.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ....Πρόσφατες τιμές δημοπράτησης κηπευτικών (13-12-20) Ενδεικτικές Τιμές Κατώτερη DAFNIS ΨΙΛΕΣ ΠΙΣΤ 0,47 ΕΧΤΑSIS ΨΙΛΕΣ ΠΙΣΤ 0,41 0,48 ΤΟRRY ΨΙΛΕΣ ΠΙΣΤ 0,45 ΤΟΜΑΤΑ GRUMIRA ΨΙΛΕΣ ΠΙΣΤ 0,40 ΚΝΩΣΣΟΥ Α ΠΙΣΤ 0,40 0,50 ΦΛΑΣΚΑ ΚΟΥΠ Α ΟΔΠ 1,43 1,44 EXTASIS A ΠΙΣΤ 0,70 0,84 ΤΟΡΡΥ A ΠΙΣΤ 0,77 ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ Α LOBELLO ΠΙΣΤ 2,54 2,64 ΝΤΟΛΜΑΣ Α ΚΟΥΠ Ο.Δ.Π. 0,40 0,46 ΑΓΓ ΕΣΩΤ. Ο.Δ. ΠΙΣΤ 0,30 0,34 ΤΟΜΑΤΑ GRUMIRA Α ΠΙΣΤ 0,81 ΕΧΤΑSIS A ΠΙΣΤ 0,84 ΦΛΑΣΚΑ Α Ο.Δ. ΠΙΣΤ 1,00 ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Σωστή κοπή για ποιοτική σοδειάΕάν θέλετε να μαζέψετε ωραία, μεγάλα φρούτα από τα οπωροφόρα δέντρα σας, δεν μπορείτε να αποφύγετε το κλάδεμα. Το χειμερινό κλάδεμα είναι καθοριστικής σημασίας για μια πλούσια συγκομιδή, καθώς η σοδειά επηρεάζεται σημαντικά από το σωστό κλάδεμα αυτήν την εποχή. Ακόμα και στην περίπτωση των νεαρών δέντρων, ηλικίας μεταξύ 6 και 8 ετών, το χειμερινό κλάδεμα ενθαρρύνει την ανάπτυξη και είναι κρίσιμο για το μετέπειτα σχήμα του δέντρου. Οι σωστοί μήνες για το χειμερινό κλάδεμα είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος. Αυτήν την εποχή, τα οπωροφόρα δέντρα βρίσκονται σε αδρανή φάση. Επίσης, η δομή της κορυφής του δέντρου αναγνωρίζεται ευκολότερα τώρα, αφού το δέντρο δεν έχει φύλλα.
Μπορεί να αναρωτηθείτε γιατί το χειμερινό κλάδεμα είναι σήμερα τόσο σημαντικό, αφού ανέκαθεν τα δέντρα καρποφορούσαν χωρίς να κλαδεύονται ποτέ. Η απάντηση είναι απλή: Σήμερα έχει αυξηθεί η απαίτηση για μεγάλα, ελκυστικά φρούτα. Αναμφίβολα ένα δέντρο θα καρποφορήσει την περίοδο της συγκομιδής, ακόμα και αν δεν έχει κλαδευτεί το χειμώνα. Ωστόσο, τα ακλάδευτα δέντρα συχνά αποδίδουν πολλούς μικρούς καρπούς, γεγονός που καταπονεί τα κλαδιά με αποτέλεσμα να σπάζουν υπό το βάρος τους το καλοκαίρι. Επομένως, εάν θέλετε μια αξιοπρεπή σοδειά, θα πρέπει οπωσδήποτε να κλαδέψετε τα οπωροφόρα δέντρα σας το χειμώνα.

Προτού πάρετε φόρα και ξεκινήσετε, σας συμβουλεύουμε να παρατηρήσετε προσεκτικά κάθε δέντρο, ώστε να μην κάνετε κανένα κρίσιμο λάθος κατά το κλάδεμα. Η καλύτερη στιγμή για κλάδεμα είναι κάποια ξηρή χειμωνιάτικη μέρα, όταν η θερμοκρασία δεν είναι χαμηλότερη από - 5 °C. Καθώς είναι πιθανό να κάνετε πολλά λάθη κατά το κλάδεμα, εδώ παρουσιάζονται συνοπτικά τα σημαντικότερα σημεία:

• Πρώτα αφαιρέστε τα παχύτερα κλαδιά που αναπτύσσονται προς τα μέσα, προς τα κάτω ή ίσια προς τα πάνω και πετάξτε το παλιό φύλλωμα.

• Τα κλαδιά που αναπτύσσονται ίσια προς τα πάνω θα πρέπει να κόβονται στη διχάλα (αυτό είναι το σημείο διακλάδωσης), ώστε να ενθαρρύνεται η ανάπτυξη και η ανθοφορία τους. Έτσι θα δυναμώσουν και οι οριζόντιοι κλώνοι, καθώς και εκείνοι που αναπτύσσονται προς τα έξω, αφού εδώ μεγαλώνουν τα καλύτερα φρούτα.

• Οι βλαστοί των φρούτων που έχουν ήδη μπουμπούκια λουλουδιών το χειμώνα θα πρέπει να κλαδεύονται κατά 1/3 περίπου. Έτσι τα κλαδιά δεν θα μπορέσουν να αυξηθούν υπερβολικά σε μήκος και δεν θα σπάσουν από το βάρος των φρούτων.

• Για πρακτικούς λόγους, κλαδέψτε τυχόν λεπτά κλαδάκια που αναπτύσσονται ίσια προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

• Χρησιμοποιήστε ένα αιχμηρό εργαλείο για όλες τις εργασίες κλαδέματος. Για παράδειγμα, με τις ψαλίδες  και τις τηλεσκοπικές ψαλίδες  μπορείτε να πετύχετε ομοιόμορφη κοπή ακριβείας, ακόμα και στην κορυφή του δέντρου.

• Φυσικά, υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη σχετικά με το χειμερινό κλάδεμα, όμως δεν μπορούμε να τα καλύψουμε όλα εδώ. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες συμβουλές σε διάφορα βιβλία κηπουρικής.

Το χειμερινό κλάδεμα δεν συνιστάται μόνο με σκοπό την ποιοτική σοδειά - παράλληλα προστατεύει τα οπωροφόρα δέντρα από ασθένειες, όπως το φουζικλάδιο της μηλιάς. Αυτές οι ασθένειες μπορεί να μεταδοθούν ανενόχλητα σε σκόρπια κλαδιά που δεν έχουν κλαδευτεί. Πάντως, σαπισμένα κλαδιά και προβλήματα προσβολής από μύκητες μπορεί να προκύψουν και από το λανθασμένο κλάδεμα των δέντρων. Επίσης, το χειμώνα συνιστάται ιδιαίτερα η εφαρμογή διαφόρων μεθόδων ελέγχου των παρασίτων. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια συρμάτινη βούρτσα για να αφαιρέσετε αποκολλημένα κομμάτια φλοιού από τους κορμούς, καθώς εκεί βρίσκουν άσυλο τα περισσότερα παράσιτα. Για έγκαιρη πρόληψη, μπορείτε να αλείψετε τον κορμό με ουσία που περιέχει λάδι.

Επειδή το κλάδεμα των δέντρων το χειμώνα θεωρείται από πολλούς ιδιοκτήτες κήπου πραγματική πρόκληση, συνήθως το παραβλέπουν. Ωστόσο, με απώτερο στόχο την καλύτερη σοδειά, ακόμα και οι άπειροι ερασιτέχνες κηπουροί θα πρέπει να δεχτούν την πρόκληση και να δοκιμάσουν, αφού η εξάσκηση οδηγεί στην τελειότητα.

Πηγή:http://www.gardena.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου