.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Ελάτε να γνωρίσουμε την Άρβη με τις διάσημες & μυρωδάτες μπανάνες

Γεύσεις από μπανάνα στο χωριό του Ηρακλείου – Το «Καλό Μεσημέρι» μας παίρνει μαζί σε άλλο ένα… ταξίδι

Άλλος ένας μαγευτικός προορισμός για το «Καλό Μεσημέρι» και τον Γιάννη Κορναράκη είναι η Άβρη... ένα μεγάλο παραθαλάσσιο χωριό, 79χλμ νοτιοανατολικά του Ηρακλείου σε μια μικρή πεδιάδα που σχηματίζεται μπροστά από το επιβλητικό φαράγγι της Άρβης.

Στην πεδιάδα και στη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλές θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, καθώς το θερμό κλίμα της περιοχής ευνοεί την παραγωγή μπανάνας, νωπών λαχανικών και ελαιόλαδου.

Μάλιστα, η μπανάνα της Άρβης είναι ποικιλία μπανάνας διάσημη σε όλη την Ελλάδα για το άρωμα και τη μοναδική της γεύση...

Κατηφορίζοντας από τα Αμιρά του δήμου Βιάννου του νομού Ηρακλείου προς το νότο βλέπεις το Λιβυκό πέλαγος να χρυσίζει στο φως του δειλινού. Αφού έχεις διασχίσει δέκα χιλιόμετρα περίπου, διακρίνεις τα πρώτα θερμοκήπια και τις υπαίθριες καλλιέργειες της μπανάνας. Τρία χιλιόμετρα μετά φτάνεις στην Άρβη, μαγευτική και εξωτική να βρέχεται στο πέλαγος. Πράσινο το χρώμα της, σμίγει αρμονικά με το γαλάζιο της θάλασσας, και κίτρινη η μυρωδιά από τις μπανάνες που έχει ποτίσει τον αέρα της.

Η καλλιέργεια μπανάνας στην Κρήτη καταλαμβάνει μια έκταση 800 – 850 στρεμμάτων, διασκορπισμένη σε διάφορες περιοχές. Εκεί όπου η καλλιέργεια αυτή έχει τη μεγαλύτερη δυναμική είναι στην Άρβη του Δήμου Βιάννου, που η μπανάνα θεωρείται κύρια καλλιέργεια. Η παρουσία της χρονολογείται από το 1920, όταν ένας καλόγερος, επιστρέφοντας από την Αίγυπτο, είχε κρύψει ένα φυτό στον σκούφο του και το έφερε στην εύφορη κοιλάδα της περιοχής. Από τότε, η ιδιαίτερη αυτή καλλιέργεια φιλοξενείται σταθερά στην Άρβη, που «έδεσε» με το τοπίο και το ημιτροπικό κλίμα και εξελίχθηκε με τον καιρό σ’ ένα πολύτιμο προϊόν για τους κατοίκους.

Η μπανάνα της Άρβης ταυτίζεται με την μπανάνα της Κρήτης, αν και στο νησί υπάρχουν δυναμικές καλλιέργειες και σε άλλες περιοχές, όπως στα Μάλια, στη Σητεία, στο Ρέθυμνο και στα Χανιά.

Δείτε το υπέροχο και ταξιδιάρικο οδοιπορικό:             
Πηγή:https://www.neakriti.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου