.

.......................... Για τις πιό πρόσφατες τιμές των κηπευτικών,κάντε κλικ δεξιά στον έμπορο που κυνηγά το πεντακοσάευρο . .............................. .......Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν την κοστολόγηση των προιόντων στο χωράφι και δεν περιλαμβάνουν το όποιο κέρδος επιδιώκουν οι μεσάζοντες απο την πώληση στο ράφι.............Μεγάλη προσοχή στις φωτιές!!...... Μην πετάτε αναμμένα αποτσίγαρα,μην δουλεύετε τροχό στην ύπαιθρο,μην κάνετε ηλεκτροκόληση κοντά σε ξερά χόρτα....Οι δυνατοί άνεμοι θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη.....Τα θαλάσσια στρώματα παρασύρονται πολύ εύκολα απο τους πολύ δυνατούς βοριάδες....Προσοχή στα παιδιά....... ......

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

Τί συμβαίνει στα νησιά μας?Πού χάθηκαν οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ?

Aποκεφάλισαν δέκα θαλάσσιες χελώνες στην Νάξο Μαζικές οι αποτρόπαιες δολοφονίες των πλασμάτων - Αναζητούνται οι δράστες

 Πηγή: www.lifo.gr

Φωτογραφία από axos island wildlife protection

Νεκρός από σφαίρα βρέθηκε ο Θεοδόσης η φώκια μασκότ της Ίου που ομόρφυνε τα καλοκαίρια μας

Ο μικρός Θεοδόσης που έγινε γνωστός ως η μασκότ της Ίου και οι φωτογραφίες του στις παραλίες του νησιού και στο λιμάνι έκαναν το γύρο του διαδικτύου συχνά, βρέθηκε νεκρός σήμερα σε παραλία του νησιού από πυροβολισμό!
Ηδυσάρεστη είδηση που μας ήρθε από τον Ίο έρχεται να προστεθεί στα περιστατικά φρικιαστικών εκτελέσεων θαλάσσιων ζώων και θηλαστικών των τελευταίων μηνών. Ο Θεοδόσης, μία αρσενική μεσογειακή φώκια είχε από το 2015 τραβήξει την προσοχή του κόσμου και των επισκεπτών με τις συχνές επισκέψεις και τις «βόλτες» του στην στεριά.
12472314_1744978005720425_5583309880706860426_n
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του www.naxospress.gr, ο Θεοδόσης εντοπίστηκε σήμερα νεκρός στην παραλία της Αγίας Θεοδότης στην βορειοανατολική Ίο.
theodosis-fokia-maskot-iou-1
Οι κάτοικοι του νησιού είχαν αγκαλιάσει τον Θεοδόση ο οποίος σε κάθε εμφάνιση του συγκέντρωνε όλα τα βλέμματα και πολλές επιδείξεις αγάπης. Η οργάνωση για την προστασία της μεσογειακής φώκιας MΟm είχε ζητήσει από τον κόσμο να είναι προσεκτικός στις εκδηλώσεις του και να μην επιδιώκει την προσωπική επαφή για να μην τραυματίσει τον μικρό που κινδύνευε από την εξοικείωση με τους ανθρώπους.
22557673_fokia-limghandlerΔυστυχώς σήμερα αποδεικνύεται πως αυτή η εξοικείωση ήταν ο λόγος που του στερήθηκε η ζωή. Σε επικοινωνία του mediafree.gr με το λιμεναρχείο της Ίου, μάθαμε πως ενημερώθηκαν από τηλεφώνημα κατοίκου για την ύπαρξη νεκρής φώκιας στην παραλία και ανακάλυψαν πως επρόκειτο για τον εμβληματικό Θεοδόση.
theodosis-fokia-maskot-iou-7


Οι υπάλληλοι του Λιμεναρχείου είχαν αναλάβει την προστασία του και το περιστατικό συνέβη σε μέρος της δικαιοδοσίας τους. Από Δευτέρα αναμένεται να επιληφθεί του θέματος ο αρμόδιος, για να διεξαχθούν οι κατάλληλες έρευνες που ελπίζουμε να οδηγήσουν στην σύλληψη του δράστη.
theodosis-fokia-maskot-iou-5

theodosis-fokia-maskot-iou
Ο Θεοδόσης υπολογίζεται πως γεννήθηκε στην θαλάσσια περιοχή της Ίου στα τέλη του 2014 και άρχιζε να εμφανίζεται μεταξύ Ίου και Ηρακλειάς περίπου έναν χρόνο μετά. Από τότε και κάθε καλοκαίρι έκτοτε, είχε εντοπιστεί άπειρες φορές στις παραλίες ανάμεσα στους λουόμενους, αλλά οι πιο χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες του από το λιμάνι της Ίου.

Η μικρή αρσενική φώκια έβγαινε συχνά στο πάρκινγκ και τους τριγύρω χώρους του λιμανιού, κυρίως την εποχή που άλλαζε τρίχωμα και επιζητούσε πιο άγριες επιφάνειες για να ανακουφιστεί.


Δυστυχώς το φετινό καλοκαίρι θα είναι ακόμα πιο φτωχό για την χώρα μας και για τα δύο νησιά που είχαν αγαπήσει τις καθημερινές του επισκέψεις. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί γιατί ήταν τόσο «σημαντικό» σε κάποιον να εξαφανίσει ένα ζώο που δεν ενοχλούσε πραγματικά κανέναν και πρόσφερε τόση δημοσιότητα στο νησί. Δεν είναι τυχαίο που αυτοί που τον αγάπησαν και εκτιμούσαν την παρουσία του, είχαν φτιάξει μία σελίδα στο facebook για να ενημερώνουν για τα νέα του.


Εκτός από απειλούμενο είδος των μεσογειακών θαλασσών, οι φώκιες είναι και μοναχικές καθώς επιλέγουν πιο απομονωμένα μέρη χωρίς ανθρώπινη παρουσία. Εμφανίσεις σαν τη δική του μας θύμιζαν την ομορφιά της θαλάσσιας ζωής και την υποχρέωση μας να την διατηρήσουμε ως μέρος της ομορφιάς και βιωσιμότητας κάθε τόπου. Δυστυχώς για τον Θεοδόση, που μοίραζε μόνο χαμόγελα, είναι πολύ αργά.

Σκοτεινό παρασκήνιο πίσω από τις δολοφονίες θαλάσσιων ζώων

arxipelagos-1.jpg

Νεκρή θαλάσσια χελώνα«Αρχιπέλαγος»

Σε… απίστευτες καταγγελίες προχώρησαν το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και ο διευθυντής του, Θοδωρής Τσιμπίδης, με αφορμή την έξαρση στις θανατώσεις σπάνιων ειδών που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου.
Μεταξύ άλλων, αφορούν περιστατικά με αποκεφαλισμένες χελώνες, μία ακόμα πυροβολημένη φώκια και μαχαιρωμένα δελφίνια - δεμένα με σχοινί στην ουρά.
Αυτά δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά ένα χρόνιο πρόβλημα όπως καταγράφεται από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και άλλους φορείς, που απλώς τώρα κορυφώνεται.
«Αρχιπέλαγος»
Αλλωστε, πρέπει να αναλογιστούμε ότι γίνεται γνωστό μόνο ένα μικρό μέρος των εκβρασμένων και θανατωμένων ζώων, δεδομένου ότι υπάρχει εύκολη πρόσβαση μόνο στο 20-30% της ελληνικής ακτογραμμής, η οποία ξεπερνάει τα 18.000 χιλιόμετρα.
Συνεπώς, ο πραγματικός αριθμός των θανατωμένων ή εκβρασμένων ζώων είναι πολύ μεγαλύτερος, με την πλειονότητα των περιστατικών να μη γίνονται ποτέ αντιληπτά.
Εάν μας ενδιαφέρει η λύση του προβλήματος, οφείλουμε να δούμε την πραγματική του διάσταση, επισημαίνει το «Αρχιπέλαγος».
Επομένως, λύση δεν αποτελεί η δαιμονοποίηση των κοινωνιών των νησιών, αλλά ούτε και της πλειοψηφίας των πραγματικών ψαράδων, οι οποίοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για αυτά τα εγκλήματα.
«Αρχιπέλαγος»
Παράλληλα με την έξαρση στις θανατώσεις προστατευόμενων ειδών, παρατηρείται και η έξαρση στις παράνομες και καταστροφικές πρακτικές αλιείας, από μία μειοψηφία επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων.

Απειλές στους καταγγέλλοντες

Οι περισσότεροι που δολοφονούν αυτά τα προστατευόμενα ζώα, είναι γνωστοί στις τοπικές κοινωνίες, όμως όποιος έχει επιχειρήσει να κινηθεί εναντίον τους έχει κινδυνεύσει, τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του.
Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις ανθρώπων που τόλμησαν να κάνουν αντίστοιχες καταγγελίες για αλιευτικά σκάφη που έφεραν εκρηκτικά και όπλα, με μοναδικό αποτέλεσμα να γίνει η καταγγελία τους γνωστή μέσα σε λίγες ώρες στους παρανομούντες και να δεχθούν προσωπικές απειλές και δολιοφθορές.
Λίγες μόνο από τις περιπτώσεις απειλών και δολιοφθορών έχουν πάρει τη δικαστική οδό.
«Αρχιπέλαγος»
Πώς λοιπόν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα μεμονωμένοι πολίτες όταν ένας φορέας όπως το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος», ακολουθώντας το σύνολο των τυπικών διαδικασιών, δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα σε αντίστοιχα περιστατικά;
Ενδεικτικό παράδειγμα αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στις νότιες Κυκλάδες, με τη συνεχή χρήση δυναμίτη και τις άλλες μορφές καταστροφικής αλιείας, όπου το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, έχει κάνει πολυάριθμες καταγγελίες υποδεικνύοντας συγκεκριμένα άτομα και σκάφη.
Ενώ, λοιπόν, τα στοιχεία αυτά δόθηκαν σε πολυάριθμες ένορκες καταθέσεις για την Εισαγγελία και το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος, οι προβλεπόμενες ποινές δεν εφαρμόστηκαν.
Μάλιστα, οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν πιαστεί επ’ αυτοφώρω με μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών, αυτή τη στιγμή συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι και με μεγαλύτερο θράσος, καταστρέφοντας σχεδόν καθημερινά με τη χρήση δυναμίτη τη θάλασσα των νότιων Κυκλάδων, θανατώνοντας έτσι οτιδήποτε ζει μέσα στη θάλασσα.
Ενδεικτικά και για να γίνει κατανοητή η έκταση του προβλήματος, σε παλαιότερη καταγγελία που έγινε από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος προς το Λιμεναρχείο Νάξου, για περιστατικό χρήσης δυναμίτη σε συνδυασμό με παράνομη αλιεία/συλλογή ψαριών με κατάδυση, που έγινε από συγκεκριμένο ψαρά και αλιευτικό σκάφος, λάβαμε λίγες ώρες αργότερα απειλητικό τηλεφώνημα που συνοδεύτηκε με φαξ του αντιγράφου της καταγγελίας μας, όπως αυτή καταγράφηκε στο Ημερολόγιο Συμβάντων του Λιμεναρχείου!
«Αρχιπέλαγος»
Αυτό, φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζει το σύνολο του Λιμενικού Σώματος, η πλειονότητα του οποίου καταβάλει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, με τα ελλιπή μέσα που διαθέτει, αλλά και την ανεπαρκή νομοθεσία που συχνά διέπει θέματα καταστροφικής αλιείας.
Αυτή η νοοτροπία της συνεχιζόμενης ανομίας και συγκάλυψης, που δυστυχώς βρίσκει σιγά-σιγά και νέους μιμητές, τελικά οδηγεί σε απόγνωση την πλειοψηφία των ψαράδων και των νησιωτών που γίνονται μάρτυρες αυτές της κατάστασης καθημερινά.
Όμως, δεν τολμούν να την καταγγέλλουν με το φόβο πως θα γίνουν οι ίδιοι τα νέα θύματα.

Άσκοπη σπατάλη πόρων

Παρ' όλα αυτά, πρέπει να τονιστεί ότι η έλλειψη προστασίας των απειλούμενων ειδών ξεκινάει πρώτα από την πολιτεία και από αυτούς που την υπηρετούν διαχρονικά, που επί πολλά χρόνια δεν ασχολούνται με την ουσία και έχουν συμβάλει στο να σπαταληθεί άσκοπα ένας πακτωλός χρημάτων, εξ ονόματος της προστασίας της φύσης, καταγγέλλει το «Αρχιπέλαγος».
«Οι πόροι αυτοί, αντί να φτάνουν στις κοινωνίες σε μορφή επένδυσης και υποδομών, που διασφαλίζουν μεταξύ άλλων την προστασία των σπάνιων ειδών που επιβιώνουν στις θάλασσές μας, έχουν κατασπαταληθεί κυρίως μέσα στην Αθήνα, σε μελέτες, καμπάνιες και γραφειοκρατικές προσεγγίσεις, από μία μικρή μερίδα ανθρώπων και φορέων που επί χρόνια λειτουργούν ως “περιβαλλοντικό λόμπι”».
«Ένα λόμπι, που δεν αρκείται μόνο στην κατασπατάληση των πόρων, αλλά χτυπάει υπόγεια και με κάθε ευκαιρία φορείς όπως το “Αρχιπέλαγος” και πολλούς άλλους, που τολμούν να αντιταχθούν και να κάνουν ουσιαστική δράση για την προστασία της φύσης και των τοπικών κοινωνιών».
«Αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα και δραστικά, δεν μπορούμε να περιμένουμε παρά μόνο την επιδείνωση αυτής της κατάστασης. Τελικά η κρίση που βιώνουμε δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά είναι αποτέλεσμα μίας γενικευμένης κρίσης που ροκανίζει σιγά σιγά, όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας».
«Αρχιπέλαγος»
«Ας αφήσουν λοιπόν τα κροκοδείλια δάκρυα, όσοι γνωρίζουν τα βαθιά αίτια αλλά και τη λύση του προβλήματος και δεν έκαναν ποτέ κάτι για αυτό. Οι λύσεις ήταν άλλωστε, πάντα γνωστές, στους πολιτικούς αλλά και στις αρμόδιες τοπικές και εθνικές αρχές».
«Ωστόσο οι πολίτες και οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών δεν θα πρέπει να παραιτηθούν από την προσπάθεια της διαφύλαξης της μοναδικής μας φύσης. Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και να συμπορεύεται με όλους όσους θέλουν να δοθεί ένα οριστικό τέλος στην καταστροφή των θαλασσών μας», καταλήγει το «Αρχιπέλαγος».
Πηγή:http://www.efsyn.gr

Βάλτε κι εσείς το λιθαράκι σας για τη σωτηρία αυτού του άμοιρου τόπου μας......
Απλά,κοινοποιήστε το άρθρο.Όσο περισσότεροι το διαβάζουν τόσο ο ψίθυρος θα γίνεται φωνή και η φωνή βροντή που θα τους πνίξει...
Μενέλαος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου