.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Τεμάχισε και εσύ έναν Αγρότη. Μπορείς




Μικρός πλατσούριζα σε λασπολακούβες, έφαγα πολύ κοπριά παίζοντας, καθώς μεγάλωσα από γονείς αγρότες και γνωρίζω καλά το θέμα. Πάμε λοιπόν, να περπατήσουμε μαζί στην λασπωμένη
ιστορία της αγροτικής πραγματικότητας σήμερα, αγαπημένε συνοδοιπόρε αναγνώστη.

Επαγγελματίας Αγρότης ή Κτηνοτρόφος στην Ελλάδα; Μιλάμε για αληθινό ήρωα. Και ιστορία σαν να λέμε από μεράκι, ασχολία γούστου, αλλά και συνήθεια που στηρίζεται κυρίως στην παράδοση. Προέρχεται από τα βάθη της κάποτε ακμάζουσας Ελληνικής Γης.

Σε πολύ μεγάλο βαθμό στηρίζετε στην οικογένεια που υπάρχει συνήθως, πίσω από έναν άνθρωπο που θα ασχοληθεί με την γεωργία, ή την κτηνοτροφία. Πατέρα, μάνα, παππού, γιαγιά. Μπορεί να δεις και τον σκύλο τους να κλαδεύει αμπέλια, βοηθώντας.

Και για την κτηνοτροφία, αυτά που γράφω, λίγο πολύ τα ίδια ισχύουν, ίσως και χειρότερα, αλλά θα επικεντρωθώ στην γεωργία.

Αγρότης σημαίνει, δουλειά εικοσιτέσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, δώδεκα μήνες τον χρόνο. Ακόμα κι αν δεν έχει κάποια συγκεκριμένη δουλειά ή έχει ξεμποστανίσει, που λέμε. Πρέπει να προετοιμάσει, τα επόμενα. Τα φυτά, είναι ζωντανοί οργανισμοί. Αλλά και πεθαμένα, όταν έχει τελειώσει η χρονιά τους, παράγουν νέες εργασίες, για την επόμενη σεζόν.  Είναι μία συνεχόμενη διαδικασία προετοιμασίας. Και τα ζώα που έχει στην κατοχή του, ο κάθε αγρότης ή κτηνοτρόφος, επίσης. Έτσι είχε και εμένα, η μητέρα μου. Οι περισσότεροι αγρότες, δεν γνωρίζουν τι πάει να πει ξέγνοιαστες διακοπές, δεν γνωρίζουν τι πάει να πει, λίγες μέρες χωρίς άγχος.

Αγρότης σημαίνει να παλεύει καθημερινά με αυτούς τους ζωντανούς οργανισμούς, να τους κρατήσει υγιής και να πάρει καρπούς. Αρρωσταίνουν, όπως εμείς. Να, τώρα μόλις, ανέβασε λίγο θερμοκρασία το κεφάλι μου. Πάω να πάρω ένα παυσίπονο, απ’ την κουζίνα. Φαντάσου όταν μιλάμε για χιλιάδες φυτά και δεκάδες στρέμματα καλλιέργειας. Εγκεφαλική κάκωση, κανονική.

Αγρότης φίλε μου σημαίνει πως αν πάθουν σοβαρή ασθένεια τα φυτά του, που παθαίνουν ιώσεις πολλές φορές, ολόκληρη η παραγωγή καταστρέφεται, ή πολύ μεγάλο μέρος της. Οι περισσότερες ασθένειες των φυτών, ακόμη και σήμερα, ναι πολύ καλά διαβάζεις, δεν θεραπεύονται. Ή μισοθεραπέυονται. Ή γεννιούνται καινούριες. Σε εξέλιξη να βρισκόμαστε.  

Αγρότης σημαίνει πως κάθε χρόνο πρέπει να αγοράσει εκ νέου τα σποράκια της νέας καλλιέργειας. Τις περισσότερες φορές, δεν θα έχει, ίδια παραγωγή την καινούρια χρονιά του, ακόμη κι αν τα φυτά της προηγούμενης, ήταν τα καλύτερα της ζωής του. Τα έχουν κάνει υβρίδια, και δεν μπορεί να κρατήσει σποράκια από τα προηγούμενα φυτά του. Ποιοι το έχουν κάνει αυτό; Βλέπε, παγκόσμιες βιομηχανίες.

Αγρότης, σημαίνει πως αν ο καιρός για κάποιους δικούς του λόγους αλλάζει συμπεριφορές κάθε τρεις και λίγο, επειδή ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα, ή επειδή ο πλανήτης Αφροδίτη περνάει από κοντά μας, και ανταλλάσσει φλογερά φιλιά και χάδια με την Γη, ο γεωργός, δεν θα δει καρπό, ούτε για την δική του σαλάτα στο τραπέζι.

Αγρότης σημαίνει, πως όταν τελειώσει ή βρίσκετε σε διαδικασία συγκομιδής, ακόμα και την πιο πλούσια παραγωγή να αποδώσουν τα χωράφια του, δεν έχει από πουθενά καμία εγγύηση για το τελικό κέρδος του. Τα προιόντα, ακολουθούν τους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Δηλαδή, των τσακαλιών. Και καρτέλ με χαυλιόδοντες θα μπορούσες να πεις. Δεν ξέρει τι θα βγάλει, δεν ξέρει με τι ποσοστό κέρδους θα πουλήσει, δεν ξέρει αν δούλευε όλο τον προηγούμενο καιρό για χόμπι ή για να ζήσει. Ίσως να φτάσει να ζητάει δανεικά λεφτά από τις κότες του, για να αγοράσει λίγο γάλα στα παιδιά του.

Αγρότης, που θα προσπαθήσει να πουλήσει σε καλύτερες τιμές, για να του μείνει κάποιο κέρδος, να παρακάμψει έμπορους, μεσάζοντες, και σε αυτή την περίπτωση, τα έπιασε τα λεφτά του. Ο δρόμος που έχει, κυρίως, είναι οι λαϊκές αγορές. Εκεί να δεις πόνο, αγαπημένε μου αναγνώστη. Μεγάλη ιστορία από τρεχούμενο αίμα, οι Λαϊκές αγορές. Ξενύχτια, Δρομολόγια μακριά από το σπίτι του, Έκθεση σε καιρικές συνθήκες, Επιπλέον κόστος ζωής, Δώδεκα και δεκαπέντε ώρες καθημερινής δουλειάς, Νταβατζιλίκια για καλύτερη θέση πάγκου, και άλλα πολλά.

Αγρότης φίλε μου σημαίνει πως θα φάει πρώτος στην μάπα, πολύ πριν από εμάς, τα οποιαδήποτε φυτοφάρμακα χρησιμοποιεί για τα φυτά. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Έχουν πολύ πολύ μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας. Πιστεύω, οφείλετε στα δηλητήρια, χωρίς να μπορώ να το αποδείξω. Απλά το διαισθάνομαι Εσύ τι πιστεύεις, για αυτό;

Αγρότης στην Ελλάδα, είχε πάντα την μικρότερη σύνταξη από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, και με τις χειρότερες συνθήκες εργασίας. Η ασφάλισή του, πάντα ελλιπής σε ένα επάγγελμα με πολύ μεγάλο κίνδυνο ατυχημάτων. Αν θυμάμαι καλά, μικρός στα θερμοκήπια, πρέπει να είχα πατήσει και είκοσι σκουριασμένες πρόκες με τα γυμνά πατουσάκια μου. Άντε πάλι στο νοσοκομείο για μία δόση αντιτετανικού ορού.

Πριν, λοιπόν αγαπημένε μου αναγνώστη, τεμαχίσεις με ευκολία έναν αγρότη ακόμη στο μυαλό και την καρδιά σου, επειδή κάποιοι σου βορβαδίζουν το μυαλό, και τους φαντάζεσαι όλους με τζιπ καγιέν, λεφτάδες και φαγωμένες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις να τρέχουν κάτω από τα μαξιλάρια τους, απλά αναλογίσου, όλα τα παραπάνω.

Εκτός αν δεν τα καταλαβαίνεις όλα αυτά, οπότε δικαίωμά σου. Τεμάχισε και εσύ έναν αγρότη. Μπορείς πολύ εύκολα. Και μεταξύ μας, δεν κοστίζει, και τίποτα.

Αυτοί οι αγρότες που έφαγαν χρήματα επιδοτήσεων στην Ελλάδα, είναι η τραγική μειοψηφία. Και θα τολμήσω να σου πω, πως δεν είναι καν επαγγελματίες αγρότες. Είναι κάτι ανάμεσα σε αγρότη και πολιτικό κομματικό παράγοντα. Βγαίνει και σε πολύχρωμη έκδοση.

Και ένα τελευταίο μυστικό, συνοδοιπόρε αναγνώστη, μόνο για σένα. Το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί τόσο πολύ και αυξάνετε συνεχώς, που είναι καρφωμένο τσεκούρι στον λαιμό του αγροτικού κέρδους. Και όχι μόνο, αυτό. Όποια επιδότηση, ή τραπεζικό δάνειο έχουν πάρει αγρότες για να στήσουν αγροτική ή κτηνοτροφική επιχείρηση, έχει εξανεμιστεί. Καπνός σε ανοιχτό ουρανό με δέκα μποφόρ αέρα. Από την μία μεριά τους τα δίνουν, και από την άλλη τους τα παίρνουν.

Και τώρα που είπα, δέκα μποφόρ αέρας, σκέφτηκα τις αγροτικές αποζημιώσεις που δίνονται σε περίπτωση Θεομηνίας, των καλλιεργειών τους. Ανέκδοτο που με κάνει να ξεκαρδίζομαι χρόνια τώρα. Σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα λεφτά δεν φτάνουν να αγοράσουν, ούτε το μαντήλι που φορούν στο κεφάλι, όταν δουλεύουν κατακαλόκαιρο με πενήντα βαθμούς Κελσίου στα χωράφια.

Σε χαιρετώ θερμά συνοδοιπόρε αναγνώστη, σε ευχαριστώ που περπάτησες, στο μονοπάτι αυτών των σκέψεων, και αν τεμαχίσεις κανέναν αγρότη που θα βρείς, φώναξε και εμένα να γευματίσουμε μαζί.



κείμενο Μάνος Χρονάκης

Πηγή>http://www.radiovereniki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου