.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ....Πρόσφατες τιμές δημοπράτησης κηπευτικών (13-12-20) Ενδεικτικές Τιμές Κατώτερη DAFNIS ΨΙΛΕΣ ΠΙΣΤ 0,47 ΕΧΤΑSIS ΨΙΛΕΣ ΠΙΣΤ 0,41 0,48 ΤΟRRY ΨΙΛΕΣ ΠΙΣΤ 0,45 ΤΟΜΑΤΑ GRUMIRA ΨΙΛΕΣ ΠΙΣΤ 0,40 ΚΝΩΣΣΟΥ Α ΠΙΣΤ 0,40 0,50 ΦΛΑΣΚΑ ΚΟΥΠ Α ΟΔΠ 1,43 1,44 EXTASIS A ΠΙΣΤ 0,70 0,84 ΤΟΡΡΥ A ΠΙΣΤ 0,77 ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ Α LOBELLO ΠΙΣΤ 2,54 2,64 ΝΤΟΛΜΑΣ Α ΚΟΥΠ Ο.Δ.Π. 0,40 0,46 ΑΓΓ ΕΣΩΤ. Ο.Δ. ΠΙΣΤ 0,30 0,34 ΤΟΜΑΤΑ GRUMIRA Α ΠΙΣΤ 0,81 ΕΧΤΑSIS A ΠΙΣΤ 0,84 ΦΛΑΣΚΑ Α Ο.Δ. ΠΙΣΤ 1,00 ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018

Η υγρασία και η υψηλή θερμοκρασία ευνοούν την ανάπτυξη και την εξέλιξη του δάκου.

Οι υψηλές θερμοκρασίες μετά τις βροχές αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του δάκου

Βάλσαμο ήταν οι βροχές των τελευταίων ημερών για την ελαιοκαλλιέργεια, όμως ευνοούν τον δάκο και τον περονόσπορο στα αμπελοειδή.
Αυτό τόνισε στην “Ε” ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, αξιολογώντας τις επιπτώσεις των βροχών του Ιουνίου στην αγροτική παραγωγή της Μεσσηνίας.
“Για την ελαιοκαλλιέργεια οι βροχές είναι βάλσαμο. Οι θετικές επιδράσεις τους είναι πολλές και μεγαλύτερες σε σχέση με τις αρνητικές”, παρατήρησε ο κ. Παρασκευόπουλος. Κι επεσήμανε ότι για την Τριφυλία “με τη βροχή που έπεσε θα εξασφαλιστούν οι ανάγκες των ελαιοδέντρων για όλο τον Ιούλιο”.
Ωστόσο διευκρίνισε ότι οι βροχές λόγω της υγρασίας και της θερμοκρασίας που φθάνει τους 25 και 30 βαθμούς, είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του δάκου. “Πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε πιθανό πρόβλημα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος. Ενημέρωσε, μάλιστα, ότι στην Τριφυλία έχουν αναρτήσει συνολικά 820 παγίδες, όσες προβλέπονται από το πρόγραμμα δακοκτονίας. “Επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν αυξημένες δακοσυλλήψεις, όχι όμως όσο ακούγεται και κυκλοφορεί και διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή”. Εκτίμησε πως την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι ψεκασμοί για τον δάκο και ας μην έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τους αναδόχους κι εξήγησε ότι όπου δεν υλοποιείται πρόγραμμα δακοκτονίας, οι παραγωγοί θα πρέπει να προβούν σε δολωματικούς ψεκασμούς σύμφωνα με τις οδηγίες των γεωπόνων τους.
Για τις επιτραπέζιες ελιές που είναι πιο πρώιμες, πληροφόρησε ότι “αν οι παραγωγοί διαπιστώσουν γόνιμη προσβολή πάνω από 2% (ζωντανές προνύμφες στον καρπό), να προβούν στις αναγκαίες επεμβάσεις”. Και πρόσθεσε ότι μετά τις βροχές θα πρέπει να γίνει καταπολέμηση με μυκητοκτόνα χαλκούχα για το γλοιοσπόριο και την κερκόσπορα. Διευκρίνισε ότι “ίσως αυτή η καταπολέμηση να μην χρειαστεί, όταν τα ελαιοπερίβολα είναι σε αεριζόμενες περιοχές, σε αυτές δηλαδή που δεν κρατούν υγρασία”.
Για τα αμπέλια και την κορινθιακή σταφίδα ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας παρατήρησε ότι οι βροχές ευνοούν περονόσπορο και βοτρίτιδα και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνουν ψεκασμοί για την αντιμετώπισή τους, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες ποικιλίες, όπως οι λευκές.
Εκτίμησε ότι πιθανόν να χρειαστεί και ξεφύλλισμα στα αμπελοειδή κι επέμεινε στην ιδιαίτερη προσοχή για τα αμπέλια και την κορινθιακή σταφίδα, γιατί βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο.
Τέλος, για τα κηπευτικά ανέφερε ότι λόγω της έντασης της καλλιέργειας, οι παραγωγοί γνωρίζουν πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα τις μυκητολογικές ασθένειες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου