.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Κόλιανδρος: καλλιέργεια και χρήσεις

Κόλιανδρος: καλλιέργεια και χρήσεις
Για τους άντρες, τα ανθεκτικά μικρόβια και τα βαρέα μέταλλα.....
Κατάγεται από την Ασία και καλλιεργείται για τους σπόρους του που τους μεταχειρίζονται στη φαρμακευτική και ζαχαροπλαστική, στα ψιλούτσικα κουφέτα και για μυρωδικό στις τσακιστές ελιές και στις χοιρινές μπριζόλες, τριμμένο. Τη μεγαλύτερη όμως κατανάλωση έχει η εσέντζα του, γιατί μπαίνει σε διάφορες μυρουδιές και ποτά.
Οι αρχαίοι Έλληνες τον ονόμαζαν Κορίαννον επειδή βρωμούν σαν κορέοι τα φύλλα του, οι σπόροι του όμως έχουν όμορφη μυρουδιά και είναι πολύ χρήσιμοι.


Κόλιανδρος: καλλιέργεια και χρήσεις
Καλλιέργεια
Ο κόλιανδρος καλλιεργείται σε χωράφια καλοδουλεμένα, ποτιστικά και σε χώματα αμμουδερά και πλούσια λιπασμένα με το χημικό λίπασμα 6-8-8 ή φουσκισμένα με μπόλικη κοπριά δυναμωμένη με το λίπασμα 0-12-6.
Μπορεί όμως να προκόψει και ξερικό σε χωράφια νοτερά και αμμουδερά, όταν δεν βγάζουνε πολλά χορτάρια.
Κόλιανδρος: καλλιέργεια και χρήσεις
Κόλιανδρος: καλλιέργεια και χρήσεις
Στο Άργος σπέρνουν τον κόλιανδρο Μάρτη-Απρίλη. Στην αρχή τού κάνουνε 1-2 σκαλίσματα και σε ανάγκη το ποτίζουν όσες φορές χρειάζεται με το έμπα του καλοκαιριού. Και επειδή δασώνει άλλα σκαλίσματα δεν του κάνουνε. Για να σπείρουμε ένα στρέμμα θέλουμε ίσαμε 2 οκ. σπόρο. Στην Κύπρο τον σπέρνουν γύρω στις βαγιές τού λαχανόκηπου.
Στο Άργος ωριμάζει Ιούνιο-Ιούλιο. Τότε τον ξεριζώνουν και τον αλωνίζουν με κόπανο απάνω σε λιόπανα σαν το κύμινο που έχει την ίδια καλλιέργεια.
Ο κόλιανδρος και το κύμινο επειδή προκόβουνε στα χαμηλά και ζεστά μέρη του τόπου μας πρέπει να δοκιμαστεί στα Φιλιατρά, Αγουλινίτσα, Καλάμας, Γαστούνη και όπου άλλου είναι χειμαδιότοποι.Κόλιανδρος: καλλιέργεια και χρήσεις

Κόλιανδρος: καλλιέργεια και χρήσεις
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΙΑΝΔΡΟΥ
Διοσκουρίδης 2.000 χρόνια πριν...
- Ο κόλιανδρος έχει ψυκτική δύναμη και για αυτό αν τεθεί σαν κατάπλασμα μαζί με ψωμί ή αλεύρι, θεραπεύει το ερυσίπελας και τον έρπητα.
- Μαζί με και σταφίδα θεραπεύει τις φλύκταινες με αίμα στα πόδια, τις φλεγμονές στους όρχεις και τους άνθρακες. - Μαζί με αλεύρι από κουκιά, διαλύει τα οιδήματα των αδένων του λαιμού.
- Ο σπόρος του όταν πίνεται σε μικρή ποσότητα μαζί με γλυκό κρασί αποβάλει τις λεβίθρες και δημιουργεί σπέρμα. (Στο «Χίλιες και μία νύχτες» περιγράφεται η ιστορία ενός εμπόρου που μετά από 40 χρόνια ατεκνίας κατάφερε -με τη βοήθεια ενός κοκτέιλ που περιείχε κόλιανδρο- να αποκτήσει παιδιά.)
- Εάν ληφθεί σε μεγαλύτερη ποσότητα, συγχέει επικίνδυνα τη σκέψη και για αυτό πρέπει να αποφεύγεται η πολλή και συνεχής πόση αυτού.
Πλίνιος 2.000 χρόνια πριν…
Αναφέρει ότι ο κόλιανδρος μαζί με το κύμινο λέγεται ότι διατηρούν τα τρόφιμα αναλλοίωτα…
Υποστηρίζει ακόμη ότι αν κάποιος υπέφερε από πονοκεφάλους και έβαζε το βράδυ κάτω από το μαξιλάρι του σπόρους κόλιανδρου, το πρωί θα ήταν περδίκι.
Κόλιανδρος: καλλιέργεια και χρήσεις
Κόλιανδρος: καλλιέργεια και χρήσεις
Σήμερα - Κόλιανδρος εναντίον των βακτηρίων
Εξολοθρεύει E. coli, σαλμονέλα και το υπερβακτήριο MRSA σύμφωνα με νέα μελέτη
Λονδίνο
Το φαρμακείο της φύσης αποδεικνύεται ισχυρό εκεί όπου τα «ανθρώπινα» συνθετικά φάρμακα δεν μπορούν να υπερηφανευθούν για τις επιδόσεις τους. Ο ταπεινός κόλιανδρος, μυρωδικό διαδεδομένο στη μεσογειακή κουζίνα, φαίνεται ότι είναι σε θέση να εξολοθρεύει επικίνδυνα βακτήρια όπως το E. coli, η σαλμονέλα και το ιδιαίτερα ανθεκτικό υπερβακτήριο MRSA.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες οι οποίοι «δοκίμασαν» το έλαιο του μυρωδικού σε μια σειρά από βακτήρια που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις και δηλητηριάσεις και το βρήκαν άκρως θανατηφόρο. Όπως υποστηρίζουν, η χρήση του στο φαγητό και σε κλινικά σκευάσματα θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη τροφικών δηλητηριάσεων και στη θεραπεία ασθενειών που εμφανίζονται να ανθίστανται στα αντιβιοτικά.
Αποτελεσματικός σε μικρές δόσεις
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μπέιρα Ιντεριόρ της Πορτογαλίας με επικεφαλής τη Φερνάντα Ντομίνγκες χρησιμοποίησαν έλαιο κοριάνδρου (Coriandrum sativum) εναντίον 12 στελεχών βακτηρίων, μεταξύ των οποίων τα:

Escherichia coli, Salmonella enterica, Bacillus cereus και Staphylococcus aureus (MRSA.

Όπως περιγράφουν στο σχετικό άρθρο τους, το οποίο δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Medical Microbiology», το έλαιο αποδείχθηκε εξαιρετικά δραστικό. Σε διαλύματα με περιεκτικότητα μόλις 1,6% ή και μικρότερη ανέκοψε την ανάπτυξη όλων των βακτηρίων και εξολόθρευσε τα περισσότερα από αυτά.
Ισχυρή αντιβακτηριακή δράση
Η μελέτη όχι μόνο αποδεικνύει την αντιβακτηριακή δράση του κοριάνδρου αλλά περιγράφει και τον μηχανισμό της.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι το έλαιο του κορίανδρου καταστρέφει τη μεμβράνη που περιβάλλει το κύτταρο του βακτηρίου. Έτσι διαρρηγνύει το φράγμα που χωρίζει το κύτταρο από το περιβάλλον του και καταστέλλει ουσιαστικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της αναπνοής, οδηγώντας τελικά στον θάνατο του βακτηριακού κυττάρου» εξήγησε η κυρία Φερνάντες.

Ο κόλιανδρος έχει χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες ως βότανο για την ανακούφιση από τους πόνους, τις κράμπες, τους σπασμούς, τη ναυτία, τη δυσπεψία και τις μολύνσεις από μύκητες. Το έλαιό, το οποίο παράγεται από τους σπόρους του, είναι σήμερα ένα από τα πλέον διαδεδομένα στον πλανήτη ενώ χρησιμοποιείται και ως συστατικό σε τρόφιμα του εμπορίου.

Πηγές: Το βήμα science,
ftiaxno

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου