.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Βλαστολόγημα, κορφολόγημα, ξεφύλλισμα.του αμπελιού

Βλαστολόγημα
Το βλαστικό στάδιο της εποχής, αυξάνει το βλαστικό φορτίο με ταχύτητα 10 και πλέον εκατοστά την ημέρα στις νέες κλιματσίδες, όπως επίσης ανάλογα με την ευρωστία του πρέμνου, φύονται συνεχώς «λαίμαργοι» μίσχοι από παντού σχεδόν στον κορμό, στα μπράτσα και δίπλα από καρποφόρες κλιματσίδες. Όλα αυτά πρέπει να αφαιρούνται με συχνές επισκέψεις στο αμπέλι μας, αρχίζοντας από τους λαίμαργους.
ΒΛΑΣΤΟΛΟΓΗΜΑΣτις φρέσκες κληματίδες αφαιρούμε τα παρακλάδια μίσχοι που αναπτύσονται «λαίμαργα».
Κορφολόγημα
Στο τέλος περίπου του βλαστικού στάδιου όπου οι ταξιανθίες είναι μπουμπούκι σαν μούρο, δηλαδή στην έναρξη της άνθησης, αφαιρούμε όλες τις τρυφερές κορυφές που αντλούν θρεπτικά συστατικά από τα τσαμπιά, στους 3 – 4 κόμπους πάνω από το τελευταίο τσαμπί, ώστε να έχουμε σωστή και πλήρη καρπόδεση.
ΚΟΡΦΟΛΟΓΗΜΑAφαιρούμε το τρυφερό τμήμα πάνω από 3-4 κόμπους από το τελευταίο τσαμπί
Προσοχή χρειάζονται οι πολύ ζωηρές ποικιλίες, όπως η Μαντηλαριά (Μαύρη Κουντούρα) που καλλιεργούνται σε έφορα και βαθειά εδάφη. Εδώ θα πρέπει τα θερινά κλαδέματα να συνδυάζονται με το χειμερινό κλάδεμα. Όσο περισσότερο ζωηρό είναι το πρέμνο, το φορτίο που θα αφήνουμε στο χειμερινό κλάδεμα αυξάνεται και το κορφολόγημα πρέπει να γίνεται με προσοχή και στο ελάχιστο δυνατό, γιατί αυτές οι ζωηρές ποικιλίες έχουν την τάση να ρίχνουν τα άνθη (ανθόρροια) ή να μην κάνουν πλήρη καρπόδεση στο ίδιο τσαμπί. Δηλαδή τα τσαμπιά διατηρούν έως την ωρίμανση άγουρες ρόγες.
Ξεφύλλισμα
Τέλος ακριβώς την ίδια εποχή, στην έναρξη της άνθησης ή λίγο πριν, αφαιρούμε 2-3 φύλλα κάτω από το πρώτο τσαμπί, ελευθερώνοντας μεν την καλή κυκλοφορία των ανέμων και του ήλιου στις ρόγες, ενισχύοντας δε την πρόσβαση σε θρεπτικά υγρά στα τσαμπιά και διευκολύνοντας την συχνή φυτοπροστασία των ψεκασμών στα τσαμπιά. Όμως πρέπει να θυμόμαστε οτι τα φύλλα είναι το εργοστάσιο που παρέχει ενέργεια και ζωή στο φυτό. Έτσι πρέπει να αφήνουμε ένα ή δύο τυχόν μεγάλα καλοσχηματισμένα και υγιή φύλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου