Η αγκινάρα για να ευδοκιμήσει, χρειάζεται ήπιους χειμώνες με μέση θερμοκρασία 15-20 βαθμούς κελσίου, καθώς δεν είναι καθόλου ανθεκτική στον παγετό.
Τα εδάφη που χρειάζεται η καλλιέργεια, είναι αμμοπηλώδη ,γόνιμα ,με καλή αποστράγγιση. Μπορεί να ευδοκιμήσει και σε άλλους τύπους εδαφών δίνοντας όμως χαρακτηριστικά μειωμένη παραγωγή.
Προετοιμασία εδάφους: Πριν τη φύτευση τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απαραίτητο να γίνει στο έδαφος ένα βαθύ όργωμα περί τα 40cm, με ένα καλό φρεζάρισμα και τη στρωμάτωση να ακολουθούν της διαδικασίας . Αμέσως μετά, επέρχεται εισαγωγή καλά χωνεμένης κοπριάς και βασικής λίπανσης.
Η φύτευση γίνεται περί το τέλος του καλοκαιριού κ μέχρι το Σεπτέμβρη σε γραμμές αποστάσεων περίπου 1,5 μ και 1μ επί των γραμμών. Φυτεύονται μικρά ξηρόφυτα που είτε έχουν δημιουργηθεί από τον ίδιο τον παραγωγό από προηγούμενη καλλιέργεια είτε αγοράστηκαν απευθείας από φυτώριο για εξοικονόμηση χρόνου. Εκτός από τα ξηρόφυτα οι αγκινάρες μπορούν να φυτευτούν και απευθείας ως σπέρματα αλλά και με τη μέθοδο των παραφυάδων που θα αναλυθεί παρακάτω.
Όπως προαναφέρθηκε τα φυτά αγκινάρας χρειάζεται να βοηθηθούν με προσθήκη καλά χωνεμένης κοπριάς . Στη συνέχεια την περίοδο της άνοιξης θα χρειαστεί 1-2 φορές να λιπανθεί το έδαφος με άζωτο, ενώ κατά το φθινόπωρο χρησιμοποιείται λίπανση των τριών βασικών στοιχείων άζωτο- φώσφορο –κάλιο. Αμέσως μετά τη φύτευση ένα καλό πότισμα είναι απαραίτητο.
Το πότισμα στη συγκεκριμένη καλλιέργεια θα πρέπει να είναι τακτικό χωρίς όμως να γίνονται υπερβολές καθώς τα φυτά δεν αγαπούν την περίσσεια υγρασίας στο έδαφος.
Απαραίτητη προϋπόθεση για επίτευξη σωστών αποδόσεων ,αποτελεί σαφώς η απομάκρυνση τυχών ζιζανίων με οποιονδήποτε τρόπο ,ενώ την καλλιέργεια προσβάλλουν αφίδες καθώς και το ωΪδιο της ντομάτας.
Η συγκομιδή λαμβάνει χώρα από το Νοέμβρη και φτάνει να γίνεται σταδιακά ως και το Μάιο κ αυτό διότι τα φυτά δεν δίνουν όλη μαζί την παραγωγή αλλά σε στάδια ανά 15 ημέρες περίπου.
Συγκομίζονται οι ανθοκεφαλές του φυτού προσεκτικά και προτού ανοίξουν.
Το καλοκαίρι, μετά τη συγκομιδή και της τελευταίας κεφαλής το υπέργειο τμήμα του φυτού, στο οποίο πιθανώς να έχει ήδη επέλθει αποξήρανση, κόπτεται ως το επίπεδο του εδάφους ενώ ταυτόχρονα το φυτό θέτει το υπόγειο τμήμα του σε λήθαργο τους μήνες αυτούς. Φυσιολογικά αν δεν επέμβουμε στην καλλιέργεια , ο λήθαργος θα τερματιστεί το φθινόπωρο οπότε και τα φυτά θα βλαστήσουν. Από τους βλαστούς που θα προκύψουν διατηρούμε μόνο 3 σε κάθε φυτό.
Όμως τα φυτά αγκινάρας παρόλο που αποτελούν πολυετή καλλιέργεια(διαρκεί 3-4 έτη) αν δεν ανανεωθούν θα μειώνουν σταδιακά κάθε χρόνο την παραγωγή τους λόγω γηρασμού. Έτσι για να διατηρηθεί η καλλιέργεια ,ανανεώνεται κάθε χρόνο με νέα φυτά.
Αν ο παραγωγός δεν επιθυμεί να αγοράζει συνεχώς νέα φυτά, μπορεί να ανανεώσει την καλλιέργειά του με άλλους τρόπους ,αρκεί βέβαια να γνωρίζει πως οι τρόποι αυτοί απαιτούν χρόνο και υπομονή.
Για την ανανέωση των φυτών , αρχικά οι αγκινάρες στις οποίες έχει ήδη αποκοπεί το υπέργειο τμήμα ποτίζονται, με σκοπό να επέλθει άρση του ληθάργου του υπόγειου τμήματος ώστε να βλαστήσουν.
Στη συνέχεια οι βλαστοί που θα προκύψουν αφήνονται για λίγο πάνω στο φυτό ώστε να αυξηθούν φυσιολογικά και στη συνέχεια εκριζώνονται και διαχωρίζονται σε τμήματα, έτσι ώστε το κάθε τμήμα να διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ( τμήμα ριζώματος και οφθαλμούς) που θα το καταστήσουν ιδανικό ξηρόφυτο. Τα ξηρόφυτα θα διατηρηθούν σε υγρό περιβάλλον και θα φυτευτούν την ερχόμενη σεζόν.
Η παραπάνω διαδικασία θα μπορούσε να αντικατασταθεί ,αν αντί να εκριζωθούν οι παραγόμενοι βλαστοί ,παρέμεναν στο φυτό ως ότου αυξηθούν τόσο ώστε να χρησιμοποιηθούν ως παραφυάδες. Οι παραφυάδες αφού ενσωματωθούν στο έδαφος και δώσουν επίκτητες ρίζες με τη γνωστή μέθοδο, αποκόπτονται από το μητρικό φυτό κατά τον Οκτώβρη και φυτεύονται άμεσα χωρίς καθόλου αποθήκευση.
Οι αποδόσεις της καλλιέργειας κυμαίνονται γύρω στα 1500 κιλά ανά στρέμμα ενώ
Το κόστος αγγίζει σύμφωνα με παραγωγούς τα 150 με 200 ευρώ ανά στρέμμα.
Τα κέρδη σύμφωνα με τους ίδιους δεν είναι σταθερά ,καθώς οι τιμές που πιάνει το προϊόν στην αγορά, είναι άμεσα εξαρτώμενες από την εποχή και συνεπώς τη ζήτηση. Έτσι οι πρώιμες σε παραγωγή αγκινάρες πιάνουν τιμές γύρω στο 1 με 1,5 ευρώ ,ενώ όσο προχωράμε προς το καλοκαίρι οι τιμές πέφτουν περίπου στα 0,7- 0,6 ευρώ και ακόμα χαμηλότερα το φθινόπωρο.
Ευθαλία Παυλίδου,http://www.agrocapital.gr/
Η Δυναμική Καλλιέργεια της Αγκινάρας
Η αγκινάρα είναι πολυετής καλλιέργεια που διαρκεί 3-4 χρόνια. Πολλαπλασιάζεται με ριζώματα, η φύτευση των οποίων, στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας ξεκινάει τον Αύγουστο. Τα φυτά φυτεύονται σε γραμμές απόστασης 1-1,5μ. και απέχουν μεταξύ τους 60-100 εκατοστά. Αναπτύσσεται σε σχήμα θάμμνου ύψους περίπου 1,5μ. Προτιμάται η καλλιέργεια της να γίνεται σε προφυλαγμένες από το ψύχος θέσεις καθώς και σε εδάφη χωρίς πολύ υγρασία. Ευδοκιμεί σε περιοχές με εύκρατο δροσερό με ήπιο χειμώνα κλίμα.
Σε ψυχρά κλίματα η παραγωγή οψιμίζει και συνεχίζεται προς το καλοκαίρι. Πρώιμοι παγετοί έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση ζημιών στα φύλλα ενώ όψιμοι παγετοί προκαλούν ζημιές στις ανθοκεφαλές. Για την προστασία των φυτών σε επικείμενους παγετούς εφαρμόζεται τεχνητή βροχή. Λόγω της διαμόρφωσης του φυλλώματος της, η αγκινάρα είναι ανθεκτική στους ανέμους. Σχετικά με τα εδάφη η αγκινάρα δεν έχει απαιτήσεις και αναπτύσσεται ακόμη και ασβεστώδη και αλκαλικά εδάφη. Σε βαθιά, γόνιμα και καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη αποδίδει καλύτερα ενώ ή υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία εξασφαλίζει σημαντικές αποδόσεις.
Το 90% της συνολικής Ελληνικής (25.000 στρέμματα/28.000 τόννοι) παραγωγής αγκινάρας παράγεται στο Ναύπλιο και συγκεκριμένα στην περιοχή Ίρια. Καλλιέργεια αγκινάρας πραγματοποιείται και στην Τήνο στην περιοχή Λειβάδι Κώμης-Καλονή(αγκινάρα τήνου) όπου και επιδοτείται με 50 ευρώ το στρέμμα από το καθεστώς των Μικρών Νησιών του Αιγαίου. Η ετήσια παραγωγή στην Τήνο ξεπερνά τα 295.000 ζεύγη και το συνολικό Ακαθάριστο εισόδημα των παραγώγων ξεπερνά τα 150.000 ευρώ.
Η έναρξη της συγκομιδής πραγματοποιείται όταν η ανθοκεφαλή έχει αποκτήσει εμπορεύσιμο μέγεθος, είναι κλειστή, συμπαγής και τρυφερή. Μέσα στην ίδια την φυτεία παρατηρούνται διαφορές ως προς τον χρόνο ωρίμανσης των ανθοκεφαλών μεταξύ των φυτών αλλά και στο ίδιο το φυτό, με αποτέλεσμα την κλιμάκωση της παραγωγής που διαρκεί 3-4 μήνες. Η συγκομιδή επαναλαμβάνεται όταν κάθε 7-10 ή 15 ημέρες και όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Οι πρώτες ανθοκεφαλές συγκομίζονται στα τέλη Νοεμβρίου και εξαιτίας έλλειψης στην αγόρα απολαμβάνουν καλές τιμές περί τα 1,5 ευρώ το ζευγάρι. Την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου οι τιμές διαμορφώνονται στα 0,70-0,80 ευρώ το ζευγάρι, ενώ τον Μάιο η τιμή υποχωρεί λόγω μειωμένης ζήτησης προς όφελος των ανοιξιάτικων λαχανικών.
Κάθε φυτό αγκινάρας παράγει κατά μέσο όρο 5-10 ανθοκεφαλές ανάλογα με την ποικιλία, την ηλικία του φυτού την γονιμότητα του εδάφους, και τις κλιματικές συνθήκες. Επί πλέον σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης της πλούσιας βιομάζας της ως ζωοτροφή, εξασφαλίζοντας πρόσθετο εισόδημα στους παραγωγούς. Σύμφωνα με τους παραγωγούς το κόστος παραγωγής της αγκινάρας ανέρχεται στα 150-200 ευρώ το στρέμμα. Οι στρεμματικές αποδόσεις της, αυτές διαφέρουν εξαιτίας ποικιλομορφίας των εδαφών στα οποία καλλιεργείται και κυμαίνονται από 1000-2000 κιλά το στρέμμα.
Κόστος παραγωγής 150-200 ευρώ / στρέμμα
Τιμή αγκινάρας από 1,5-0,70 ευρώ / το ζευγάρι
Απόδοση καλλιέργειας σε κιλά 1.000-2.000 κιλά / στρέμμα
Απόδοση καλλιέργειας σε ανθοκεφαλές 3.000-4.0000 αγκινάρες/στρέμμα
Η διατροφική αξία της αγκινάρας είναι πολύ υψηλή με εξέχουσα θέση στην Μεσογειακή διατροφή και είναι πλούσια σε Βιταμίνες A,Β,C, σε Ασβέστιο και Φώσφορο.
ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ
ΠΗΓΗ:AGRENDA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου