.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Οι ανοιχτές πληγές του χειµώνα φέρνουν καρκίνωση στην ελιά

Σηµαντική εξασθένιση του δέντρου µέχρι και ολική νέκρωση και σοβαρή µείωση της επερχόµενης παραγωγής προκαλεί η καρκίνωση στους ελαιώνες, µια ασθένεια που οφείλεται σε βακτήριο, το οποίο εισέρχεται στους ιστούς της ελιάς µέσα από πληγές (κλάδεµα, παγετός, χαλάζι).

Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι, η προσβολή γίνεται ορατή κυρίως στα υπέργεια τµήµατα του δέντρου, ιδιαιτέρως στους βλαστούς, στους κλάδους και στον κορµό, όπου παρουσιάζονται καρκινώµατα (όγκοι). Οι εδικοί συστήνουν στους καλλιεργητές τα εξής:
- Αποφυγή κλαδέµατος των ελαιόδεντρων µε υγρό ή βροχερό καιρό
- Κατά τη βροχερή περίοδο, µετά από κλάδεµα, χαλάζι ή παγετό, προληπτικά ψεκασµός µε εγκεκριµένα χαλκούχα ειδικά σε ευαίσθητες ποικιλίες (Κορωνέικη, Αµφίσσης, Μεγαρίτικη).
- Κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων αφαίρεση, αποµάκρυνση και κάψιµο προσβεβληµένων κλαδιών ή αφαίρεση καρκινωµάτων από τους κλάδους, τον κορµό και τους βραχίονες µε κοφτερό µαχαίρι και επάλειψη των πληγών µε πυκνό βορδιγάλειο πολτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου