.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Φωτοβολταϊκά στα θερμοκήπια της Ιεράπετρας; Πρωτοβουλία για να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη



Μια νέα πρωτοβουλία φαίνεται πως ξεκινά στην Ιεράπετρα και αφορά, με ένα διαφορετικό τρόπο, την προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.
Αυτή συζητήθηκε μαζί με το θέμα της σύστασης επιτροπής για την παρακολούθηση των αιτήσεων γαλάζιων σημαιών, στη χθεσινή συνεδρίαση του ΝΠΔΔ Περιβάλλον, και αφορά την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές των θερμοκηπίων της Ιεράπετρας, με σκοπό το ρεύμα να πωλείται εξολοκλήρου στη ΔΕΗ, και έτσι οι αγρότες να μπορέσουν να έχουν ένα επιπλέον έσοδο, αλλά και παράλληλα να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα της περιοχής και έτσι παράλληλα να μπορέσει να υπάρχει ένα επιπλέον επιχείρημα στο να μην εγκατασταθούν στην περιοχή πολύ περισσότερες ανεμογεννήτριες, κάτι το οποίο προβλέπεται από το Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειεας.
Αυτά ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλον, Ανδρέας Παπαδοπετράκης, μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι, τονίζοντας πως η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε μια περίοδο, μερικούς μήνες πριν τις Υπουργικές αποφάσεις για εγκατάσταση φωτοωβολταϊκών σε αγροτικές εκτάσεις, που όμως θεωρείται δεδομένο πως θα αφορά κυρίως μεγάλες εκτάσεις στη βόρεια Ελλάδα, με την Κρήτη να μένει εκτός του συγκεκριμένου πλαισίου,
Έτσι όπως λέει ο κ. Παπαδοπετράκης η επιτροπή Περιβάλλον προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο να ασχοληθεί με το θέμα ώστε να διεκδικήσει να υπάρξει μια πρόβλεψη για τοποθέτηση μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των θερμοκηπίων. Οι μονάδες αυτές όπως λέει είναι εύκολο να τοποθετηθούν, θα μπορούν να παράγουν 10 έως 20 kwatt ανά στρέμμα και θα είναι μικρές σε μέγεθος ώστε να μην επηρεάζουν την παραγωγή. Παράλληλα ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να υπάρξει και ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα επιδοτεί την εγκατάστασή τους, ενώ σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν και αγρότες της περιοχής που θα θελήσουν να δουν κάτι τέτοιο ως μια επενδυτική ευκαιρία.
Η επιτροπή κατέληξε σε ένα κείμενο το οποίο θα σταλεί προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας ώστε εφόσον υπάρξει συμφωνία να μπορέσει να προχωρήσει η συγκεκριμένη διεκδίκηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Το κείμενο αναλυτικά:
«Στον Δήμο της Ιεράπετρας καλλιεργούνται περίπου 16.000 στρέμματα θερμοκήπια, στα οποία κυρίως, βασίζεται η αγροτική οικονομία του τέταρτου μεγαλύτερου δήμου της Κρήτης, εξυπηρετώντας με κηπευτικά εκτός εποχής το μεγαλύτερο μέρος της τροφικής αλυσίδας όλης της Ελλάδας και όχι μόνο. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο αγρότης εκτός των απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων όπως πυρκαγιές, τυφώνες, πλημμύρες,covid-19 κ.α. έχει να αντιμετωπίσει δύσκολη φορολόγηση, ασφάλιση αλλά και ανύπαρκτη αποζημίωση από ΕΛΓΑ ή άλλους εθνικούς ή ακόμα και διεθνείς πόρους (π.χ. συμφωνία Bretton Woods κτλ.)
Για τους λόγους αυτούς Απαιτούμε στην ΚΥΑ για φωτοβολταικους σταθμούς σε αγροτική γη η οποία θα ψηφιστεί μάλλον τον Σεπτέμβριο, να επιτρέπει σε ιδιοκτήτες θερμοκηπίων να τοποθετούν φωτοβολταικούς σταθμούς πάνω στα θερμοκήπια. Μπορούν να τοποθετηθούν περίπου τα 10-20 kwatt ανά στρέμμα θερμοκηπίου. Αυτό σημαίνει 160-320 MWatt συνολικά για όλο τον δήμο Ιεράπετρας.
Σε περίπτωση που ο δήμος μας απαιτείται να συνεισφέρει ακόμα περισσότερο με ΑΠΕ ώστε να ελαττωθεί κι άλλο το ενεργειακό του αποτύπωμα προτείνεται περίπου εκτός του προγράμματος netmetering το οποίο είναι σε εξέλιξη τώρα, να δοθούν άδειες 10 KWatt για στέγες σε οικίες όπως είχαν δοθεί πριν 10 έτη.
Λέμε ναι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά προς όφελος των Γεραπετριτών διατηρώντας παράλληλα το περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο αμάλαγο για τις επόμενες γενιές.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου