.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ....Πρόσφατες τιμές δημοπράτησης κηπευτικών (13-12-20) Ενδεικτικές Τιμές Κατώτερη DAFNIS ΨΙΛΕΣ ΠΙΣΤ 0,47 ΕΧΤΑSIS ΨΙΛΕΣ ΠΙΣΤ 0,41 0,48 ΤΟRRY ΨΙΛΕΣ ΠΙΣΤ 0,45 ΤΟΜΑΤΑ GRUMIRA ΨΙΛΕΣ ΠΙΣΤ 0,40 ΚΝΩΣΣΟΥ Α ΠΙΣΤ 0,40 0,50 ΦΛΑΣΚΑ ΚΟΥΠ Α ΟΔΠ 1,43 1,44 EXTASIS A ΠΙΣΤ 0,70 0,84 ΤΟΡΡΥ A ΠΙΣΤ 0,77 ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ Α LOBELLO ΠΙΣΤ 2,54 2,64 ΝΤΟΛΜΑΣ Α ΚΟΥΠ Ο.Δ.Π. 0,40 0,46 ΑΓΓ ΕΣΩΤ. Ο.Δ. ΠΙΣΤ 0,30 0,34 ΤΟΜΑΤΑ GRUMIRA Α ΠΙΣΤ 0,81 ΕΧΤΑSIS A ΠΙΣΤ 0,84 ΦΛΑΣΚΑ Α Ο.Δ. ΠΙΣΤ 1,00 ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020

«Κακή» η χρονιά για τους Ιεραπετρίτες παραγωγούς – Αναγκάζονται να πάρουν μεγάλο ρίσκο
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ: Εκεί στο νότο... έχει πάντα καλοκαίρι! (PHOTOS ...
Μετά από μία «κακή» χρονιά, οι παραγωγοί της Ιεράπετρας, αναγκάζονται να πάρουν μεγάλο ρίσκο - Συνεχίζουν τη χρονιά με καλοκαιρινές καλλιέργειες, ντομάτες, αγγούρια και πιπεριές

Η παραγωγοί εκτός εποχής κηπευτικών της Νοτιοανατολικής Κρήτης, εκμεταλλευόμενοι το υποτροπικό ξηροθερμικό της κλίμα, πάντα καλλιεργούσαν κηπευτικά το χειμώνα στα θερμοκήπια, την περίοδο που οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν επέτρεπαν στους αγρότες της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, να έχουν επαρκή χειμωνική παραγωγή.

Το εισόδημα που απολάμβαναν από τις χειμερινές καλλιέργειες συνήθως αρκούσε για να περάσει το αγροτικό νοικοκυριό ολόκληρη τη χρονιά.

Φέτος η σαιζόν δεν πήγε καλά, για τις χειμερινές θερμοκηπιακές καλλιέργειες και ένα μεγάλο ποσοστό παραγωγών κηπευτικών στην Ιεράπετρα, αποφάσισε να αναλάβει ένα πολύ μεγάλο ρίσκο, συνεχίζοντας τη χρονιά με καλοκαιρινές καλλιέργειες, ντομάτας, αγγουριού και πιπεριάς.

«Εμείς από τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας δεν ενθαρρύνουμε τους παραγωγούς, να καλλιεργούν κηπευτικά στα θερμοκήπια το καλοκαίρι, γιατί συνήθως είναι ζημιογόνες και υδροβόρες αυτές οι καλλιέργειες. Η λαχαναγορά μετά τις 15 Ιουνίου εφοδιάζεται από την Πελοπόννησο, την Κεντρική και  τη Βόρεια Ελλάδα.

Παρά ταύτα, πολλοί παραγωγοί της Ιεράπετρας, οι καλλιέργειες των οποίων δεν πήγαν καλά το χειμώνα, στην απόγνωση τους  φέτος, αποφάσισαν να μπουν σε νέα έξοδα, καλλιεργώντας και το καλοκαίρι. Το ρίσκο είναι πολύ μεγαλύτερο εφέτος, γιατί ο τουρισμός λόγω κορωνοϊού θα είναι  πολύ μειωμένος και συνεπώς οι καταναλώσεις κηπευτικών μικρότερες», μας είπε ο γεωπόνος και πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλης Παπαδάκης.

Πηγή:https://www.neakriti.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου