.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Προληπτικά μέτρα στο ξύλο της αμπέλου για να μη μειώνεται η σοδειά

Δούσκα Ελένη|Agronews.gr
Οι ασθένειες του ξύλου είναι ιδιαίτερα καταστρεπτικές καθώς προκαλούν, σταδιακά ή και απότοµα, τον µαρασµό και την ξήρανση µέρους ή ολόκληρων πρέµνων του αµπελώνα. Η παραγωγή µειώνεται κι η καλλιέργεια φθίνει συνεχώς.
Μάλιστα, σύµφωνα µε τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου, δεδοµένου ότι δεν υπάρχουν τρόποι άµεσης αντιµετώπισης (χηµική αντιµετώπιση) παρά µόνο καλλιεργητικά µέτρα, θα πρέπει οι ασθένειες αυτές να εντοπίζονται έγκαιρα, άµεσα και αποτελεσµατικά.

Η σήµανση των ύποπτων πρέµνων γίνεται την άνοιξη για την ευτυπίωση και το καλοκαίρι για την ίσκα. Κατά το χειµερινό κλάδεµα εντοπίζονται εύκολα καθώς παρατηρούνται οι χαρακτηριστικές αλλοιώσεις και µεταχρωµατισµοί του ξύλου που ξεκινούν από παλιές τοµές κλαδέµατος.

Στην ίσκα: το εσωτερικό του ξύλου εµφανίζει περιοχές συνήθως υπόλευκες που θρυµµατίζονται εύκολα. Ενίοτε η σήψη µπορεί να είναι σκληρή και καστανή, ιδιαίτερα σε νεαρά πρέµνα.

Στην ευτυπίωση: στο εσωτερικό του ξύλου διαπιστώνονται νεκρώσεις καστανού χρώµατος µε σκληρή υφή που σε κάθετη τοµή έχουν σχήµα V.

Στη φόµοψη: το χειµώνα, οι κληµατίδες εµφανίζονται ξεθωριασµένες, µε γκριζόλευκο χρώµα και µικρά µαύρα στίγµατα στην επιφάνειά τους (πυκνίδια). Στη βάση των κληµατίδων ο φλοιός συνήθως σκάει κι εµφανίζονται ρωγµές (έλκη).

Συνιστώνται τα παρακάτω προληπτικά µέτρα που στοχεύουν στην αφαίρεση, αποµάκρυνση ή καταστροφή των πηγών µολύσµατος και στην προστασία των τοµών κλαδέµατος:
-Το κλάδεµα να γίνεται όσο το δυνατόν πιο όψιµα και µε ξηρό καιρό
-Τα ύποπτα πρέµνα να κλαδεύονται τελευταία
-Αποφεύγονται οι µεγάλες και βαθιές κλαδοτοµές
-Τα εργαλεία κλαδέµατος να απολυµαίνονται τακτικά.
-Να καταστρέφονται ή να αποµακρύνονται τα υπολείµµατα του κλαδέµατος. Ιδανική πρακτική είναι ο θρυµµατισµός κι η ενσωµάτωσή τους στο έδαφος
-Να γίνονται ισορροπηµένες λιπάνσεις και κανονικά ποτίσµατα στο αµπέλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου