.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

«Κιχώριον το ακανθώδες…» δηλαδή ... σταμναγκάθι!

σταμναγκάθι διατροφική αξία

Της (*) Γεωργίας Δασκαλάκη
Το περιβόητο σταμναγκάθι! Είναι το σήμα κατατεθέν της Κρητικής κουζίνας. Τα τελευταία χρόνια έχει εισβάλει σε όλα τα γκουρμέ εστιατόρια της Ελλάδας -και όχι μόνο- και θεωρείται απαραίτητο σε κάθε γαστρονομική αναζήτηση.
Οι πρώτες προσπάθειες καλλιέργειας του φυτού από τον άνθρωπο έιχαν αρχίσει από πολύ παλιά. Είναι όμως τέτοια η φύση του φυτού που κάνει τη συγκομιδή του  πολύ επίπονη. Το σταμναγκάθι πήρε το όνομά του από τη λέξη στάμνα και αγκάθι. Τα παλιά τα χρόνια, που μετέφεραν το νερό από τις βρύσες, πηγές ή πηγάδια το έφερνα και το διατηρούσαν μέσα σε στάμνες και για να μην μπαίνουν μαμούνια ή έντομα μέσα, έκλειναν την τρύπα με το αγκαθωτό αυτό φυτό. Το γνήσιο σταμναγκάθι μπορεί να καλλιεργηθεί μόνο για  2-3 χρόνια. Τον τρίτο χρόνο θα βγάλει ραδίκι και όχι σταμναγκάθι.
Επιστημονικά ονομάζεται Cichorium Spinosum ή "κιχώριον το ακανθώδες" και είναι ουσιαστικά μια άγρια ποικιλία ραδικιού. Φύεται από τα χιονισμένα δύσβατα μέρη των ορεινών όγκων της Κρήτης μέχρι σε απόκρημνες ακρογιαλιές που το χτυπάει το κύμα και το θρέφει η αλμύρα της θάλασσας τα λεγόμενα γιαλοράδικα.
Έρευνες έδειξαν πως το σταμναγκάθι λειτουργεί ως φάρμακο έναντι πολλών παθήσεων, ενώ ταυτόχρονα έχει ιδιότητες αντισηπτικές, αλλά και αντιρρευματικές. Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση! Είναι καλή πηγή ω3 λιπαρών οξέων ,και βιταμίνης Ε που προστατεύουν την καρδία από καρδιαγγειακά νοσήματα.. Περιέχει επίσης καλή ποσότητα σε μέταλλα, όπως σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και κάλιο.
Το σταμναγκάθι συνοδεύεται πάντα από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην κουζίνα των Κρητικών. Μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Ωμό ή βραστό με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι. Επίσης συνοδευτικό με αρνάκι και αυγολέμονο. Η συνταγή είναι η γνωστή συνταγή με αρνάκι αυγολέμονο απλά έχουμε σταμναγκάθι αντί για άλλο χόρτο. 
* Η Γεωργία Δασκαλάκη ειναι Διατροφολόγος - διαιτολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου