.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Τραχανάς λαχανικών ξινός Θρακιώτικος




 Υλικά: 500 γρ. κολοκύθα κόκκινη  1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης, αφαιρούμε τα σπόρια 500 γρ. καρότα  500 γρ. πατάτες (προαιρετικά) 500 γρ. ντομάτες, αφαιρούμε τα σπόρια και το ζουμάκι για να μη σηκώσει παραπάνω αλεύρι 2 κ.σ. μπαχάρι σπασμένο 6 κ.σ. Αλάτι χοντρό  2 κ.σ. πιπέρι 1 κ.σ. κόκκινο γλυκό πιπέρι 600 γρ. ταχίνι ή ψημένο και στουμπισμένο σουσάμι (το ταχίνι είναι ευκολία) 500 γρ. κρεμμύδια   3 κιλά σιμιγδάλι Αλεύρι όσο σηκώσει (Αν μας αρέσουν τα καυτερά βάζουμε και μια καυτερή πιπεριά μέσα χωρίς τα σπόρια) Νερό καθόλου Προζύμη δέκα ημερών συν άλλες δυο μέρες που θα την ξανά φτιάξουμε με νερό και αλεύρι για να γίνει περίπου 1 κιλό, αφράτη και θα την ανακατεύουμε με το πιρούνι.

 Πως το κάνουμε: Το λεγόμενο «μπούκιασμα» το πρώτο μικρό στέγνωμα πριν το τρίψιμο του τραχανά Βάζουμε όλα τα λαχανικά - που έχουμε κόψει κομματάκια - και τα μπαχαρικά σε μια κατσαρόλα και τα σιγοβράζουμε χωρίς να προσθέσουμε νερό, με τη σιγανή φωτιά αρχίζουν να βγάζουν τα υγρά τους και σιγοβράζουν έτσι. Μόλις μαλακώσουν κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν. Κατόπιν τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε, γίνονται ένας πηχτός χυλός και μέσα σε αυτόν ρίχνουμε την προζύμι και ανακατεύουμε και μετά το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία πάρα πολύ σφιχτή ζύμη. Την ζυμώνουμε σε μεγάλη λεκανίτσα για να έχει χώρο να φουσκώσει. θα την αφήσουμε 2 μέρες να ξινίσει [2 βράδια], μόλις φουσκώνει θα την ξαναζυμωνουμε μέχρι να περάσουν τα 2 βράδια. Αν θέλουμε γλυκό τον τραχανά μας δεν αφήνουμε να ξινίσει! Κατόπιν κάνουμε τα παρακάτω: Κόβουμε κομμάτια από τη ζύμη και κάνουμε μπουκίτσες ή πιττάκια και τα αφηνουμε σε μία επιφάνεια καλυμμένα με τούλι να στεγνώσουν γυρίζοντάς τα συνέχεια και απο τις δύο πλευρές τους για να στεγνώνουν ομοιόμορφα. Ενδέχεται να διαρκέσει το στέγνωμα 2-3 μέρες. Όταν στεγνώσουν αρκετά, να μην ειναι εντελως ξερά δηλαδή τα τρίβουμε στο multi, οσο περισσότερο τόσο πιο ψιλός θα γίνει ο τραχανας μας, καλό είναι όμως να είναι λίγο χοντρός. Ο εύκολος τρόπος είναι αυτός με το multi... αλλιώς τρίβουμε με τα χέρια μέσα σε ένα χοντρό κόσκινο, όπως κάνει η μαμά μου. Αφήνουμε τριμμένο τον τραχανά να στεγνώσει τελείως και τον ανακατευουμε απαλα με τα ακροδαχτυλα συχνα. Αφού στεγνώσει πολύ καλά τον βάζουμε σε γυαλινο βάζο σε μέρος χωρίς υγρασία ή σε υφασμάτινη σακούλα για να αερίζεται, παντα σε ξηρό μέρος.

 Σημείωση: Ο τραχανάς φτιάχνεται στο τέλος καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου Η προζύμη είναι κανονικό ζυμάρι με μαγιά όπως φτιάχνουμε το ψωμί, το οποίο ζυμάρι έχουμε για δέκα μέρες μέσα σε ένα βαζάκι στο ψυγείο με νεράκι και το ανακατεύουμε που και που. Το βγάζουμε μετά από δέκα μέρες και το ξαναζυμώνουμε προσθέτοντας αλεύρι και νεράκι και προσέχουμε να μην γίνει σφιχτό, να είναι αφρατο. Το κρατάμε για δυο μέρες ακόμα ανακατεύοντας κάθε που φουσκώνει. Μας χρειάζεται περίπου 1 κιλό. Ο τραχανάς αυτός μαγειρεύεται με κοτόπουλο. Αν περισέψει φασολάδα την επομενη μέρα βάζετε λίγο νεράκι και λίγο τραχανά και γίνεται ενα καινούργιο πιάτο πεντανόστιμο! Εκτός του ότι τρώγεται σαν πρωϊνό φυσικά με ψωμάκι και τυρί φέτα. Δείτε και τον γαλατένιο τραχανά που γίνεται με την ίδια διαδικασία σχεδόν. Για τα μικρά παιδιά αυτός ο τραχανάς είναι ότι πρέπει! Υπολογίζουμε για μια 4μελή οικογένεια περίπου 4-6 κουταλιές σούπας γεμάτες τραχανά τον οποίον, για πιο γρήγορα, τον βάζουμε από βραδύς σε 1 ποτήρι νερό και τον ανακατεύουμε λίγο και το πρωί βράζουμε το ανάλογο νερό και τον ρίχνουμε μέσα. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται πιο γρήγορα!


Τραχανάς γαλατένιος
Κάναμε τον Θρακιώτικο ξινό τραχανά μας και τον αποθηκεύσαμε! Σειρά είχε ο γαλατένιος που είναι με ελάχιστα υλικά! Η διαδικασία είναι ίδια με τον άλλο τραχανά απλά σε αυτόν δεν αφήνουμε να ξινίσει πολύ. Αυτός τρώγεται μόνο σαν πρωϊνό και βραδινό με ψωμάκι και τυράκι μέσα! Ή σκέτος. Στη φωτογραφία είναι ήδη τριμμένος και απλωμένος για στέγνωμα! Η διαδικασία υπάρχει στη συνταγή του Θρακιώτικου τραχανά. Ανάλογα το πόσο τραχανά θέλουμε να κάνουμε κανονίζουμε και τα υλικά. Χρειαζόμαστε: Προζύμη 1 κιλό το λιγότερο σιμιγδάλι 1 κιλό το λιγότερο  Αλεύρι όσο τραβήξει για πολύ σφιχτή ζύμη Αλάτι 1 κ.σ. για κάθε κιλό  Γάλα τόσο όσο θα μας πάρει το αλεύρι, με 2 λίτρα είναι μια καλή ποσότητα Πώς το φτιάχνουμε: Ρίχνουμε την προζύμη, την ποσότητα του αλευριού και το σιμιγδάλι και τα ανακατεύουμε καλά. Μετά σιγά σιγά ρίχνουμε το γάλα το οποίο είναι χλιαρό και στο οποίο έχουμε διαλύσει το αλάτι. Το πολύ γάλα, δηλαδή πάνω από 2 λίτρα, θα κάνει και μπόλικο τραχανά, οπότε προσοχή! Γι' αυτό το λόγο ανακατέψαμε πρώτα το αλεύρι με το σιμιγδάλι και την προζύμη για να σηκώσει το γάλα σιγά σιγά και να μην χρειαστεί άλλο αλεύρι! Όσο περισσότερο γάλα βάλουμε τόσο περισσότερο αλεύρι θα σηκώσει! Θέλουμε μια ζύμη πολύ σφιχτή, τόσο που με το ζόρι να ζυμώνεται! Αυτή τη ζύμη την αφήνουμε να φουσκώσει ένα βράδυ, και την μπουκιάζουμε το πρωί. Δεν θέλουμε να γίνει ξινός αυτός ο τραχανάς, αλλά και πάλι αν θέλουμε δεν έχουμε παρά να τον αφήσουμε να κάτσει 2 βράδια να φουσκώνει και να ζυμώνουμε! Και όπως θα δείτε στη συνταγή του Θρακιώτικου τραχανά, μπουκιάζουμε τη ζύμη και μετά από λίγες ώρες την τρίβουμε. Απλώνουμε τον τριμμένο τραχανά και όταν στεγνώσει τελείως τον αποθηκεύουμε!

Διαβάστε περισσότερα: http://as-mageirepsoume.blogspot.gr/2012/09/blog-post_22.html
Copyright © Η απόλαυση της βρώσης ~ T.A.P.

Πηγή: http://as-mageirepsoume.blogspot.gr/

1 σχόλιο: