.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Στην απαίτηση των καταναλωτών για «καθαρά», από νιτρικά λαχανικά, απαντά η υδροπονία


Λιάμης Λεωνίδας|  AGRONEWS.GR
Αναξιοποίητη παραµένει εν πολλοίς η χρήση της υδροπονικής µεθόδου καλλιέργειας στην Ελλάδα, αν και αποτελεί µια τεχνολογία που ευνοείται από τις τοπικές κλιµατικές συνθήκες. Iδίως η εκτεταµένη ηλιοφάνεια συνιστά ασύγκριτο ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα για την παραγωγή λαχανικών, που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή για ένα ισορροπηµένο και υγιεινό διαιτολόγιο.
Τα σχετικά αποτελέσµατα από έρευνα του Εργαστηρίου Λαχανοκοµίας του Τµήµατος Γεωπονίας του ΑΠΘ έδειξαν, πως για το δηµοφιλέστερο από τα λαχανικά, την τοµάτα, στις συνθήκες της χώρας µας, η περιεκτικότητά της σε συστατικά µε διατροφική αξία µπορεί να αυξηθεί µε την κατάλληλη διαχείριση της θρέψης των φυτών, ενώ εξίσου σηµαντική δουλειά µπορεί να γίνει και στην µείωση των επιβλαβών φυτοπροστευτικών υπολειµµάτων σε επίπεδα πολύ κάτω από τα σχετικά όρια.

Επιστηµονική οµάδα υπό τους καθηγητές Αν. Σιώµο, Π. Τσουβαλτζή, Α. Κουκουνάρα, ∆. Γερασόπουλο, µε τη συνδροµή των µεταπτυχιακών φοιτητών Στ. Γκουντινά, ∆. Κασαµπαλή, Μ. Παπαχριστοδούλου, Κ. Παπουτσή και Χρ. Χατζηδήµο, στο πλαίσιο κοινού ερευνητικού προγράµµατος µε την Agris AE, καλλιέργησαν το 2012 τοµάτα τόσο στο έδαφος, όσο και σε υδροπονικό σύστηµα στο επιδεικτικό θερµοκήπιο της Agris AE, στο Κλειδί Ηµαθίας και τεκµηρίωσαν τις θέσεις τους αυτές.

«Οι αναλύσεις που πραγµατοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Λαχανοκοµίας κατέδειξαν πως η τοµάτα που συγκοµίσθηκε από την υδροπονική καλλιέργεια υπερέχει τόσο στα εµπορικά χαρακτηριστικά ποιότητας, όσο και στη διατροφική αξία από εκείνη που συγκοµίσθηκε από καλλιέργεια στο έδαφος, έχοντας σηµαντικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασκορβικό οξύ, καροτενοειδή, λυκοπένιο και φαινολικές ενώσεις, που είναι συστατικά µε αντιοξειδωτική δράση», αναφέρει ο καθηγητής Αν. Σιώµος.

Μείωση των  νιτρικών µε σωστή θρέψη
Ελλιπής διαχείριση γίνεται από τη χώρα µας και σε ένα άλλο «ατού» που έχει στα χέρια της όσον αφορά στα εγχωρίως παραγόµενα οπωροκηπευτικά.
«Τα λαχανικά εκτός από τα ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία συστατικά περιέχουν και συστατικά επιβλαβή, µεταξύ των οποίων και τα νιτρικά», εξηγεί ο κ. Σιώµος και τονίζει ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά των τροφίµων θεωρείται επιβλαβής για την υγεία των καταναλωτών, καθώς ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις, τερατογενέσεις, µεταλλάξεις και κυάνωση στα βρέφη.
Για τη χώρα µας, τα δεδοµένα των επίσηµων ελέγχων σχετικά µε την περιεκτικότητα των ελληνικών λαχανικών σε νιτρικά, όχι µόνο δείχνουν πως είναι εξαιρετικά περιορισµένη, αλλά προκύπτει ότι στα περισσότερα λαχανοκοµικά είδη είναι έως και κατά 10 φορές χαµηλότερη, από εκείνη που αναφέρεται στις ευρωπαϊκές χώρες.
Η περιεκτικότητά των λαχανικών σε νιτρικά µπορεί να µειωθεί ακόµα περισσότερο µε κατάλληλη διαχείριση της θρέψης των φυτών. Καθοριστική µπορεί να είναι προς την κατεύθυνση αυτή η συµβολή της υδροπονίας.
Η υδροπονία αποτελεί µια τεχνολογία µε την οποία µπορεί να παραχθούν λαχανικά άριστης ποιότητας και ασφαλή για τη δηµόσια υγεία. Αυτό που αποµένει είναι να δούµε πώς θα αξιοποιήσουµε και θα αναδείξουµε τη δυνατότητα αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου