.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Παπούλες (Lathyrus ochrus)


Οι Παπούλες λέγονται αλλιώς Ψαρές ή Καμπυλιές


Είναι ένα ετήσιο φυτό με ύψος από 20 έως και 60 εκατοστά. Ανθίζει από Μάρτιο - Ιούνιο, και οι σπόροι ωριμάζουν τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο. Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα (έχει τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά όργανα) που γονιμοποιούνται από τα έντομα.



Λεπτομέρειες Καλλιέργειας
Είναι εύκολο στην καλλιεργεια φυτό, με  επιτυχία σε οποιαδήποτε μέτριο ή καλό χώμα κήπου και προτιμά τον ήλιο. Το είδος αυτό έχει μια συμβιωτική σχέση με ορισμένα βακτήρια του εδάφους, που σχηματίζουν οζίδια στις ρίζες και απελευθερώνουν άζωτο. Ένα μέρος από αυτό το άζωτο χρησιμοποιείται από το αναπτυσσόμενο φυτό και το υπόλοιπο αποροφάται από τα γειτονικά φυτά. Στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, το καλύτερο είναι να αφαιρέσετε μόνο τα υπέργεια μέρη του φυτού, αφήνοντας τις ρίζες στο έδαφος για να αποσυντεθεί και να απελευθερώσει άζωτο. Αν έχετε αρκετούς σπόρους μπορείται να κάνεται 2-3 καλλιέργειες ανά έτος, αρχής γενομένης από τις αρχές Σεπτεμβρίου
                                       




Διάδοση
Μουσκέψτε τους σπόρους για 24 ώρες σε ζεστό νερό και στη συνέχεια σπείρεται σε ψυχρό πλαίσιο στις αρχές της άνοιξης. Όταν είναι αρκετά μεγάλα μεταφυτέψτε σε ξεχωριστά δοχεία και φυτέψτε στην οριστική θέση το καλοκαίρι.

Ένα από τα πιο νόστιμα φυτά που χρησιμοποιούνται για σαλάτες
Οι παπούλες είναι καλλιεργήσιμo λαχανικό που χρησιμoπoιείται κυρίως ως σαλατικό και σχεδόν πάντα ωμό. Η γεύση του είναι υπόπικρη. Kατά την περίοδο Τής Μεγάλης Σαρακοστής αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα νηστίσιμα φαγητά της Κρήτης. Τρώγεται με λάδι και ξύδι, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αλατίζεται και δεν λαδώνεται (κατά τις νηστίσιμες ημέρες που δεν επιτρέπεται η κατανάλωση ελαίου). Σε πολλές περιοχές της Κρήτης συνοδεύει, μαζί με την επίσης ωμή αγκινάρα και το τοπικό ποτό "τσικουδιά".



Σημ.
 Οι σπόροι ορισμένων ειδών του γένους περιέχουν ένα τοξικό αμινοξύ που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια του νευρικού συστήματος που είναι γνωστός ως «λαθυρισμός», εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες (το φυτό περιέχει μικρή ποσότητα)

 Στην Κρήτη (ανατολική μεριά) οι παπούλες θεωρούνταν από παλιά ένα είδος όσπριου το οποίο καλλιεργούσαν όπως τα κουκιά και τη φακή, με τη μόνη διαφορά ότι τις προόριζαν μετά τον θερισμό σαν τροφή των κατοικίδιων ζώων. 
Βέβαια την περίοδο της πρώτης βλάστησης (πριν την ανθοφορία) τις χρησιμοποιούσαν κατά κόρον για σαλάτα.
Δεν ήτανε σπάνιο για κάποιον που τύχαινε να μην έχει σπείρει, να ‘’κλέβει’’ ένα δυο μάτσα τρυφερές, από ξένα χωράφια  !!!
Επίσης εχουν την τάση να αναρριχώνται σε δένδρα ή φράχτες.


Όσο για την ανθοφορία έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλους Απριλίου, αλλά ο θερισμός και το μάζεμα του σπόρου πρέπει να γίνει μέχρι αρχές Ιουνίου, επειδή τα ξερά λουβιά έχουν την τάση να ανοίγουν και να σκορπά ο σπόρος.


ΠΗΓΉ>http://gardenforum.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου