.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Πως κρατάμε σπόρο ντομάτας και αγγουριού



Ιούλιος και οι ντομάτες έχουν αρχίσει να κοκκινίζουν. Οι πρώτοι καρποί που έχουμε πιθανών σημαδέψει για να πάρουμε τους σπόρους είναι έτυμοι.

Είναι πολύ εύκολο να πάρουμε τους σπόρους από τις ντομάτες. Εδώ σας παρουσιάζουμε μια πολύ απλή μέθοδο.

Κόβουμε την ντομάτα οριζόντια, τοποθετούμε τους σπόρους μέσα σ’ ένα στραγγιστήρι ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τρίβουμε απαλά τους σπόρους πάνω στο στραγγιστήρι.

Όταν καθαρίσουν οι σπόροι τους τοποθετούμε πάνω σε μια λαδόκολλα σε σκιά για μια εβδομάδα.

Αποθηκεύουμε τους σπόρους σε δροσερό και σκιερό μέρος, γράφοντας τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας και τη χρονιά καλλιέργειας.

Θυμόμαστε να πάρουμε σπόρους σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και από όσο το δυνατόν περισσότερα φυτά, για να διατηρήσουμε την ποικιλότητα της ποικιλίας.

Καλή επιτυχία.



Πώς κρατάμε σπόρο αγγουριού | Πελίτι



Το αγγούρι, Cucumis sativus,είναι μέλος της Οικογένειας Cucurbitaceae

Το γένος Cucumis περιλαμβάνει περίπου 38 γνωστά είδη. Υπάρχουν 5 τύποι αγγουριών…
Το αγγούρι είναι ένα φυτό που φέρει λουλούδια θηλυκά και αρσενικά σε διαφορετικά μέρη (monoique). Το αγγούρι μπορεί να αυτό-γονιμοποιηθεί: ένα θηλυκό λουλούδι μπορεί να γονιμοποιηθεί από γύρη αρσενικού άνθους του ίδιου φυτού. Παρόλα αυτά επικρατούν οι διασταυρούμενες επικονιάσεις (σταυρο-γονιμοποιήσεις): το θηλυκό άνθος γονιμοποιείται από γύρη που προέρχεται από άλλα φυτά της ίδιας ή άλλης ποικιλίας. Ο κύριος φορέας της σταυρο-γονιμοποίησης είναι οι μέλισσες. Ανάλογα με τις περιοχές και τα περιβάλλοντα, η απόσταση απομόνωσης ανάμεσα σε δύο ποικιλίες αγγουριών συνίσταται να είναι από 400 μέτρα έως 1 χιλιόμετρο.
Για μια παραγωγή σπόρων καλής γενετικής ποικιλότητας συνίσταται να καλλιεργούμε τουλάχιστον 6 φυτά από κάθε ποικιλία. Το ιδεώδες είναι να καλλιεργήσουμε μια δωδεκάδα. Οι καλλιεργητές που επιθυμούν να παράγουν τους δικούς τους σπόρους μπορούν χωρίς πρόβλημα να καλλιεργήσουν μαζί μια ποικιλία αγγουριού (Cucumis sativus), μια ποικιλία πεπονιού (Cucumis melo) και μια ποικιλία καρπουζιού (Citrullus lanatus). Αυτά τα φυτά δεν μπορούν να υβριδοποιηθούν μεταξύ τους.
Σποροπαραγωγή
Είναι απαραίτητο να αφήσουμε τους καρπούς να ωριμάσουν εντελώς επάνω στο φυτό πριν πάρουμε τους σπόρους. Αυτό σημαίνει ότι τα αγγούρια δεν είναι πλέον εδώδιμα: έχουν μεγαλώσει πολύ και έχουν αρχίσει να μαλακώνουν. Στην πλήρη ωριμότητα, η επιφάνεια του καρπού παίρνει το τελικό χρώμα που είναι χαρακτηριστικό της κάθε ποικιλίας . Επιπλέον, όταν οι σπόροι είναι ώριμοι στο εσωτερικό του καρπού, ο μίσχος έχει τάση να ξεραίνεται. Για να πάρουμε τους σπόρους κόβουμε το αγγούρι κατά μήκος στη μέση και αδειάζουμε το εσωτερικό κοίλωμα με ένα κουτάλι.
Η συνέχεια στο βίντεο….
Αποσπάσματα από το «ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ» «Manuel de Production de Semences» του Dominique Guillet ιδρυτή της Γαλλικής Οργάνωσης KOKOPELLI
https://peliti.gr/aggouri-egxeiridio-... 


Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης είναι ο ιδρυτής του Πελίτι (1995) www.peliti.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου