθεται ο σπόρος αμέσως μετά τη σπορά καθορίζει το ποσοστό της απώλειας (σπόροι προς φυτά).
  1. βάλτε 5-10% περισσότερο σπόρο από ότι η τελική επιθυμητή πυκνότητα φυτών για να αντισταθμίσετε τις φυσιολογικές απώλειες στο φύτρωμα.
  2. κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες κατά την σπορά ή άσχημη κατάσταση του χωραφιού αυξήστε μέχρι και 15% την ποσότητα του σπόρου.
  3. αυξήστε 5 -10% την ποσότητα του σπόρου όταν κάνετε πρώιμη σπορά, όταν βάζετε πρώιμο υβρίδιο ή όταν το καλαμπόκι θα κοπεί για ενσίρωμα.
  4. συμβουλευτείτε το γεωπόνο  για την καλύτερη προετοιμασία της σποράς.
Η ρύθμιση και η συντήρηση της σπαρτικής μηχανής είναι βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική σπορά.

  • Ελέγξτε το υδραυλικό σύστημα και τη μετάδοση της κίνησης. Βεβαιωθείτε ότι η σπαρτική μηχανή είναι ευθυγραμμισμένη (αλφαδιασμένη).
  • Τα ελαστικά της σπαρτικής πρέπει να είναι επαρκώς φουσκωμένα.
  • Ρυθμίστε το γραμμοχαράκτη και τα ‘'μάτια'' της μηχανής.
  • Ελέγξτε και καθαρίστε τα κιβώτια των σπόρων.
  • Ελέγξτε και καθαρίστε τα κιβώτια του λιπάσματος και ρυθμίστε το ρυθμό εφαρμογής του λιπάσματος (αν γίνεται εφαρμογή κατά τη σπορά).
  • Ελέγξτε το ηλεκτρικό κύκλωμα και τον αέρα της σπαρτικής (χτένα).
  • Οι σπορείς πρέπει να συμβουλεύονται τον πίνακα ρυθμίσεων των δίσκων της σπαρτικής . Τα σακιά της Pioneer αναφέρουν το μέγεθος και το σχήμα των σπόρων που περιέχονται στο σακί.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα γρανάζια της σπαρτικής είναι στη σωστή θέση για την επιθυμητή πυκνότητα σποράς.
  • Πηγή>http://agrotikistegi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου