.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

«Χρυσή» φέτος η σταφίδα – Σε τι τιμές πωλείται;

Σταφίδες Φωτογραφίες Αρχείου, Royalty Free Σταφίδες Εικόνες ...

Μονόδρομος ο οψιγιάς λένε ΚΣΟΣ και ιδιώτες μεταποιητές, που υπόσχονται να πληρώσουν καλύτερα από πέρυσι

Στη σταφιδοποίηση φαίνεται να οδηγούνται φέτος πολύ μεγαλύτερες ποσότητες σταφυλιών στην Κρήτη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά των τελευταίων χρόνων, λόγω πολλών ιδιαίτερων συνθηκών και προβλημάτων που σχετίζονται με την οικονομική κρίση λόγω κορωνοϊού στην Ευρώπη και την κακή εικόνα της ευρωπαϊκής αγοράς στο επιτραπέζιο σταφύλι.
Την ίδια ώρα, τα οινοποιεία είναι γεμάτα και τόσο η απόσταξη κρίσης όσο και ο πράσινος τρυγητός ως μέτρα δεν αναμένεται να ξεμπλοκάρουν τις εγκαταστάσεις τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε, για να υπάρξει και η διέξοδος της οινοποίησης, με τους αμπελουργούς πλέον να προσανατολίζονται σε μεγάλο βαθμό, τώρα που θα αρχίσουν να τρυγούν, στον δρόμο προς τους οψιγιάδες!

Μάλιστα, ανεξάρτητα από τις ποσότητες της κρητικής σουλτανίνας, δε θα μπορέσει η Ελλάδα ούτε φέτος να αποφύγει την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους κατανάλωσης σταφίδας από την Τουρκία, αφού η εσωτερική κατανάλωση δεν πέφτει κάτω από τους τέσσερις με πέντε χιλιάδες τόνους, όταν εμείς δεν παράγουμε κατά μέσο όρο πάνω από χίλιους με δύο χιλιάδες τόνους το πολύ, εδώ και αρκετά χρόνια στην Κρήτη, με μικρές ποσότητες να παράγονται και στην Κόρινθο. Εκτός κι αν αποφασίσουν οι Κρητικοί φέτος να παράγουν τους τέσσερις με πέντε χιλιάδες τόνους, κάτι όμως εξαιρετικά απίθανο, αφού η νοοτροπία των παραγωγών δε θεωρείται εύκολο να αλλάξει τόσο γρήγορα και τόσο ραγδαία.
Έτσι, φέτος, με τις συνθήκες να είναι όλες πλέον ευνοϊκές υπέρ της λύσης της σταφιδοποίησης, θεωρείται σχεδόν μονόδρομος ο δρόμος προς τον οψιγιά, με τους σταφιδεξαγωγείς να καλούν τους αμπελουργούς στην Κρήτη να κάνουν ποιοτική σταφίδα, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση απέναντί τους ότι θα τους την πληρώσουν σε τιμές σίγουρα πάνω από το 1,50 ευρώ το κιλό που πληρώθηκε φέτος το δυάρι.


Η ΚΣΟΣ φέτος - διά του προέδρου της Γιώργου Ξυλούρη - δηλώνει αποφασισμένη να μπει δυναμικά στην αγορά της σταφίδας. Συγκεκριμένα, ο συνεταιριστής λέει στη “Νέα Κρήτη”: «Παροτρύνουμε τον κόσμο να σταφιδοποιήσει. Θα είμαστε όπως κάθε χρόνο στην αγορά για τη μεταποίηση σταφίδας. Έχουμε δύο υπερσύγχρονες γραμμές συσκευασίας του προϊόντος για την ελληνική αγορά - αφού στις αγορές του εξωτερικού δεν μπορούμε να κλείσουμε συμφωνίες γιατί είναι λίγο το προϊόν - και καλούμε τον κόσμο να σταφιδοποιήσει, διότι οι τιμές θα είναι πολύ καλύτερες από τις περυσινές και τις προηγούμενες. Θα τις ανακοινώσουμε τέλος του μήνα. Έχουμε αρχίσει το σέρβις στα μηχανήματα του εργοστασίου και την κατάλληλη προετοιμασία των αποθηκευτικών χώρων. Όσο προϊόν μπορεί να παραχθεί στον νομό Ηρακλείου μπορεί να το απορροφήσει η ΚΣΟΣ»...
Για τις τιμές που είχε καθορίσει πέρυσι η οργάνωση, ο πρόεδρος της ΚΣΟΣ μας είπε: «1,70 ευρώ το κιλό ήταν ο άσος, 1,50 ευρώ το κιλό ήταν το δυάρι και 1,30 ευρώ το κιλό ήταν το τεσσάρι»...
Ωστόσο, στο ερώτημά μας γιατί πέρυσι η ΚΣΟΣ δεν μπήκε στην αγορά, ο συνεταιριστής απάντησε: «Εγώ ανακοινώνω κάθε χρόνο τιμές. Πέρυσι δεν υπήρχε σταφίδα. Βγήκαν στον νομό 300 τόνοι. Αλλά ήρθαν οι Πελοποννήσιοι με τους μεσίτες, προπληρωμένη η προμήθεια των μεσιτών, και απορρόφησαν το προϊόν. Οι μεσίτες έδιωξαν το προϊόν πέρυσι στην Πελοπόννησο»...
Καταλήγοντας, ο κ. Ξυλούρης ξεκαθαρίζει πως η σταφιδοποίηση φέτος είναι η καλύτερη λύση. «Θα καθυστερήσει η απόσταξη κρίσης. Θα πάει τέλος του μήνα. Και η απόσταξη κρίσης θα απορροφήσει ανά οινοποιείο 1.200 τόνους. Όχι όλα τα αποθέματα».

«Η σταφίδα επιστρέφει»...

Στο μεταξύ, όπως ξεκαθάρισε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς, «φέτος συμφωνούν οι πάντες πως πρέπει να γίνει σταφίδα. Είναι οι συγκυρίες τέτοιες που ευνοούν αυτή τη λύση. Να σταφιδοποιήσει ο κόσμος. Η απόσταξη κρίσης καθυστερεί. Τα αμπέλια θέλουν τρύγο άμεσα. Πρέπει να γίνει και σταφίδα, να αποσυμφορηθεί λίγο η αγορά».
Στο ερώτημά μας για τα μηνύματα που ο ίδιος έχει πάρει απαντά κατηγορηματικά: «Υπάρχει ενδιαφέρον. Έχει ανοίξει μία κουβέντα ξανά για τη σταφίδα. Την άνοιξε η Ένωση Ηρακλείου. Την ανοίξαμε όλοι μαζί. Και δίνουμε τη μάχη μας».

«Δεχόμαστε διαρκώς μηνύματα»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν όμως και οι δηλώσεις του σταφιδεξαγωγέα και πολλά χρόνια εκπροσώπου των εξαγωγέων της κρητικής σουλτανίνας Γιάννη Περδικογιάννη. «Δεχόμαστε πολλά τηλέφωνα από παραγωγούς που μας ρωτάνε πόσες σταφίδες θα πάρουμε και πόσο θα τις πάρουμε. Εμείς τους λέμε ότι οι καλές σταφίδες θα πληρωθούμε σε καλές τιμές. Αν είναι “δεύτερες” οι σταφίδες, καλλιά να μην τις κάνουνε»...
Όπως εξηγεί ο Γιάννης Περδικογιάννης, η καλή σταφίδα θα πληρωθεί όπως και πέρυσι, δηλαδή με μια τιμή που δε θα πέφτει κάτω από το 1,50 ευρώ το κιλό. Ο ίδιος μάλιστα πέρυσι πλήρωσε σταφίδα και σε τιμές μέχρι 1,62 με 1,65 ευρώ το κιλό. Ενδεικτικά μας είπε πως κάποιος από τους καλούς σταφιδοπαραγωγούς πελάτες του τού είχε προσκομίσει στοιχεία τα οποία έδειχναν ότι με 3,5 κιλά σταφυλιών παρήγαγε ο ίδιος ένα κιλό σταφίδας, που την πληρώθηκε στα 1,62 λεπτά το κιλό, όταν το συνολικό κόστος παραγωγής δεν ξεπερνούσε τα 92 λεπτά το κιλό, με τους χειρότερους υπολογισμούς.
«Ο παραγωγός, που είναι κανονικός παραγωγός, κερδίζει από τη σταφίδα. Εμείς σε αυτόν τον παραγωγό απευθυνόμαστε και όχι σε κάποιον που κάθεται στο καφενείο και παριστάνει τον παραγωγό», λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Περδικογιάννης.

«Να σταματήσουμε τις εισαγωγές της τουρκικής σταφίδας»

Στο μεταξύ, όπως λέει ο σταφιδεξαγωγέας Γιάννης Περδικογιάννης, «η κύρια αγορά από την οποία φέρνουμε σταφίδα για να καλύψουμε τις ανάγκες μας είναι αυτή της Τουρκίας. Εγώ θα έλεγα ότι, μετά την ιστορία της Αγιάς Σοφιάς, καλό θα είναι να επανεξετάσουμε κι εμείς τη στάση μας στο θέμα της σταφίδας. Εδώ οι Ρώσοι άρχισαν να το κάνουν. Η Ρωσική Εκκλησία, λέει, “μποϊκοτάρετε” τα τουρκικά προϊόντα. Οπότε κι εμείς καλό θα είναι να σταματήσουμε τις εισαγωγές της τουρκικής σταφίδας, αλλά και πάλι, επειδή δε βλέπω εφικτό να παράγουμε όση ποσότητα χρειαζόμαστε, από κάπου αλλού θα πρέπει να φέρνουμε σταφίδες. Και η δική μας παραγωγή, εκτός του ότι δε φτάνει, πρέπει να είναι και στις κατάλληλες ποιότητες. Διότι πέρυσι που πήραμε και δεύτερες σταφίδες, ακόμα τις έχουμε απούλητες στις αποθήκες μας».

Από:Παπαδάκης Χριστόφορος

Πηγή:https://www.neakriti.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου