.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Λίπανση εδάφους: Εμπλουτίστε τα φυτά σας με θρεπτικά στοιχεία

Λίπανση εδάφους : Εμπλουτίστε τα φυτά σας με θρεπτικά στοιχεία


Το έδαφος είναι ένα πολύπλοκο ανομοιογενές σύστημα που αποτελείται από τη στερεά ουσία (οργανικά και ανόργανα στοιχεία), νερό και αέρα που αλληλεπιδρούν με ποικίλους τρόπους μεταξύ τους. Μέσα στο έδαφος ζουν και αναπτύσσονται μία πληθώρα οργανισμών και μικροοργανισμών. Αυτά μαζί με τα αποσυντεθημένα φυτικά υπολείμματα και τις ρίζες των φυτών αποτελούν την οργανική ουσία του εδάφους. Το έδαφος είναι απαραίτητο για την επιβίωση και ανάπτυξη των φυτών και αναμφισβήτητα η ποιότητά του επηρεάζει άμεσα τη διακίνηση του νερού και των θρεπτικών στοιχείων από το χώμα προς τις ρίζες.
Γιατί είναι απαραίτητο το έδαφος για τα φυτά:
Η ανάπτυξη των ριζών και κατά συνέπεια ολόκληρου του φυτού εξαρτάται άμεσα από διάφορες ιδιότητες του εδάφους όπως είναι η θερμοκρασία, η υγρασία, το pH καθώς και η ικανότητα αποστράγγισης και αερισμού. Το έδαφος είναι απαραίτητο για τα φυτά διότι:
1. Προσφέρει στήριξη του ριζικού συστήματος και ολόκληρου του φυτού δημιουργώντας σταθερότητα και αντίσταση στον αέρα.
2. Εφοδιάζει τις ρίζες με νερό, θρεπτικά στοιχεία (μακροστοιχεία – μικροστοιχεία) και οξυγόνο.
3. Μέσα σε αυτό αναπτύσσονται μικροοργανισμοί που επιδρούν προς όφελος των φυτών (γεωσκώληκες, αζωτοβακτήρια και άλλα).
Οι απαιτήσεις των φυτών σε θρεπτικά στοιχεία αυξάνουν κατακόρυφα κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Ιδιαίτερα την περίοδο ανάπτυξης των νέων βλαστών και της ανθοφορίας οι ανάγκες για θρεπτικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία είναι μεγάλες. Στα οπωροφόρα δέντρα πολύ σημαντική περίοδος είναι αυτή της καρπόδεσης. Έτσι καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού λιπαίνουμε κατά διαστήματα με πλήρη λιπάσματα. Η βασική λίπανση, που εφαρμόζεται συνήθως κατά τις αρχές ή μέσα της άνοιξης και του καλοκαιριού, γίνεται με εφαρμογή πλήρους λιπάσματος και σκοπό έχει τον εμπλουτισμό του εδάφους και την άμεση ενδυνάμωση των φυτών και δέντρων.
Μετά τη βασική λίπανση, ανά τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να ακολουθούν λιπάνσεις με υδατοδιαλυτά λιπάσματα. Τα υδατοδιαλυτά λιπάσματα έχουν το πλεονέκτημα της ταχείας απορρόφησης των θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά. Δεν είναι προκαθορισμένο κάθε πότε πρέπει να γίνονται λιπάνσεις στα φυτά. Αυτό εξατράται από το είδος του φυτού και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Γενικά όμως οι λιπάνσεις επαναλαμβάνονται ανά μία με δύο εβδομάδες.
Εξίσου σημαντικός είναι και ο εμπλουτισμός του εδάφους με οργανική ουσία, όπως η κοπριά και η χλωρή λίπανση. Κάθε φυτό έχει διαφορετικές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία από τα υπόλοιπα, έτσι η γαρδένια χρειάζεται συχνά λίπανση με σίδηρο, ακόμα και πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα τροφοπενίας στα φύλλα του. Στα οπωροφόρα δέντρα των οποίων ο καρπός έχει συγκομιστεί, λιπαίνουμε με υδατοδιαλυτά λιπάσματα ενώ στα εσπεριδοειδή εφαρμόζουμε αζωτούχα λιπάσματα κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Πηγή: Κήπος 4 εποχές 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου