.

.......................... Για τις πιό πρόσφατες τιμές των κηπευτικών,κάντε κλικ δεξιά στον έμπορο που κυνηγά το πεντακοσάευρο . .............................. .......Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν την κοστολόγηση των προιόντων στο χωράφι και δεν περιλαμβάνουν το όποιο κέρδος επιδιώκουν οι μεσάζοντες απο την πώληση στο ράφι.............Μεγάλη προσοχή στις φωτιές!!...... Μην πετάτε αναμμένα αποτσίγαρα,μην δουλεύετε τροχό στην ύπαιθρο,μην κάνετε ηλεκτροκόληση κοντά σε ξερά χόρτα....Οι δυνατοί άνεμοι θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη.....Τα θαλάσσια στρώματα παρασύρονται πολύ εύκολα απο τους πολύ δυνατούς βοριάδες....Προσοχή στα παιδιά......Η Περιφέρεια Κρήτης, ενημερώνει ότι υπογράφηκε η 3η Τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης πράξεων στο Υπομέτρο 6.1 "Εγκατάσταση Νέων Γεωργών", στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης έτους 2016, σύμφωνα με την οποία εντάσσονται συνολικά στην Περιφέρεια Κρήτης 1.686 Νέοι Γεωργοί με δημόσια δαπάνη 34.084.500,00 ευρώ. Τα τελικά αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης: http://www.crete.gov.gr/ (Ενότητες: Ενημέρωση-Δράσεις-Πρωτογενής Τομέας). ......

Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014

Αναξιοποίητη «δύναμη» τα αυγά της χήνας


Γιαννακοπούλου Φανή|  Agronews.gr
Εδώ και 23 χρόνια η φάρµα «Moon in the Pond» του Ντοµινίκ Παλούµπο στο Σέλφιντ της Μασαχουσέτης ειδικεύεται στην εκτροφή ελεύθερας βοσκής χήνας και στην εµπορία των αυγών της. Στους Αµερικανούς είναι, επίσης, γνωστή για τα βιολογικά κρέατα που παράγει.
Μπορεί τα αυγά χήνας να µην είναι ευρέως διαδεδοµένα και η συλλογή τους να αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση, αλλά για τον Παλούµπο αποτελούν µία επικερδής αγροτική ενασχόληση. Για την ακρίβεια, στη Βοστόνη των ΗΠΑ τα αυγά χήνας πωλούνται 5 δολάρια το κοµµάτι (3,61 ευρώ).

Η ιστορική ράτσα χήνας, Pilgrim
Πρόκειται για οικόσιτες χήνες µε καταγωγή από την Ευρώπη ή την Αµερική, και µάλιστα εικάζεται ότι αναπτύχθηκαν κατά την περίοδο της µεγάλης ύφεσης το 1929. Ωστόσο, πλέον η ράτσα αυτή είναι υπό εξαφάνιση και γι’ αυτό βρίσκεται στη λίστα της Αµερικανικής Ένωσης για τη διατήρηση φυλών ζωικής παραγωγής (ALBC).
Μότο της φάρµας είναι ο συνδυασµός παραδοσιακών τεχνικών εκτροφής µε σύγχρονες αγροτικές πρακτικές, µε σεβασµό προς τα ζώα και το περιβάλλον.
Βέβαια, ο Ντοµινίκ πιστεύει ότι όποιος θέλει να κάνει αυτή τη δουλειά πρέπει να έχει ιδιαίτερα προσόντα. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «πρέπει να πας γρήγορα κατευθείαν στη φωλιά, σαν ένας ατρόµητος νίτζα, να πιάσεις τη χήνα από την κορυφή του κεφαλιού της, ακριβώς πίσω από το λαιµό, και να την τραβήξεις έξω από την φωλιά. Ουσιαστικά να την πετάξεις πίσω σου, ενώ θα παίρνεις τα αυγά και να φύγεις τρέχοντας από εκεί. Φαίνεται βάναυσο, αλλά δεν είναι. Οι χήνες πετούν τη σκόνη από πάνω τους, φωνάζουν και πάνε αµέσως πίσω στη φωλιά τους. Αν φύγετε γρήγορα, καταφέρνουν συνήθως να τσιµπήσουν µόνο την άκρη του παντελονιού σας».
Αξίζει να αναφερθεί ότι ένα αυγό χήνας µπορεί να αντικαταστήσει 2 αυγά κότας σε οποιαδήποτε συνταγή. Όπως τονίζει ο κ. Παλούµπο, «τόσο τα αυγά της χήνας όσο και αυτά της πάπιας προτιµώνται για ψήσιµο, αλλά µπορούν να καταναλωθούν τόσο βραστά όσο και τηγανητά.  Μάλιστα, σύµφωνα µε τον ίδιο,  «τα λευκά προτιµώνται από τους Ευρωπαίους αρτοποιούς, καθώς είναι ‘δυνατά’, αν χτυπηθούν, δηλαδή στο µίξερ δίνουν µία πολύ πλούσια κρέµα».
Προς το παρόν, ο κ. Παλούµπο περιορίζεται στη διάθεση των αυγών σε τοπικό επίπεδο σε µικρά καταστήµατα αλλά και αγορές αγροτών (Farmers’ Market) και δεν σκέφτεται άµεσα να τα πουλήσει σε µεγάλες ποσότητες.  Παρόλα αυτά, έχει δηµιουργήσει ιστοσελίδα (mooninthepond.com), και δέχεται και ηλεκτρονικές παραγγελίες. 

Τα άλλα ζώα της φάρµας 
Εκτός από τις χήνες, ο κ. Παλούµπο και η οικογένειά του εκτρέφουν στη φάρµα τους και άλλα ζώα, όπως µαύρους χοίρους, κοτόπουλα, γαλοπούλες, αρνιά, κατσίκες και αγελάδες.

Κρεµώδης πλούσια γεύση
Οι χήνες γεννούν 3 έως 12 φορές το χρόνο, ενώ 1 αυγό τους είναι δύοµισι φορές το αυγό της κότας τόσο σε µέγεθος όσο και σε διατροφική αξία. Μάλιστα, τα αυγά αυτά έχουν πλούσια και κρεµώδη γεύση. Αποτελούν, επίσης, καλή πηγή σιδήρου, φυλλικού οξέος και βιταµίνης Β12.
Οι χήνες θεωρούνται εύκολες στην εκτροφή. Επιπλέον, µεγαλώνουν πολύ γρήγορα και δεν χρειάζονται πολύ ακριβή τροφή, ενώ, αντέχουν πολύ στις ασθένειες.Όπως επισηµαίνει ο ιδιοκτήτης της φάρµας «Moon in the Pond» Ντοµινίκ Παλούµπο, «αρκετοί πελάτες µου έχουν µεταπηδήσει από τα αυγά κότας σε αυτά της χήνας».
Τέλος, το επόµενο βήµα πειραµατισµού για τη φάρµα «Moon in the Pond» είναι η εµπορία αυγών γαλοπούλας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου