.

.......................... Για τις πιό πρόσφατες τιμές των κηπευτικών,κάντε κλικ δεξιά στον έμπορο που κυνηγά το πεντακοσάευρο . .............................. .......Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν την κοστολόγηση των προιόντων στο χωράφι και δεν περιλαμβάνουν το όποιο κέρδος επιδιώκουν οι μεσάζοντες απο την πώληση στο ράφι.............Μεγάλη προσοχή στις φωτιές!!...... Μην πετάτε αναμμένα αποτσίγαρα,μην δουλεύετε τροχό στην ύπαιθρο,μην κάνετε ηλεκτροκόληση κοντά σε ξερά χόρτα....Οι δυνατοί άνεμοι θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη.....Τα θαλάσσια στρώματα παρασύρονται πολύ εύκολα απο τους πολύ δυνατούς βοριάδες....Προσοχή στα παιδιά......Η Περιφέρεια Κρήτης, ενημερώνει ότι υπογράφηκε η 3η Τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης πράξεων στο Υπομέτρο 6.1 "Εγκατάσταση Νέων Γεωργών", στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης έτους 2016, σύμφωνα με την οποία εντάσσονται συνολικά στην Περιφέρεια Κρήτης 1.686 Νέοι Γεωργοί με δημόσια δαπάνη 34.084.500,00 ευρώ. Τα τελικά αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης: http://www.crete.gov.gr/ (Ενότητες: Ενημέρωση-Δράσεις-Πρωτογενής Τομέας). ......

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Σφήνωσε ένα Χάλκινο Νόμισμα στη Ντομάτα και Αντιμετώπισε το Περονόσπορο! Ένα Έξυπνο Κόλπο!

Σφήνωσε ένα Χάλκινο Νόμισμα στη Ντομάτα και Αντιμετώπισε το Περονόσπορο Ένα Έξυπνο Κόλπο

Όσοι δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακαεντομοκτόνα και μυκητοκτόνα σπρέι στα λαχανικά τους, ψάχνουν μια λύση που μπορεί να τους βοηθήσει για τις πιο σοβαρές ασθένειες των φυτών τους.

Ο Χαλκός για τις μυκητολογικές ασθένειες

Η απροθυμία μας να χρησιμοποιήσουμε τέτοια σκευάσματα μπορεί να μας κοστίσει ολόκληρη την καλλιέργεια. Τα κηπευτικά είναι πολύ ευαίσθητα σε μυκητολογικές ασθένειες και επειδή ο εχθρός είναι σχεδόν αόρατος και περίπλοκος βιολογικά οι βιολογικοί μέθοδοι αντιμετώπισής του είναι ελάχιστοι.
Η πιο σοβαρή μυκητολογική ασθένεια για την τομάτα και την πατάτα είναι οπερονόσπορος, μια ασθένεια που προκαλείται από τον ίδιο μύκητα, τον Phytophthora infestans. Ένας βιολογικός τρόπος για την αντιμετώπισή του είναι η χρήση χαλκού (2). Πράγματι ο χαλκός έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί μοριακούς μηχανισμούς που μπορούν να ελέγξουν την εξάπλωση μυκήτων, βακτηρίων και ιών σε ένα φυτό. Γι’ αυτό εξάλλου χρησιμοποιείται στον βορδιγάλιο πολτό σαν γαλαζόπετρα με χρήση σε οπωροφόρα δέντρα και στα αμπέλια κυρίως.

Τα κέρματα περιέχουν χαλκό

Τα κέρματα 10, 20 και 50 λεπτών του ευρώ που κυκλοφορούν στην αγορά είναι κατά 89% κατασκευασμένα από χαλκό ενώ και τα κόκκινα κέρματα μικρής αξίας έχουν επίσης επικάλυψη χαλκού με μικρές ποσότητες (1). Πολλοί πιστεύουν πως η χρήση κερμάτων για πρόληψη μυκητολογικών ασθενειών είναι μύθος, αλλά υπάρχουν αναφορές που υποστηρίζουν αυτή την πρακτική (3).
Ας δούμε πως μπορούμε να τη δοκιμάσουμε και εμείς στις ντομάτες μας

Πως να χρησιμοποιήσουμε τα χάλκινα κέρματα στην τομάτα

Τα μόνα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα κέρματα και ένα κοφτερό μαχαιράκι. Όταν μεγαλώσουν τα φυτά μας και αρχίζουμε να απομακρύνουμε τους πλάγιους βλαστούς για να βοηθήσουμε το φυτό να σχηματίσει περισσότερα άνθη και μεγαλύτερους καρπούς το καλοκαίρι, κάνουμε μια μικρή τομή στο στέλεχος που έμεινε από τους βλαστούς που απομακρύναμε και τοποθετούμε το κέρμα μέχρι να σφηνώσει.
Ο χαλκός θα απελευθερωθεί σταδιακά με τη δράση των οξέων των χυμών του φυτού και μέσω του φλοιώματος (αγωγός ιστός) θα ταξιδέψει σε άλλους ιστούς του φυτού. Το κόλπο αυτό είναι πιο αποτελεσματικό αν χρησιμοποιείται στην αρχή της σεζόν, πριν το φυτό εκτεθεί στους μύκητες.

Άλλες παρόμοιες μέθοδοι

Μια άλλη μέθοδος που βρήκαμε ενδιαφέρουσα είναι χρησιμοποιώντας, αντί για κέρματα, σύρματα χαλκού ανάλογα με αυτά των ηλεκτρικών καλωδίων. Κάντε μια πλάγια τομή στο σύρμα ώστε να σχηματιστεί ένα αιχμηρό άκρο και τρυπάτε με αυτό το στέλεχος του φυτού.
Ένας άλλος τρόπος να χρησιμοποιήσετε χαλκό για προστασία, είναι να προμηθευτείτε ένα χάλκινο πλέγμα και να το τοποθετήσετε γύρω από το φυτό καθώς αυτό μεγαλώνει. Η ιδέα εδώ είναι πως μιας και οι περισσότεροι μύκητες μεταδίδονται μέσω του νερού και της βροχής, που καθώς πέφτει στο έδαφος ή στα φύλλα των μολυσμένων φυτών, διασπείρει τα σπόρια τους στα διπλανά φυτά, το χάλκινο πλέγμα τα συγκρατεί και τα εξασθενεί εμποδίζοντας έτσι την διασπορά τους.

Πηγή:share24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου