.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Μαζεύουμε και αποθηκεύουμε πατάτες


Πατάτες: μαζεύουμε και αποθηκεύουμε
Ήλθε η ώρα για να συγκομίσουμε τις πατάτες που φυτέψαμε και να τις αποθηκεύσουμε. Συγκομίστε την πατάτα περίπου τρεισήμισυ μήνες μετά από τη φύτευση, σε χρονικό στάδιο 10 - 15 ημερών μετά την ξήρανση του υπέργειου πράσινου μέρους των φυτών. Σε αυτό το σημείο η φλούδα της πατάτας ξεκινά και αποσπάται κάπως πιο δύσκολα από την σάρκα.
Συγκομίστε τις πατάτες όταν το έδαφος βρίσκεται στο ρώγο του, δεν είναι δηλαδή πολύ υγρό ούτε πολύ ξηρό. Σε υγρό έδαφος, υπάρχει κίνδυνος σαπίσματος των κονδύλων ενώ σε πολύ ξηρό υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστούν οι κόνδυλοι και να παρουσιάσουν σκασίματα. 
Πραγματοποιήστε προσεκτική διαλογή των υγιών από τους προσβεβλημένους ή τραυματισμένους κονδύλους κατά τη συγκομιδή.
Διατηρήστε προσωρινά τις πατάτες σε σωρούς στο χωράφι, 2 - 3 μέρες για να στεγνώσουν, και σκεπάστε τις με πανί ή λινάτσες ή άχυρα για την αποφυγή ηλιεγκαυμάτων. Αποφύγετε να τις σκεπάσετε με τα φυτικά υπολείμματα της καλλιέργειας, καθώς υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς  μολυσμάτων. 
Κατά την αποθήκευση
Πραγματοποιήστε ενδελεχή διαλογή των προσβεβλημένων κονδύλων από το έντομο φθοριμαία ή τραυματισμένων κονδύλων πριν την αποθήκευση.
Επιλέξτε δροσερές, σκοτεινές, χωρίς υγρασία, καθαρές αποθήκες με θερμοκρασία 6 - 10°C και τοποθετήστε τις πατάτες σε καθαρά πλαστικά ή ξύλινα τελάρα. Σε αυτές τις θερμοκρασίες οι πατάτες καθυστερούν να φυτρώσουν για τουλάχιστον δυο-τρεις μήνες ενώ δεν δραστηριοποιείται η φθοριμαία.
Σκονίζετε κάθε 20 - 30 μέρες με βιολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουρηγγιάς πάνω από κάθε στρώση με πατάτες, καθώς και σε μια ζώνη τουλάχιστον ένα μέτρο γύρω από τα τελάρα. Ο βάκιλος Θουριγγίας είναι μικροοργανισμοί - βακτήρια που κατατρώγουν τις κάμπιες της φθοριμαίας που προσβάλλουν τις πατάτες κατά την αποθήκευση τους.
Τοποθετήστε κλαδιά φασκόμηλου γύρω και ανάμεσα από τις πατάτες καθώς βοηθά στην απομάκρυνση της φθοριμαίας. Εναλλακτικά, μέτρια εντομοαπωθητική δράση προσφέρει το παραδοσιακό σκόνισμα με σκόνη άσβηστου ασβέστη.


Πηγή:bostanistas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου