.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Συμπτώματα ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών, φυσιολογικές ανωμαλίες της ντομάτας







Πηγές:

  • 1. Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
  • 2. Bayer Ελλάς
  • 3. Καλλιεργώ!


  • Συμπτώματα ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών


    Τα φυτά χρειάζονται θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν. 
    Τα μη ορυκτά θρεπτικά συστατικά των φυτών είναι:
    το υδρογόνο (H),
    το οξυγόνο (O), και 
    ο άνθρακας (C).
    Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται στον αέρα και το νερό. 

    Τα άλλα θρεπτικά συστατικά προέρχονται από το έδαφος.
    Τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους χωρίζονται σε δύο κατηγορίες σύμφωνα με τις ποσότητες που απαιτούνται από τα φυτά.
    Των μακροστοιχείων και των μικροστοιχείων (ιχνοστοιχείων).
    Τα μακροστοιχεία είναι άζωτο, φώσφορος, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και θείο.
    Τα ιχνοστοιχεία, που χρειάζονται μόνο ίχνη, είναι σίδηρο, μαγγάνιο, βόριο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το μολυβδαίνιο και το χλώριο.
    Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών.
    Τα φυτά θα μεγαλώνουν κανονικά μέχρι να ξεμείνουν από ένα η και ταυτόχρονα δύο θρεπτικά συστατικά. 
    Στη συνέχεια, η ανάπτυξη θα σταματήσει από την έλλειψη τους. 
    Εάν τα θρεπτικά συστατικά είναι ελλιπείς ή υπερβολικά άφθονα, τότε τα φυτά θα είναι παραμορφωμένα και θα έχουν αλλοιωμένο χρώμα. 
    Τα κίτρινα φύλλα π.χ. μπορούν να προκληθούν από μία ή πολλές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. 
    Είναι πολύ καλύτερο να κάνετε μια ανάλυση εδάφους ή φύλλων που θα δείξει ποια θρεπτικά συστατικά είναι χαμηλά, πριν ξεκινήσετε μια καλλιέργεια.
    Πρωτεύοντα μακροστοιχεία.
    •Άζωτο - Nitrogen (N)
    •Φώσφορος - Phosphorus (P)
    •Κάλιο - Potassium (K)

    Δευτερεύοντα μακροστοιχεία
    •Ασβέστιο - Calcium (Ca)
    •Μαγνήσιο - Magnesium (Mg)
    •Θείο- Sulfur(S) 

    Μικροστοιχεία

    Ενδεικτικά μερικά μικροστοιχεία
    •Βόριο-Boron (B)
    •Έλλειψη Μολυβδενίου - Molybdenum (Mo)
    •Σίδηρος-Iron (Fe)


    Πρωτεύοντα μακροστοιχεία



    Έλλειψη Αζώτου-Nitrogen (N)



    Γενικά

    Eίναι πρωταρχικό θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη των φυτών. 
    Τα φυτά μετατρέπουν το άζωτο σε απαραίτητες πρωτεΐνες για την ανάπτυξη νέων κυττάρων και χλωροφύλλης.
    Σπάνια μπορεί να προσβληθούν άνθη ή καρποί τομάτας.



    Συμπτώματα


    Ασθενή φυτά, κόκκινοι μίσχοι, βραδύτερη ανάπτυξη. 
    Γρήγορο κιτρίνισμα των χαμηλότερων φύλλων, φαινόμενο το οποίο προχωράει μέχρι την κορυφή του φυτού.
    Η ασθένεια οφείλεται στον Αδηλομύκητα Mycorellosiella fulva. 




    Αντιμετώπιση


    Προσθέστε λιπάσματα που περιέχουν Άζωτο. 
    Με σωστή αντιμετώπιση τα φυτά θα συνέλθουν σε περίπου μια εβδομάδα.






    Έλλειψη φωσφόρου-Phosphorus (P)



    Γενικά

    Eίναιαπαραίτητο για τη φωτοσύνθεση και λειτουργεί ως καταλύτης για τη μεταφορά ενέργειας εντός του φυτού. 
    Το Φώσφορο βοηθά στην οικοδόμηση υγιούς και δυνατού ριζικού συστήματος, συνάμα είναι συστατικό ζωτικής σημασίας για το άνθος και την παραγωγή σπόρων.



    α. Συμπτώματα στα φύλλα.


    Μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, κόκκινος μίσχος. 
    Τα μικρότερα φύλλα έχουν σκούρο πράσινο-μπλε χρώμα. 
    Τα φύλλα χαμηλά κιτρινίζουν και μαραίνονται. 
    Η υπερβολική διαθεσιμότητα Φωσφόρου μπορεί να προκαλέσει έλλειψη σε Κάλιο. 



    β. Συμπτώματα στον καρπό.
    Κηλιδωτή ωρίμανση (Blotchy Ripening) στον καρπό της τομάτας. 
    Εμφανίζονται πράσινες και κίτρινες περιοχές (σα μωσαϊκό) στην επιφάνεια του κόκκινου καρπού.
    Αντιμετώπιση


    Προσθέστε λιπάσματα που περιέχουν Φωσφόρο. 
    Φύλλα που έχουν ήδη επηρεαστεί δεν θα παρουσιάσουν ανάκαμψη αλλά τα νέα φύλλα και η ανάπτυξη θα συνεχιστή κανονικά.





    Έλλειψη Καλίου-Potassium (K)



    Γενικά

    Eνεργοποιεί την παραγωγή και την κυκλοφορία των σακχάρων και των αμύλων, καθώς και την ανάπτυξη από την κυτταρική διαίρεση..





    Συμπτώματα


    Ανεπάρκεια παρατηρείτε συνήθως πιο έντονα σε ψηλά φυτά, που παρουσιάζουν νεκρωτικές κηλίδες στα χαμηλότερα φύλλα και ο μίσχος είναι κόκκινος 
    Τα φύλλα έχουν ωχρό ή κίτρινο χρώμα και οι άκρες τους γίνονται καφέ και γυρίζουν προς τα πάνω. 




    Αντιμετώπιση



    Προσθέστε λιπάσματα που περιέχουν Κάλιο.






    Δευτερεύοντα μακροστοιχεία


    Έλλειψη Ασβεστίου - Calcium (Ca)



    Γενικά

    Βοηθάει στην δομή των κυττάρων και είναι αναγκαίο για την δύναμη των φυτών





    α.Συμπτώματα στα στελέχη.



    Οι νεαρές άκρες του φυτού πεθαίνουν. Τα στελέχη της τομάτας αρχίζουν να ξεραίνονται ξεκινώντας από τις άκρες. 
    Τα φύλλα πεθαίνουν, ξεκινώντας από τα νέα φύλλα και τους βλαστούς που είναι γόνιμοι και περιέχουν άνθη.





    β.Συμπτώματα στο Δικτύωμα - Ζευκτόν
    Ξεραίνονται τα ακραία φύλλα και άνθη. Τα φύλλα αποκτούν κοκκινο-καφέ αποχρώσεις.

    γ.Συμπτώματα στον Καρπό.
    Ξερή ή μαύρη κορυφή των καρπών (Blossom End Rot).
    Ξεραίνονται τα δικτυώματα. 
    Εμφανίζεται στους ακραίους καρπούς η ξερή ή μαύρη κορυφή των καρπών (Blossom End Rot).

    Αντιμετώπιση


    Αντιμετωπίστε με διαφυλλική λίπανση , χρησιμοποιείστε ένα κουταλάκι του γλυκού Ασβέστη δολομίτη σε 1 Λίτρο νερού και ψεκάστε το φύλλα 1-2 φορές την ημέρα, μέχρι να δείτε την κατάσταση να βελτιώνεται.





    Έλλειψη Μαγνησίου - Magnesium (Mg)



    Γενικά

    Απαιτείτε σαν μέρος της χλωροφύλλης για την φωτοσύνθεση.
    Η παραγωγή μειώνετε και τα παλιά φύλλα γίνονται λευκά ή κίτρινα





    α. Συμπτώματα στα φύλλα.
    Κεντρική χλώρωση και πράσινες ζώνες στις άκρες των φύλλων. 

    β. Συμπτώματα στο Δικτύωμα.
    Κεντρική χλώρωση και νέκρωση των φύλλων. Τα φρούτα (τομάτες) εμφανίζουν “πράσινες πλάτες”.
    γ. Συμπτώματα στο φυτό.
    Εμφάνιση σε θερμοκήπια. Κεντρική χλώρωση και νέκρωση των φύλλων.



    Αντιμετώπιση


    Προσθέστε Μαγνήσιο στο νερό/διάλυμα πολύ προσεκτικά 







    Έλλειψη Θείου- Sulfur (S)



    Γενικά

    Συμμετέχει στην σύνθεση των πρωτεϊνών και είναι μέρος των αμινοξέων, κυστίνη και η θειαμίνη, που είναι οι δομικές μονάδες των πρωτεϊνών.
    Έχει ενεργό ρόλο στην δομή και τον μεταβολισμό των φυτών.




    Συμπτώματα


    Φυτά που πάσχουν από έλλειψη Θείου, παρουσιάζουν κιτρίνισμα στα νέα φύλλα συνοδευόμενο από μικρά μεταλλαγμένα φύλλα τα οποία είναι στρογγυλά σε σχήμα ρολού, στην συνεχεία το κιτρίνισμα επεκτείνεται στο σύνολο των φύλλων. 
    Τα φύλλα γίνονται σκληρά και εύθραυστα. 




    Αντιμετώπιση


    Νερό της βροχής, γύψος






    Miκροστοιχεία


    Έλλειψη Βόριου-Boron (B)



    Γενικά

    Βοηθάει στην παραγωγή ζάχαρης και υδρογονανθράκων. 
    Είναι Ιδανικό για τους σπόρους και την ανάπτυξη των καρπών


    α. Συμπτώματα στα κλαδιά.


    Οι μίσχοι γίνονται άκαμπτοι. 
    Τα νέα άνθη πεθαίνουν και μειώνεται η ανάπτυξη. 
    Αναπτύσσονται τα πλευρικά κλαδιά εμποδίζοντας την ανάπτυξη του φυτού σε ύψος. 
    Τα φύλλα αποκτούν έντονη χρειά από μωβ, καφέ και κίτρινο χρώμα. 
    β. Συμπτώματα στους καρπούς.

    Οι καρποί της τομάτας δεν έχουν σπόρους και παρουσιάζουν φελώδη υφή. 
    Η ωρίμανση δεν είναι ομοιόμορφη.
    Αντιμετώπιση


    Οργανικό υλικό και βόραξ






    Έλλειψη Μολυβδενίου - Molybdenum (Mo)



    Γενικά

    βοηθά στη δημιουργία πρωτεϊνών και ενισχύει την ικανότητα του φυτού να απορροφά άζωτο από την ατμόσφαιρα.





    Συμπτώματα


    Τα φύλλα είναι κάπως χλωρωτικά. 
    Έντονη περιστροφή των φύλλων. 
    Τα φύλλα ξεραίνονται από τις άκρες. 




    Αντιμετώπιση


    Αντιμετωπίστε με διαφυλλική λίπανση χρησιμοποιώντας λιπάσματα που περιέχουν Μολυβδαίνιο.






    Έλλειψη Σιδήρου-Iron (Fe)



    Γενικά

    αποτελεί βασικό καταλύτη παραγωγής σε χλωροφύλλη και χρησιμεύει στη φωτοσύνθεση.





    Συμπτώματα


    Τα φύλλα παίρνουν κίτρινο ή άσπρο χρώμα ενώ οι αδένες παραμένουν σκούρο πράσινοι. 
    Ανισορροπίες του pH οδηγούν στην μη απορρόφηση του σιδήρου από το φυτά.





    Αντιμετώπιση


    Αντιμετωπίστε με διαφυλλική λίπανση χρησιμοποιώντας λιπάσματα που περιέχουν Σίδηρο.
    Να χρησιμοποιείτε πάντα χειλικό Σίδηρο (Iron Chelate) έτσι ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμος για τα φυτά.


    Πηγή.http://www.giantsakiplants.gr/

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου