.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Tι αλλάζει για παραγωγούς και πωλητές στις λαϊκές αγορές

laiki-agora

Τάξη στην άναρχη κατάσταση του υπαίθριου εμπορίου, από τις λαϊκές αγορές και τα κυριακάτικα παζάρια μέχρι τους πλανόδιους πωλητές αγροτικών προϊόντων και ζωγράφους, επιδιώκει να βάλει το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Το «Εθνος» αποκαλύπτει τις κυριότερες αλλαγές που προωθεί η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή μέσα από νομοσχέδιο το οποίο θα βγει σε δημόσια διαβούλευση στο τέλος του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριο μέσο για την οργάνωση και παρακολούθηση του υπαίθριου εμπορίου θα είναι η λειτουργία ηλεκτρονικού μητρώου όπου θα καταγραφούν όλοι οι κάτοχοι αδειών άσκησης δραστηριότητας στον συγκεκριμένο χώρο. Το νέο πλαίσιο δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να διαθέτει προϊόντα χωρίς να έχει άδεια, ενώ για τη χορήγησή της καθιερώνονται αυστηρά και διαφανή κριτήρια με μόρια αλλά και εξονυχιστικούς ελέγχους.
 Ο σκοπός
Σκοπός είναι η καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, των συναλλαγών κάτω από το τραπέζι για την αδειοδότηση, της φοροδιαφυγής αλλά και της αισχροκέρδειας.
Αξίζει να σημειωθεί πως πουθενά, σήμερα, δεν υπάρχει μία ενιαία βάση των αδειοδοτημένων πωλητών στο υπαίθριο, πλανόδιο ή το στάσιμο εμπόριο.
Η γενική γραμματεία Εμπορίου χρησιμοποιώντας στοιχεία από το Taxis υπολογίζει τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές σε 15.000 με 20.000 και τους επαγγελματίες πωλητές αγροτικών προϊόντων σε 10.000 με 11.000.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν:
• Τη θέσπιση και καθιέρωση ηλεκτρονικού μητρώου όπου οι δήμοι θα καταχωρίζουν όλους όσους αδειοδοτούν για την άσκηση υπαίθριας δραστηριότητας. Ειδικά για τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων θα καταγράφονται η χρονική περίοδος κατά την οποία θα πωλούν τα οπωροκηπευτικά αλλά και τα συγκεκριμένα σημεία πώλησης (λαϊκές αγορές). Οι δήμοι θα δηλώνουν στο μητρώο τους χώρους των λαϊκών αγορών αλλά και τις θέσεις των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων.
• Για την αδειοδότηση των παραγωγών αγροτικών προϊόντων θα απαιτούνται συγκεκριμένα δικαιολογητικά για την πιστοποίησή τους. Καλλιεργήσιμες εκτάσεις, εκτιμώμενες ποσότητες παραγωγής κλπ. Για τον τρόπο αυτό μελετώνται και αλλαγές στις τριμελείς επιτροπές που κάνουν τους ελέγχους. Διασταυρώσεις θα γίνονται και με το ΟΣΔΕ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι άδειες των παραγωγών θα δίνονται από τους δήμους όπου βρίσκεται η κύρια κατοικία τους και μελετώνται δύο σενάρια για τις περιοχές δραστηριοποίησής τους: Είτε σε δύο ή τρεις Περιφέρειες της επιλογής τους είτε σε όλη τη χώρα.
• Οι επαγγελματίες πωλητές αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές θα αδειοδοτούνται σύμφωνα με κοινωνικά κριτήρια και με τη συγκέντρωση των αντίστοιχων μορίων. Θα πριμοδοτούνται μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ΑΜΕΑ, απεξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες, Ρομά κλπ. Οι θέσεις των επαγγελματιών πωλητών θα προκηρύσσονται από τις Περιφέρειες. Οι άδειες θα ανανεώνονται ανά τρία χρόνια και θα αφορούν μόνο μία περιφέρεια.
• Οι Περιφέρειες θα γνωστοποιούν επίσης στο ηλεκτρονικό μητρώο τις κενές θέσεις στις λαϊκές αγορές, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος.
• Στους παραγωγούς θα δίνεται η δυνατότητα επιλογής για αδειοδότηση στο πλανόδιο εμπόριο (π.χ. πώληση προϊόντων με όχημα) ή σε σημεία όχι μόνο έξω από τα χωράφια τους αλλά και σε μακρινότερες αποστάσεις. Η τελευταία δυνατότητα θα δίνεται σε περιοχές με κατοίκους μέχρι 5.000 άτομα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», το νέο πλαίσιο αδειοδότησης, τα κριτήρια δεν θα αφορούν όσους ήδη διαθέτουν άδειες και δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για όσους επιδιώξουν μετά την ψήφιση του νόμου να ασκήσουν επαγγελματική δραστηριότητα στο υπαίθριο εμπόριο.
Ωστόσο, στο ηλεκτρονικό μητρώο θα καταχωρισθούν και όσοι ήδη έχουν άδειες. Με τον τρόπο αυτό θα γίνουν και οι απαραίτητες διασταυρώσεις προκειμένου να επιτευχθεί ξεσκαρτάρισμα από παράνομους ή και από κατόχους δύο και τριών αδειών.
Παράλληλα, θα ερευνηθούν και οι περιοχές όπου υπάρχουν κενές θέσεις προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. Το σίγουρο είναι πως στις λαϊκές αγορές θα παραμείνει η αναλογία εννέα θέσεων πωλητών αγροτικών προϊόντων προς μία βιομηχανικών ειδών.
Οι άδειες θα έχουν μοναδικό αριθμό, θα συμπεριλαμβάνουν τον κωδικό ταμειακής μηχανής, τον ΑΦΜ και δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν από τους κατόχους τους σε άλλους.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα προβλέπουν και αυστηρά πρόστιμα για παραβάτες, ενώ αναμένεται να γίνει και αλλαγή στην κατανομή του ημερήσιου τέλους με το μεγαλύτερο ποσοστό να πηγαίνει στους δήμους, το αμέσως επόμενο στις Περιφέρειες και το μικρότερο στα σωματεία. Το ημερήσιο τέλος αφορά τις λαϊκές αγορές και κυμαίνεται από 2 έως 4 ευρώ ανά πωλητή.
Μόνο με άδεια η συμμέτοχη των πωλητών
Νέο πλαίσιο λειτουργίας για πανηγύρια και παζάρια
Πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας καθιερώνεται επίσης για πρώτη φορά και για άλλες μορφές του υπαίθριου εμπορίου.
Οπως αποκαλύπτει το «Εθνος», θα θεσπιστούν κανόνες για τη λειτουργία των αγορών χωρίς μεσάζοντες. Αυτές θα ονομάζονται «αγορές καταναλωτών». Οι άδειες θα είναι προσωρινές και θα δίνονται σε παραγωγούς που δεν δραστηριοποιούνται σε καμία άλλη μορφή του υπαίθριου εμπορίου (π.χ. λαϊκές αγορές).
Οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να τις προκηρύσσουν για τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο και αυτές θα διοργανώνονται από φορείς και κινήματα καταναλωτών σε πλαίσιο συμφωνημένο με τις δημοτικές Αρχές. Και για αυτές τις δραστηριότητες, όπως προαναφέρθηκε, θα απαιτούνται άδειες, θα δηλώνονται επίσης στο ηλεκτρονικών μητρώο όπως και τα προϊόντα, οι ποσότητες αλλά και οι παραγωγοί που θα συμμετέχουν σε αυτές τις αγορές. Οι προσωρινές άδειες θα εκδίδονται από τους δήμους.
Τάξη επιδιώκεται να μπει στις εμποροπανηγύρεις, στα κυριακάτικα και εορταστικά παζάρια. Οσοι θα συμμετέχουν θα πρέπει να έχουν άδειες. Και αυτές θα καταχωρίζονται στο μητρώο όπως και τα προϊόντα που θα εμπορεύονται.
Με άλλες διατάξεις διευρύνονται οι δυνατότητες δραστηριοποίησης στο υπαίθριο εμπόριο και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες. Πρόκειται για δραστηριότητες όπως η καλλιτεχνική χειροτεχνία. Πλανόδιοι ζωγράφοι ή άλλοι δημιουργοί εικαστικών έργων θα μπορούν να αποκτούν προσωρινή άδεια από τους δήμους όπου θέλουν να πωλούν τα καλλιτεχνήματά τους. Θα απαιτείται η πιστοποίησή τους από τα δικαστικά επιμελητήρια. Επίσης οι δήμοι θα πρέπει να προσδιορίζουν τους συγκεκριμένους χώρους όπου θα δραστηριοποιούνται.
Αλλά όσοι ασχολούνται με χειροτεχνίες, π.χ. κατασκευή και πώληση καλαθιών, θα έχουν την ευκαιρία να πωλούν τα προϊόντα τους σε υπαίθρια σημεία. Προϋπόθεση είναι να πιστοποιούνται από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και να αποκτούν επίσης προσωρινές άδειες από τους δήμους.
Αίτημα
Η θέσπιση κανόνων στο υπαίθριο εμπόριο αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών που έχουν καταστήματα. Στα επιχειρήματα των τελευταίων συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αδιαφάνεια στην αδειοδότηση των υπαίθριων εμπόρων σε σχέση με όσους διαθέτουν τα προϊόντα τους από στεγασμένα σημεία πώλησης.
Οι καταγγελίες τους αφορούν ακόμη και τη φοροδιαφυγή, καθώς δεν είναι λίγοι οι πλανόδιοι, οι οποίοι δεν έχουν παραστατικά για τη διάθεση των βιομηχανικών τους προϊόντων.
Η αδειοδότηση όλων των εμπλεκομένων στο υπαίθριο εμπόριο και η καταχώρισή τους σε ηλεκτρονική πλατφόρμα εκτιμάται πως θα πετάξει εκτός τους παράνομους διακινητές, ψευτοπαραγωγούς κ.ο.κ.
Την εποπτεία και ευθύνη του ηλεκτρονικού εμπορίου θα έχει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, ενώ εξετάζεται σε δεύτερο χρόνο και η διασύνδεσή του και με τις φορολογικές Αρχές.
Οι βασικότερες αλλαγές του νέου πλαισίου στο υπαίθριο εμπόριο
1. Θεσπίζεται και δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο με τους κατόχους αδειών πωλητών σε λαϊκές αγορές, πλανόδιο και στάσιμο εμπόριο αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων.
2. Στο μητρώο θα καταγράφονται τα είδη πώλησης, οι ποσότητες και η χρονική διάρκεια της δραστηριότητας.
3. Αδειες αριθμημένες και προσωποποιημένες, με ΑΦΜ, αριθμό ταμειακής μηχανής.
4. Χορήγηση αδειών με μόρια και κοινωνικά κριτήρια.
5. Η αδειοδότηση θα γίνεται από τους δήμους διαμονής των παραγωγών, επαγγελματιών και λοιπών υπαίθριων εμπόρων.
6. Οι θέσεις στις λαϊκές αγορές θα κατανέμονται από τις Περιφέρειες.
7. Οι επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών θα πωλούν τα προϊόντα τους σε μία Περιφέρεια.
8. Οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων θα πωλούν τα προϊόντα τους είτε σε δύο έως τρεις Περιφέρειες της επιλογής τους είτε σε όλη τη χώρα (υπό εξέταση τα δύο σενάρια).
9. Θεσπίζεται πλαίσιο για αγορές χωρίς μεσάζοντες.
10. Αδειες θα παίρνουν ακόμη και οι πλανόδιοι χειροτέχνες καλλιτεχνίας (π.χ. ζωγράφοι) αλλά και οι χειροτέχνες βιομηχανικών προϊόντων.
πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου