.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Οι επιδοτούμενες από τον αναπτυξιακό υποτροπικές καλλιέργειες


Οι επιδοτούμενες από τον αναπτυξιακό υποτροπικές καλλιέργειες

Οι ανάγκες σε υποτροπικούς καρπούς στην εγχώρια αγορά, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καλύπτεται από εισαγωγές, αυξάνονται συνεχώς, γεγονός που σε συνδυασμό με την ανάγκη βελτίωσης του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας οδήγησε στην ένταξη σειράς σχετικών καλλιεργειών στην λίστα των επιδοτούμενων από τον αναπτυξιακό νόμο.
Αναλυτικότερα, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 6904 των υπουργών Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 465/Β/25 – 2 – 2014, καθορίζονται τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν την παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των γεωργικών προϊόντων και υπάγονται στις διατάξεις του νόμου 3908/2011, τόσο για την φυτική όσο και για την ζωική παραγωγή.

Ειδικά για τα υποτροπικά, στην υπ’ αριθ. 1415/28732/06−03−2013 σχετική απόφαση(ΦΕΚ 574/Β/13−03−2013) που είναι και προϋπόθεση για την ένταξή τους στον αναπτυξιακό αναφέρονται τα εξής:

Η προώθηση των αναφερομένων κατωτέρω υποτροπικών καλλιεργειών κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να αντικατασταθούν μη βιώσιμες καλλιέργειες και να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης εναλλακτικών καλλιεργειών των οποίων τα προϊόντα παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση στην αγορά, και εξασφαλίζουν ικανοποιητικό γεωργικό εισόδημα.

1. Αβοκάντο

Οι ποικιλίες HASS, FUERTE, ETTINGER και ΖUΤΑΝΟ με τις αναγκαίες και κατάλληλες επικονιάστριες ποικιλίες στις κατάλληλες απάνεμες τοποθεσίες των Περιφερειών Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, στις Π. Ε.: Λακωνίας, Μεσσηνίας, Πειραιώς, Νήσων (στα νησιά Κύθηρα, Αντικύθηρα, Πόρο και στις περιοχές Τροιζηνίας και Θερμισίας) καθώς και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει καλλιεργητική εμπειρία και ενδείκνυνται σύμφωνα με τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.

2. Μπανάνα

Στις Περιφέρειες: Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου στην Π.Ε. Λακωνίας, στις θερμότερες και υπήνεμες περιοχές αυτών με τους κλώνους GRAND NAIN και Άρβης. Σε καλλιέργειες υπό κάλυψη συνίσταται η ομάδα χαμηλόκορμων ποικιλιών CAVENDISH.

3. Φραγκοσυκιά

Στις Περιφέρειες: Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου στις Π.Ε. Λακωνίας, Πειραιώς (Τροιζηνία, Κύθηρα και Πόρο), Σάμου και Ευβοίας στις θερμότερες και υπήνεμες και ξηρικές περιοχές αυτών καθώς και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει καλλιεργητική εμπειρία και ενδείκνυνται σύμφωνα με τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Προωθούνται οι ποικιλίες ΧΑ1, ΡΕ1, ΚΑ2 και ΡΟ2.
Προωθούνται επίσης και τοπικές ποικιλίες που έχουν δοκιμασθεί και κρίνονται κατάλληλες, από τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων με τη σύμφωνη γνώμη του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελαίας Χανίων.

4. Χουρμαδιά

Στις Περιφέρειες: Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου στις Π.Ε. Λακωνίας, Μεσσηνίας, στις θερμότερες και παραθαλάσσιες περιοχές αυτών, με συνιστώμενες ποικιλίες την BOU FAGGOUS, BARHOO, KHALAS, LULU και DEGLET NOOR καθώς και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει καλλιεργητική εμπειρία και ενδείκνυνται σύμφωνα με τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.

5. Πεκάν

Προωθούνται οι ποικιλίες PAWNE, CHOCTAW, WESTERN, DESIRABLE και DELMAS. Η ανωτέρω καλλιέργεια αντέχει και σε βορειότερες περιοχές της Χώρας με ψυχρότερο σχετικώς κλίμα, όχι όμως σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 400 μέτρων από τη στάθμη της θάλασσας.

6. Μάνγκο

Προωθούνται οι ποικιλίες: KENT, PALMER, KEITT, TOMMY ATKINS και IRWIN, μόνον υπό κάλυψη, στις θερμότερες και απαλλαγμένες παγετών περιοχές της χώρας.

7. Τσεριμόγια

Στις Περιφερειακές Ενότητες των Περιφερειών Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, στις Π.Ε. Λακωνίας, Μεσσηνίας, Νήσων (μόνο στα νησιά Κύθηρα, Αντικύθηρα, Πόρο, στις περιοχές Τροιζηνίας και Θερμισίας και σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 400 μέτρων από τη θάλασσα). Προωθείται η καλλιέργεια των ποικιλιών AFRICAN PRIDE, BONITA, BOOTH, CUMBE και CAMBAS, μόνον υπό κάλυψη, στις θερμότερες και απαλλαγμένες παγετών περιοχές και όπου το μικροκλίμα ευνοεί την γονιμοποίηση.

8. Λωτός

Προωθείται κάθε ποικιλία που δοκιμάσθηκε στις τοπικές συνθήκες και κρίνεται κατάλληλη από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων ή όπου αλλού προτείνεται από το Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελαίας Χανίων.

9. Λίτσι

Προωθείται κάθε ποικιλία που δοκιμάσθηκε και κρίνεται κατάλληλη από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελαίας Χανίων στις Π.Ε. περιφερειών Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, στις Π.Ε.: Μεσσηνίας, Λακωνίας, Νήσων (Κυθήρων, Αντικυθήρων).

10. Γκουάβα Psidium guajava Myrtaceae (Psidium Pomiferum και Psidium Pyriferum).

Από τις ανωτέρω δύο κατηγορίες καλές αποδόσεις στην Ελλάδα έχουν ήδη παρουσιάσει οι κιτρινόσαρκες Beaumont Red, Mexican Cream, Pear, White Indian: καθώς και οι ερυθρόσαρκες Red Indian, Red Malaysian, Ruby, South African. Επίσης προωθείται και κάθε ποικιλία που έχει δοκιμαστεί τοπικά και κρίνεται κατάλληλη από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελαίας Χανίων στις Π.Ε.: Μεσσηνίας, Λακωνίας, Νήσων (Κυθήρων, Αντικυθήρων) και στις Π.Ε. των περιφερειών Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου.

11. Ακτινιδιά

Προωθούνται οι ποικιλίες ακτινιδιάς HΑΥWARD και ιδιαίτερα η επιλογή CHICO καθώς και η ελληνική ποικιλία «Τσεχελίδης», με την κατάλληλο σχέση και χωροταξική εγκατάσταση των επικονιαστών τους (άρρενα) στις κατάλληλες τοποθεσίες των Π.Ε.: Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Πέλλας, Κιλκίς, Έβρου, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Πιερίας, Ημαθίας, Άρτας, Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Δράμας, Μαγνησίας Τρικάλων, Λάρισας καθώς και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει καλλιεργητική εμπειρία και ενδείκνυνται σύμφωνα με τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Η επιλογή των ανωτέρω ποικιλιών ακτινιδιάς τίθεται στην κρίση των κατά τόπους Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.

12. Πιλοτικές εκμεταλλεύσεις

Προτείνεται η δημιουργία πιλοτικών εκμεταλλεύσεων και χρηματοδοτούνται (μέτρο 1.2.1. του Π.Α.Α. και Εθνικός Αναπτυξιακός Νόμος) κατά απόλυτη προτεραιότητα για την ανάπτυξη των υποτροπικών καλλιεργειών με σκοπό την εξασφάλιση των τοπικών αναγκών καθώς και των τουριστικών κατά την θερινή περίοδο. Προτείνεται συγκεκριμένα η δημιουργία:
α) Για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δύο θερμοκηπιακών ή και υπαίθριων μονάδων στην Ρόδο, την Κω και την Κάλυμνο. Από μια (1) θερμοκηπιακή ή και υπαίθρια μονάδα στην Κάρπαθο και Λέρο. Επίσης δύο θερμοκηπιακών ή και υπαίθριων μονάδων στην Αμοργό και Νάξο και από μια θερμοκηπιακή ή και υπαίθρια μονάδα στην Σύρο, Σαντορίνη, Άνδρο, και Μύκονο.
β) Για την περιφέρεια Κρήτης, δύο θερμοκηπιακών ή και υπαίθριων μονάδων σε κάθε Π.Ε.

Στις ανωτέρω μονάδες θα υπάρξει η πιλοτική καλλιέργεια χουρμαδιάς, φραγκοσυκιάς, αβοκάντο, πεκάν και μπανάνας στην ύπαιθρο ενώ μάνγκο, τσεριμόγια, λίτσι, ανανά κ.λπ. υπό κάλυψη.

Για περισσότερα δείτε:

Το ΦΕΚ B 465 - 25.02.2014 με τον καθορισμό των επενδυτικών σχεδίων:

Το ΦΕΚ B 574 - 13.03.2013 με τον καθορισμό των προωθούμενων ειδών:

Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου