Το παράχωμα είναι η τεχνική κατά την οποία συγκεντρώνεται χώμα γύρω από τους βλαστούς της πατάτας και αποσκοπεί κυρίως στην αύξηση της παραγωγής, τον περιορισμό του πρασινίσματος των κονδύλων και την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον βοηθάει στην καταστροφή των ζιζανίων και τον καλύτερο αερισμό του εδάφους. Είναι εργασία που ξεκινάει όταν τα φυτά αποκτούν ύψος 20-30 cm. Στο χωράφι το παράχωμα γίνεται με μηχανικά μέσα. Στον βιολογικό λαχανόκηπο όμως που τα φυτά είναι λιγότερα σε αριθμό μπορεί να γίνει χειρονακτικά με τη χρήση τσάπας. Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος είναι η προσθήκη χώματος μαζί με κόμποστ ή καλοχωνεμένη κοπριά. Η διαδικασία αυτή γίνεται αφού πρώτα έχουν ποτιστεί καλά τα φυτά. Το ύψος του αναχώματος που δημιουργείται, εξαρτάται από τον τύπο του εδάφους. Έτσι στα βαριά εδάφη είναι περίπου 12-15 cm και στα ελαφριά 20 cm. Το παράχωμα είναι υποχρεωτικό, ειδικά όταν το βάθος φύτευσης είναι μικρό (5-15 cm).
Στο παράχωμα το χώμα μπορεί να προστεθεί όλο με μία εφαρμογή, ή σταδιακά σε δύο δόσεις. Η πρώτη γίνεται όταν τα φυτά αποκτήσουν ύψος περίπου 20 cm και η δεύτερη στα 30 cm.
Στην καλλιέργεια της πατάτας αναπτύσσονται πολλά ζιζάνια και για αυτό πρέπει να σκαλίζεται το έδαφος γύρω από τα φυτά. Παράλληλα, με το σκάλισμα επιτυγχάνεται το σπάσιμο της επιφανειακής κρούστας του εδάφους και βελτιώνεται ο αερισμός του υπόγειου τμήματος των φυτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου