.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Ποιοι θεωρούνται ενεργοί αγρότες; – Μια σημαντική τροποποίηση της τελευταίας στιγμής

Ποιοι θεωρούνται ενεργοί αγρότες; – Μια σημαντική τροποποίηση της τελευταίας στιγμής

Είναι γνωστό ότι για να μπορεί κάποιος να λάβει δικαιώματα ενίσχυσης θα πρέπει να είναι ενεργός αγρότης.
Ενεργός αγρότης θεωρείται:
  • Αυτός που έλαβε το προηγούμενο έτος συνολικό ποσό άμεσων ενισχύσεων έως 5.000 €
ή
  • Αυτός που έλαβε το προηγούμενο έτος συνολικό ποσό άμεσων ενισχύσεων άνω των 5.000 €με την προϋπόθεση
Σε αυτό το σημείο, πριν λίγες μέρες, έγινε τροποποίηση της προηγούμενης υπουργικής απόφασης (104/7056/21−01−2015).
Με βάση την αρχική υπουργική απόφαση η προϋπόθεση ήταν:
  • …το ποσό των άμεσων ενισχύσεων να είναι τουλάχιστον το 10% των συνολικών του εσόδων που αποκτήθηκαν από μη γεωργικές δραστηριότητες.
Με βάση τη τροποποίηση* της απόφασης:
  • …το ποσό των άμεσων ενισχύσεων να είναι τουλάχιστον το 5% των συνολικών του εσόδων που αποκτήθηκαν από μη γεωργικές δραστηριότητες.
Ας δούμε με ένα απλό παράδειγμα πως αποτυπώνεται στην πράξη αυτή η τροποποίηση:
Δικαιούχος έλαβε το προηγούμενο έτος άμεσες ενισχύσεις 6.000 €. Για να θεωρηθεί ενεργός αγρότης θα πρέπει:
– Σύμφωνα με την αρχική απόφαση, τα συνολικά έσοδα από μη γεωργικές δραστηριότητες να μη ξεπερνούν τις 60.000 €.
– Σύμφωνα με τη τροποποιημένη απόφαση, τα συνολικά έσοδα από μη γεωργικές δραστηριότητεςνα μη ξεπερνούν τις 120.000 €!
Ποιους λοιπόν ευνοεί αυτή η τροποποίηση;
Όσους έχουν υψηλά εξωγεωργικά εισοδήματα.
Το πρόβλημα είναι ότι τα χρήματα των άμεσων ενισχύσεων που θα λάβει η χώρα μας είναι συγκεκριμένα και θα μοιραστούν σε όλους τους δικαιούχους, σε όλους τους ενεργούς αγρότες. Άρα όσοι περισσότεροι είναι οι δικαιούχοι, τόσο θα μειώνεται το ποσό που θα λαμβάνει ο καθένας.
Με τέτοιου είδους κανονισμούς, αποφάσεις ή τροποποιήσεις χάνουν την αξία τους οι έννοιες που χρησιμοποιούνται μέσα σε αυτές, όπως πχ. η έννοια του ενεργού αγρότη!
* Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η τροποποίηση της απόφασης αφορά διόρθωση της αρχικής βάσει σχετικού άρθρου του Καν.(ΕΕ) 1307/2013.

Νέοι αγρότες και ασφάλιση στον Ο.Γ.Α. – Τι έχει αλλάξει.

Νέοι αγρότες και ασφάλιση στον Ο.Γ.Α. – Τι έχει αλλάξει.

Μέχρι πρόσφατα οι νέοι αγρότες δεν μπορούσαν να υποβάλουν ταυτόχρονα με την έναρξη της άσκησης της δραστηριότητας αίτηση εγγραφής στα Μητρώα Ασφαλισμένων του ΟΓΑ επειδή:
  • δεν έχουν ακόμη αποκτήσει αγροτικά εισοδήματα, ώστε αυτά να συμπεριληφθούν σε εκκαθαριστικό σημείωμα του οικονομικού έτους που προηγείται της αίτησης,
ή
  • έχουν αποκτήσει εισοδήματα από αγροτικές εργασίες, τα οποία όμως δεν πρόλαβαν να δηλώσουν γιατί δεν κατατέθηκε ακόμη η φορολογική δήλωση για το αντίστοιχο οικονομικό έτος
ή
  • έχουν υποβάλει κατά τα έτη που προηγούνται της αίτησης, φορολογική δήλωση αλλά για εισοδήματα προερχόμενα από μη αγροτική απασχόληση.
Δείτε παρακάτω τον πίνακα με τα ποσά των εισφορών για το 2015
Τι άλλαξε
Πλέον υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αίτησης για ασφάλιση στον αρμόδιο Ανταποκριτή, αρκεί ο νέος αγρότης να διαθέτει μερικά από τα κατωτέρω δικαιολογητικά:
  • αντίγραφο του πιο πρόσφατου εκκαθαριστικού σημειώματος, αν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση τα προηγούμενα έτη, για εισοδήματα διαφορετικά των αγροτικών και
  • δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την αντίστοιχη απασχόληση του νέου αγρότη, όπως:
    – επιδοτήσεις που τυχόν έχει λάβει
    – δελτία ποσοτικής παραλαβής ελαιολάδου από ελαιοτριβείο
    – παραστατικά παραγωγής/διακίνησης/πώλησης προϊόντων (τιμολόγια, δελτία αποστολής για αγορά-πώληση)
    – αντίγραφο του εντύπου Ε9 από το οποίο να προκύπτει η έκταση και το είδος της αγροτικής περιουσίας.
    – αντίγραφο Μισθωτηρίου, σε περίπτωση εκμίσθωσης αγροτεμαχίων,κατάλληλα θεωρημένου από την ΔΟΥ
    – αντίγραφο της δήλωσης ΟΣΔΕ
    -αντίγραφο της οριστικής και πρωτοκολλημένης αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ από την οποία να προκύπτει ότι έχει καταστεί δικαιούχος επιδότησης
    – εγγραφή στο μητρώο εκμετάλλευσης αιγοπροβάτων, βοοειδών, χοιροειδών κ.λπ.
    – ατομική άδεια αλιείας
    – επαγγελματική άδεια αλιευτικού σκάφους
    – αντίγραφο του ημερολογίου του σκάφους
    – φωτοαντίγραφο των θεωρημένων σελίδων του μελισσοτροφικού βιβλιαρίου ή βεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας από την οποία να προκύπτει ο αριθμός των κυψελών, η διενέργεια επιτόπιου έλεγχου και η έγκριση έκδοσης μελισσοτροφικού βιβλιαρίου.
Οι νέοι επαγγελματίες που δεν έχουν επίσης υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) για το οικονομικό έτος έναρξης του επαγγέλματος, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν άμεσα την αίτηση εγγραφής στα Μητρώα εφόσον διαθέτουν:
  • αντίγραφο της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ κατάλληλα υπογεγραμμένο και σφραγισμένο, εφόσον προκύπτει εισόδημα από την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας (εκροές) ή
  • αντίγραφα δελτίων παροχής υπηρεσιών.
45
Στοιχεία επικοινωνίας με Ο.Γ.Α.
234

Ποια πρόσωπα ασφαλίζονται στον ΟΓΑ

Ποια πρόσωπα ασφαλίζονται στον ΟΓΑ

Στην ασφάλιση του Κλάδου υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια:
  • Οι αγρότες, οι απασχολούμενοι δηλ. προσωπικά ή με αυτεπιστασία, συστηματικά και κατά κύριο βιοποριστικό επάγγελμα στην αγροτική οικονομία (ιδιοκτήτες και εκμεταλλευτές αγροκτημάτων,  κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι κ.λ.π.).
  • Οι αγρεργάτες, δηλαδή οι απασχολούμενοι κατά κύριο βιοποριστικό επάγγελμα με ημερομίσθιο ή μισθό, σε είδος ή σε χρήμα, σε οποιαδήποτε παραγωγική αγροτική εργασία (εργάτες γης).
  • Οι αλιείς που δεν υπάγονται στην ασφάλιση άλλου φορέα
  • Οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι που ασκούν το επάγγελμά τους σε χωριά ή οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων ή κάτω των 1.000 κατοίκων ειδικά για τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Κορινθίας, Εύβοιας, Αχαΐας και Θεσσαλονίκης, από 1-1-2003 υπό προϋποθέσεις και εφόσον δεν υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ
  • Τα πρόσωπα που κατοικούν μόνιμα και απασχολούνται σε οποιαδήποτε βιοποριστική εργασία σε Δήμους ή Κοινότητες που είχαν πληθυσμό μέχρι και 5.000 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του έτους 1971, υπό τη ρητή προϋπόθεση ότι δεν υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση άλλου φορέα.
  • Από 1-1-2004 ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, εξαιρούμενοι της ασφάλισης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, οι απασχολούμενοι με αμοιβή, σε αγροτικές εργασίες της πρωτογενούς αγροτικής δραστηριότητας, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις ή σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή και το μέγεθος αυτών, ακόμη και αν απασχολούνται περιστασιακά (ανειδίκευτοι εργάτες, αλιεργάτες κ.λπ.). Σχετικές οι διατάξεις του άρθρου 7 του Ν.3232/2004, όπως ισχύει σήμερα.
Στην ασφάλιση του Κλάδου υπάγονται επίσης προαιρετικά:
  • Οι Έλληνες μοναχοί και μοναχές που απασχολούνται με οποιοδήποτε τρόπο, σε αγροτικές εργασίες.
  • Οι συνταξιούχοι οποιουδήποτε ασφαλιστικού φορέα από έμμεσο δικαίωμα, εφόσον απασχολούνται συστηματικά σε εργασίες, για τις οποίες τα πρόσωπα που τις ασκούν υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ.
Ασφάλιση συζύγων
Από 1-1-2004, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του Ν.3232/2004, ασφαλίζονται στον ΟΓΑ υποχρεωτικά και οι δύο σύζυγοι, εφόσον απασχολούνται σε εργασίες, για τις οποίες τα πρόσωπα που τις ασκούν υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ.
Ασφάλιση σε άλλο φορέα
Η ασφάλιση ή η συνταξιοδότηση από άλλο φορέα Κύριας ασφάλισης, από άμεσο δικαίωμα,αποτελεί κώλυμα για την ασφάλιση στον ΟΓΑ (άρθρο 34 του Ν.1140/1981). Συνεπώς, οι ασφαλισμένοι ή οι συνταξιούχοι άλλου φορέα Κύριας ασφάλισης, από άμεσο δικαίωμα, δεν μπορούν να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ, ακόμη και αν απασχολούνται συστηματικά σε εργασίες που καλύπτονται από την ασφάλιση του ΟΓΑ.
Κατ” εξαίρεση μπορούν να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ οι απασχολούμενοι περιστασιακά σε εργασίες που καλύπτονται από την ασφάλιση άλλου φορέα (π.χ. ΙΚΑ, ΝΑΤ) υπό τη ρητή όμως προϋπόθεση ότι το κύριο επάγγελμά τους από το οποίο και αντλούν το βιοπορισμό τους είναι το αγροτικό (ή άλλο επάγγελμα καλυπτόμενο από την ασφάλιση του ΟΓΑ).
Ποιοι δικαιούνται βασική ενίσχυση το 2015; Η σημασία της επιλέξιμης έκτασης και ο ενεργός αγρότης

Ποιοι δικαιούνται βασική ενίσχυση το 2015; Η σημασία της επιλέξιμης έκτασης και ο ενεργός αγρότης

Πρώτα απ” όλα θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι με τη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική οι αγρότες του καναπέ ή θα πρέπει να γυρίσουν ξανά στο χωράφι ή διαφορετικά θα σταματήσουν να  λαμβάνουν τις ενισχύσεις που έπαιρναν μέχρι και το 2014. Αυτό πως επιτυγχάνεται;
Είναι απλό. Τα δικαιώματα ενίσχυσης ενεργοποιούνται ΜΟΝΟ εάν ο δικαιούχος διαθέτει ΚΑΙεπιλέξιμη έκταση, που σημαίνει ότι θα πρέπει να διαθέτει γεωργική εκμετάλλευση και να ασκεί γεωργική δραστηριότητα.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι ο αριθμός των επιλέξιμων εκταρίων ισούται κατά κανόνα, με τον αριθμό των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, που θα χορηγηθούν τελικά στον εκάστοτε δικαιούχο.
Αρκεί όμως μόνο η επιλέξιμη έκταση;
Για να μπορεί κάποιος να λάβει δικαιώματα ενίσχυσης θα πρέπει να είναι ενεργός αγρότης. Δεν θα πρέπει όμως να συγχέουμε την έννοια του ενεργού αγρότη με την έννοια του επαγγελματία αγρότη.
Ποιοι χαρακτηρίζονται ενεργοί αγρότες;
Δύο κατηγορίες:
Α) Όσοι έλαβαν το προηγούμενο οικονομικό έτος συνολικό ποσό άμεσων ενισχύσεων έως και 5.000 €.
ή
Β) Όσοι έλαβαν το προηγούμενο οικονομικό έτος συνολικό ποσό άμεσων ενισχύσεων άνω των 5.000 €  με την ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ, το ποσό αυτό να είναι τουλάχιστον το 10% των συνολικών τους εσόδων που αποκτήθηκαν από μη γεωργικές δραστηριότητες.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Το αν κάποιος γεωργός είναι ενεργός γεωργός θα εξετάζεται κάθε χρόνο, προκειμένου να λάβει άμεσες ενισχύσεις.
Τι ισχύει όμως για όσους ξεκινήσουν φέτος την γεωργική τους εκμετάλλευση; Πώς θα γνωρίζουν αν είναι ενεργοί αγρότες;
Ο νεοεισερχόμενος γεωργός ή κάποιος που δεν υπέβαλλε αίτηση ενιαίας ενίσχυσης το 2014, μπορεί να γνωρίζει κατά προσέγγιση αν ανήκει ή όχι στην κατηγορία των ενεργών γεωργών πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των επιλέξιμων εκταρίων που δηλώνει το 2015 με τη μέση εθνική άμεση ενίσχυση ανά εκτάριο το 2014. Με βάση το αποτέλεσμα θα γνωρίζει εαν ανήκει στην κατηγορία Α ή Β. Το τελικό αποτέλεσμα θα το μάθει μετά τους υπολογισμούς που θα κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΠΗΓΉ>http://www.ellinikigeorgia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου