.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΡΑΧΙΔΑ.(Φυστίκι αράπικο).Καλλιέργεια και σπόρος.



Περιγραφή
Η αραχίδα είναι ποώδες μονοετές ή διετές φυτό της οικογένειας των Κυαμοειδών (Fabaceae). Το γένος Αραχίς (επιστ. ονομ. Arachis) περιλαμβάνει εννέα συνολικά είδη, με αντιπροσωπευτικότερο την αραχίδα την υπόγειο ή κοινά αράπικο φιστίκι (στην Κύπρο λέγεται φουστουκούδι).
Έχει όρθιο ή έρποντα βλαστό και εναλλασσόμενα φύλλα, σύνθετα, που έχουν δύο ζεύγη φυλλαρίων. Τα άνθη είναι κίτρινα με κόκκινες ραβδώσεις. Ο καρπός είναι λοβός ή χέδρωπας. Πολλαπλασιάζεται με σπέρματα και ευδοκιμεί σε θερμά κλίματα.Το παράξενο στα φυτά αυτά είναι ότι οι καρποί τους ωριμάζουν μέσα στο έδαφος (φαινόμενο της γεωκαρπίας). Μετά τη γονιμοποίηση των ωαρίων και τον σχηματισμό του καρπού, ο μακρύς ποδίσκος κάμπτεται προς το έδαφος μέσα στο οποίο εισέρχεται τελικά ο καρπός και ωριμάζει. Ο καρπός είναι λοβός αδιάρρηκτος, επιμήκης, κυλινδρόμορφος και περιέχει ένα έως τέσσερα ωοειδή σπέρματα που περιβάλλονται από μια λεπτή κοκκινωπή φλούδα.Η αραχίς η υπόγειος (Arachis hypogaea), είναι το είδος που κύρια καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο και αποδίδει περίπου 17 εκατομμύρια τόνους καρπού ετησίως.

Η σπορά γίνεται τέλη Απριλίου αρχές Μαίου, ενώ η συλλογή  αρχές Οκτώβρη εώς αρχές Νοέμβρη θέλει 200 μέρες για την συγκομοιδή.
Οι σπόροι τοπεθετούνται με σπαρτική μηχανή σε απόσταση 7-10 εκ. Κάθε στρέμμα απαιτεί 10 - 12 κιλά σπόρου. Επίσης, κάθε στρέμμα παράγει περίπου 400 με 500 κιλά φιστικών. Συγκαλιεργείται εύκολα με αμυγδαλιές γεγονός που αυξάνει τη στρεμματική απόδοση των δύο, ενώ δρά ως λίπασμα για τον αμυγδαλεώνα.


Με τη στρεμματική απόδοση να κυμαίνεται μεταξύ 400 - 500 κιλών αράπικου φιστικιού και μια μέση τιμή περίπου στα 3 ευρώ το κιλό, το ακαθάριστο εισόδημα που δίνει αυτή η καλλιέργεια είναι 1200-1500 ευρώ ανά στρέμμα.
Το ενδιαφέρον για ελληνικό αράπικο φιστίκι είναι διαρκώς αυξανόμενο και σε αυτό βοήθησε η αύξηση των τιμών του εισαγόμενου φιστικιού κυρίως από την Κίνα και η μέτρια ποιότητά του.
Έδαφος: καλά στραγγισμένο έδαφος
Ph: 5.8 – 6.2, αμμώδη εδάφη, 6 - 7 για αργιλώδη εδάφη
Επανακαλλιέργεια: όχι πάνω από 3 συνεχόμενες χρονιές, εναλλαγή με σιτηρά ή καλαμπόκι: αράπικο - σιτηρά – σιτηρά – αράπικο. Να αποφεύγεται εναλλαγή με καπνά - βαμβάκι.
Λίπασμα: 25 - 30 kg/ στρέμμα 12X15Χ15
Gypsum [calcium (CaSO4) sulphate] την περίοδο της ανθοφορίας περίπου 40 ημέρες μετά την σπορά. Phosphorus, potassium, sulphur, magnesium, (nitrogen μόνο αν χρειάζεται – σπάνια) για PH<6
Σπορά: 1-10 Μαΐου  όταν η θερμοκρασία εδάφους σε βάθος 10 εκ είναι πάνω από 18,3 βαθμούς, με μέτρηση το μεσημέρι για 3 συνεχόμενες ημέρες, και με καλό καιρό για 5 μέρες μετά την σπορά. Με μικρή υγρασία εδάφους. Χωρίς πότισμα.
Σπόρος: 10 kg / στρέμμα,                      Μέγεθος σπόρου: 28-30
Βάθος σπόρου στο χώμα: 5-7 εκ.,        Απόσταση σπόρων σε σειρά: 7-10 εκ.
Απόσταση σειρών: 72 - 75 εκ               Ενσωμάτωση: Ναι (Σουραλάν)
10-15 μέρες μετά την σπορά έχουμε την εμφάνιση του φυτού.
40 ημέρες μετά την σπορά ανθοφορία και αυτογονιμοποίηση.
Συγκομιδή: 180 με 200 μέρες μετά την σπορά. (μόλις το 60-65% (2/3) της ψίχας του αράπικου έχει σκούρο ροζ χρώμα). 45 εκ ύψος φυτού, 90 εκ σε διάμετρο.

Μην πετέτατε τα άχυρα του φυτού, είναι καλή τροφή για τα ζώα με πολλά λευκώματα φρέσκα ή αποξηραμένα.

Κάθε φυτό δίνει περίπου 20-40 καρπούς ανάλογα με το έδαφος και τη λίπανση
Για σπόρους οργανικούς αραχίδας στείλτε μύνημα: zevs2013ltd@yahoo.gr
Προσοχή Minimum παραγγελία 10ευρω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου