.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Φάτε ντομάτες και ξεχάστε τον γιατρό

fate-ntomates-kai-ksexaste-ton-giatro


Eνα «χάπι ντομάτας» τη μέρα, το οποίο περιέχει την φυσική αντιοξειδωτική ουσία λυκοπένιο, δρα προστατευτικά για το καρδιαγγειακό σύστημα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Eνα «χάπι ντομάτας» τη μέρα, το οποίο περιέχει την φυσική αντιοξειδωτική ουσία λυκοπένιο, δρα προστατευτικά για το καρδιαγγειακό σύστημα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η διαπίστωση αυτή πιθανώς εξηγεί γιατί η μεσογειακή δίαιτα, που περιέχει πολλές ντομάτες, μειώνει την πιθανότητα καρδιολογικών προβλημάτων.
Οταν το λυκοπένιο καταναλώνεται παράλληλα με ελαιόλαδο, όπως σε μια χωριάτικη σαλάτα, τότε η δράση του φαίνεται να αυξάνεται
Οι Βρετανοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν με μια κλινική δοκιμή ότι τέτοια χάπια βοηθούν στη λειτουργία των αγγείων του αίματος, όμως θα χρειαστούν και άλλες μελέτες προτού το χάπι λυκοπένιου αποδειχτεί πέρα από κάθε αμφιβολία ότι πράγματι κάνει καλό στην καρδιά και μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον κλινικό φαρμακολόγο Τζόζεφ Τσέριγιαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One", σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική Guardian, πραγματοποίησαν μια δοκιμή με 72 ενήλικους, οι μισοί από τους οποίους πήραν το χάπι ντομάτας (που περιείχε 7 μιλιγκράμ λυκοπένιου) και οι άλλοι μισοί ένα εικονικό φάρμακο (πλασέμπο).
Οι μισοί εθελοντές ήταν υγιείς και οι υπόλοιποι είχαν διαγνωσμένα καρδιολογικά προβλήματα. Η δοκιμή ήταν διπλά «τυφλή», καθώς ούτε οι ερευνητές, ούτε οι εθελοντές γνώριζαν ποιός είχε πάρει το πραγματικό χάπι ντομάτας, μέχρι που ολοκληρώθηκε η δοκιμή μετά από δύο μήνες.
Οι επιστήμονες μέτρησαν την κυκλοφορία του αίματος στα χέρια των εθελοντών, έναν δείκτη που προβλέπει τον μελλοντικό καρδιαγγειακό κίνδυνο, καθώς όσο στενεύουν τα αιμοφόρα αγγεία -και δυσκολεύεται η ροή του αίματος- τόσο αυξάνεται η πιθανότητα εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Το λυκοπένιο υπάρχει επίσης στα βερίκοκα, στα καρπούζια, στις παπάγιες, στα γκρέιπ φρουτ, στα καρότα, στα σπαράγγια και σε άλλα φρούτα και λαχανικά
Η ανάλυση έδειξε ότι το χάπι ντομάτας βελτίωσε σημαντικά -κατά 53%- την κατάσταση του ενδοθήλιου (της εσωτερικής «επένδυσης» των αιμοφόρων αγγείων) και την κυκλοφορία του αίματος στους καρδιοπαθείς (αλλά όχι στους υγιείς), ενώ κάτι ανάλογο δεν συνέβη με το χάπι πλασέμπο. Το χάπι ντομάτας δεν επέδρασε στην αρτηριακή πίεση, στην ακαμψία των αρτηριών, ούτε στα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα.
Το λυκοπένιο, που αποτελεί βασικό αντιοξειδωτικό συστατικό της ντομάτας και είναι δέκα φορές πιο ισχυρό από τη βιταμίνη Ε, θεωρείται ότι προστατεύει τα κύτταρα από τυχόν βλάβες λόγω οξείδωσης. Υπάρχει επίσης στα βερίκοκα, στα καρπούζια, στις παπάγιες, στα γκρέιπ φρουτ, στα καρότα, στα σπαράγγια και σε άλλα φρούτα και λαχανικά.
Η ποσότητα του λυκοπένιου ποικίλει ανάλογα με την ποικιλία της ντομάτας και από τον τρόπο που αυτή καταναλώνεται (ωμή, μαγειρεμένη, επεξεργασμένη σε έτοιμη σάλτσα κ.α.). Όταν το λυκοπένιο καταναλώνεται παράλληλα με ελαιόλαδο, όπως σε μια χωριάτικη σαλάτα, τότε η δράση του φαίνεται να αυξάνεται.
Πάντως ο Τσέριγιαν δήλωσε ότι ακόμα κι αν στο μέλλον κυκλοφορήσουν ευρέως διατροφικά συμπληρώματα λυκοπένιου, είναι αμφίβολο αν θα υποκαταστήσουν άλλες θεραπείες για το καρδιαγγειακό σύστημα. Όμως, όπως είπε, θα παρέχουν πρόσθετη προστασία, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα και την κατάλληλη διατροφή, ιδίως την Μεσογειακή.
Για να απαντηθεί οριστικά το ερώτημα κατά πόσο το καθημερινό χάπι ντομάτας μπορεί να μειώσει πράγματι τις καρδιοπάθειες, ο βρετανός επιστήμονας είπε ότι θα χρειαστούν πλέον μεγαλύτερες έρευνες με μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα. Ήδη πάντως μια εταιρεία, η Cambridge Theranostics, που δημιούργησαν οι ερευνητές του Κέμπριτζ, έχει αναπτύξει ένα τέτοιο χάπι ντομάτας.
Εξάλλου προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει και πιθανή αντικαρκινική δράση του λυκοπένιου και μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα κατέληξε σε ανάλογο συμπέρασμα. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο, μελέτησαν σχεδόν 92.000 γυναίκες κατά την περίοδο 1995-2013. Όπως διαπιστώθηκε, όσες γυναίκες έτρωγαν περισσότερες ντομάτες ή άλλα φρούτα και λαχανικά που περιείχαν λυκοπένιο, είχαν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο των νεφρών.

Οι ντομάτες κατά του καρκίνου του προστάτη


oi-ntomates-kata-tou-karkinou-tou-prostati
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ εξέτασαν το διαιτολόγιο 1.800 ανδρών, ηλικίας 50 έως 69 ετών και κατέληξαν σε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σχετικά με την κατανάλωση ντομάτας. Οι αναλύσεις των ερευνών έδειξαν πως όσοι κατανάλωναν 10 μερίδες ντομάτας την εβδομάδα – από ωμές μέχρι και σε σάλτσα στα φαγητά- μείωσαν τον κίνδυνο να νοσήσουν από τον καρκίνο του προστάτη κατά 18%, σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν λιγότερες ή και καθόλου. Αυτό οφείλεται στις ευεργετικές ιδιότητες ενός βασικού συστατικού που βρίσκεται στον καρπό της ντομάτας, το λεγόμενο λυκοπένιο.
Επίσης οι ερευνητές τόνισαν πως οι άνδρες που έχουν εντάξει στη διατροφή τους πέντε ή και παραπάνω μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, παρουσιάζουν 24% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, συγκριτικά με όσους καταναλώνουν λιγότερες.
Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, αποτελεί την πιο κοινή μορφή της ασθένειας στους άνδρες, με 41.700 καταγραφές νέων περιπτώσεων και 10.700 θανάτους κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για το λόγο αυτό, η προτροπή των επιστημόνων είναι η κατανάλωση 10 μερίδων ντομάτας την εβδομάδα – που ισοδυναμεί με 150 γραμμάρια ωμής ντομάτας ή ένα ποτήρι ντοματοχυμού- καθώς και η ένταξη της σωματικής άσκησης στην καθημερινότητα των αντρών.


Οι ντομάτες προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού

Μερικές ντομάτες την ημέρα μπορεί να προστατεύουν τις γυναίκες που περνούν στην εμμηνόπαυση από την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

oi-ntomates-prostateuoun-apo-ton-karkino-tou-mastou

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Rutgers, στο Νιου Τζέρσι, πραγματοποίησαν μελέτη σε 70 γυναίκες ηλικίας άνω των 55 ετών και βρήκαν ότι η καθημερινή κατανάλωση ντομάτας ή και προϊόντων ντομάτας οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή της ορμόνης αδιπονεκτίνη η οποία πιστεύεται ότι προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού.
Η αδιπονεκτίνη είναι μία ορμόνη που παίζει ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων του σωματικού λίπους και στην παχυσαρκία.
Προγενέστερες μελέτες επίσης έχουν δείξει ότι η λυκοπένη καταπολεμά τον καρκίνο του μαστού, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.
Σαφή οφέλη
Τα οφέλη από την κατανάλωση άφθονης ποσότητας ντομάτας και προϊόντων ντομάτας, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, ήταν σαφή στην μελέτη μας,είπαν οι ερευνητές.
Η ντομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένη (ή λυκοπένιο) - μία αντιοξειδωτική ουσία που προσδίδει στη τομάτα το κόκκινο χρώμα της και πιστεύεται ότι μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει το λυκοπένιο στους άντρες με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη, ενώ η νέα μελέτη δείχνει ότι προστατεύει και τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού.
Τα οφέλη της λυκοπένης δεν τα αποκομίζει μόνο όποιος τρώει ωμές ντομάτες, αλλά και οποιοδήποτε προϊόν της - από τον ντοματοχυμό και την σάλτσα για τα ζυμαρικά έως το κέτσαπ. Μάλιστα ο ντοματοχυμός περιέχει περισσότερο λυκοπένιο από την ίδια την ντομάτα.
Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες ζήτησαν από τις γυναίκες, οι οποίες ήταν υπέρβαρες ή είχαν στενή συγγενή με καρκίνο του μαστού, να καταναλώνουν καθημερινά και επί 10 εβδομάδες ποσότητα λυκοπένης που αντιστοιχεί σε ένα ποτήρι ντοματοχυμό. Οι εθελόντριες δεν επελέγησαν τυχαία: η παχυσαρκία και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση της νόσου.
Η αδιπονεκτίνη
Στην αρχή της μελέτης αλλά και στο τέλος των 10 εβδομάδων, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης στο αίμα των εθελοντριών.
Είναι επίσης γνωστό ότι στις μεγάλης ηλικίας γυναίκες (μετά την εμμηνόπαυση) τα υψηλά επίπεδά της σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τις νέες γυναίκες.
Όπως έδειξε η μελέτη, τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης αυξάνονταν κατά μέσον όρο 9% με ένα ποτήρι ντοματοχυμό την ημέρα, με την μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στις γυναίκες που ήταν λιγότερο υπέρβαρες.
Το εύρημα αυτό «δείχνει πόσο σημαντική είναι τόσο η αποφυγή της παχυσαρκίας στην μέση ηλικία, όσο και η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αντάνα Λάνος, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Rutgers.
Φωτό: Eurokinissi

Πηγή>http://www.thetoc.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου