.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Φραγκόσυκο



ΜΟΡΦΗ
Η Φραγκοσυκιά (Opuntia ficus – indica: Οπούντια η ινδική συκή ή κοινώς Φραγκοσυκιά, οικογένεια: Cactaceae) είναι κάκτος, παχύφυτος και χυμώδες (η περιεκτικότητά του σε νερό είναι 87,5%). Το ύψος φτάνει τα 3 – 5 μέτρα σε ύψος. Πρόκειται για δέντρο το οποίο είναι άφυλλο. Τα φύλλα της φραγκοσυκιάς είναι τα αγκάθια που υπάρχουν πάνω στους βλαστούς. Αυτά τα αγκάθια αποτρέπουν τα ζώα να καταστρέψουν το φυτό και το βοηθάνε να διατηρήσει την υγρασία του. Οι βλαστοί του αποτελούν τον κορμό του φυτού. Είναι σαρκώδη φύλλα μήκους 20 – 50 εκ και πλάτους 10 – 20 εκ, που με την πάροδο του χρόνου ξυλοποιούνται και δημιουργούν ένα γερό κορμό.

Ο καρπός έχει βαρελοειδές – αχλαδόσχημο σχήμα. Είναι σαρκώδης με πολλούς σπόρους και η σάρκα του έχει πάνω πολλά μικρά αγκάθια (μήκους 5 – 8εκ) και ψριμάζουν κατά τον Αύγουστο –  Σεπτέμβριο. Το βάρος του είναι από 150 – 400 γραμμάρια. Το χρώμα του καρπού ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία.
Τα άνθη του είναι μεγάλα και βρίσκονται στις άκρες των βλαστών έχουν κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η καταγωγή της φραγκοσυκιάς είναι από το Μεξικό, στην Ευρώπη πέρασε μέσω των Ισπανών κονκισταδόρων. Στις ΗΠΑ, Βραζιλία και Μεξικό καλλιεργείται συστηματικά κυρίως ως ζωοτροφή. Για τους καρπούς της καλλιεργείται στη Νότιο Ιταλία, Ισπανία και Βόρειο Αφρική.
Κλίμα – θέση
Η φραγκοσυκιά είναι ευπροσάρμοστη. Το κλίμα που χρειάζεται για να καλλιεργηθεί πρέπει να είναι ξερό με έντονη ηλιοφάνεια. Ιδανική θερμοκρασία που ευδοκιμεί είναι άνω του 0. Αγαπά τα ξηρά και πετρώδη εδάφη χωρίς υγρασία και καλή στράγγιση.
Περιποιηση
Η φραγκοσυκιά δε χρειάζεται κλάδεμα γιατί αργούν να κλείσουν οι τομές και κινδυνεύει να σαπίσει. Μπορεί να ευδοκιμήσει και χωρίς νερό, με το πότισμα όμως αποδίδει περισσότερη παραγωγή και αυξάνεται η βιωσιμότητα του φυτού.
Πολλαπλασιασμός
Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται με δύο τρόπους, είτε με σπέρματα (σεξουαλικός πολλαπλασιασμός), είτε με την εξαγωγή παραφυάδων (ασεξουαλικός πολλαπλασιασμός) από το μητρικό φυτό, τα οποία τοποθετούνται για μερικές ημέρες εκτός χώματος και φυτεύονται στη συνέχεια. Η φύτευση μπορεί να γίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και γίνεται με δύο τρόπους αναλόγως την εποχή και το κλίμα. Είτε τοποθετούμε ένα φύλλο κατά το ήμισυ μέσα στο έδαφος, είτε ξαπλώνουμε ένα φύλλο πάνω στο έδαφος και από πάνω τοποθετούμε μια πέτρα, μέχρι από την κάτω μεριά του φύλλου να εμφανιστούν ρίζες.

Το φραγκόσυκο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και Α. Περιέχει αμινοξέα, σίδηρο, ασβέστιο κάλιο, μαγνήσιο κα. Είναι πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στη μείωση του στρες και την σταθεροποίηση της χοληστερόλης κάτι που βοηθάει την μείωση της αρτηριακής πίεσης. Σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου και είναι αποτελεσματικό στην θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Το φραγκόσυκο μπορούμε να το συναντήσουμε με την μορφή ωμού τροφίμου, μπορεί να γίνει τσάι, μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, τουρσί, ενώ συστηματικά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών ασθενειών και επιφανειακών τραυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου