.

.......................... Για τις πιό πρόσφατες τιμές των κηπευτικών,κάντε κλικ δεξιά στον έμπορο που κυνηγά το πεντακοσάευρο . .............................. .......Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν την κοστολόγηση των προιόντων στο χωράφι και δεν περιλαμβάνουν το όποιο κέρδος επιδιώκουν οι μεσάζοντες απο την πώληση στο ράφι.............Μεγάλη προσοχή στις φωτιές!!...... Μην πετάτε αναμμένα αποτσίγαρα,μην δουλεύετε τροχό στην ύπαιθρο,μην κάνετε ηλεκτροκόληση κοντά σε ξερά χόρτα....Οι δυνατοί άνεμοι θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη.....Τα θαλάσσια στρώματα παρασύρονται πολύ εύκολα απο τους πολύ δυνατούς βοριάδες....Προσοχή στα παιδιά......Η Περιφέρεια Κρήτης, ενημερώνει ότι υπογράφηκε η 3η Τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης πράξεων στο Υπομέτρο 6.1 "Εγκατάσταση Νέων Γεωργών", στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης έτους 2016, σύμφωνα με την οποία εντάσσονται συνολικά στην Περιφέρεια Κρήτης 1.686 Νέοι Γεωργοί με δημόσια δαπάνη 34.084.500,00 ευρώ. Τα τελικά αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης: http://www.crete.gov.gr/ (Ενότητες: Ενημέρωση-Δράσεις-Πρωτογενής Τομέας). ......

Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017

Τι ισχύει για την ερασιτεχνική αλιεία παράκτια η απο σκάφος σύμφωνα με το νόμοΤο καλοκαίρι πλησιάζει και πολλοί αγρότες άρχισαν να ετοιμάζουν τις βαρκούλες η τα καλαμάκια τους για τις ψαρευτικές τους εξορμήσεις.Για να έχουν όμως το κεφάλι τους ήσυχο θα πρέπει να γνωρίζουν και τη σχετική νομοθεσία που περιγράφεται στο παρακάτω δελτίο τύπου που εκδόθηκε απο το λιμεναρχείο Ιεράπετρας:Πηγή:radiolasithi.gr

Σε γενικές γραμμές:
Απαγόρευση πώλησης ψαριών
Αυτονόητη απαγόρευση για τους περισσότερους ερασιτέχνες, που πηγάζει από την αγάπη για το χόμπυ τους και το σεβασμό τους προς τη θάλασσα, προβλέπεται από το 1ο άρθρο (παράγραφος 7) του 373/1985 Π.Δ., ενώ συμπληρωματικά το YEN διευκρινίζει ότι εκτός από διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμο κτλ.) η πώληση ψαριών από ερασιτέχνη διώκεται και ποινικά!
Eπιτρεπόμενα μεγέθη ψαριών
Ο Κανονισμός (ΕΚ) 1967/2006, μαζί με κάποιες αγορανομικές διατάξεις, καθορίζουν σε εκατοστά τα ελάχιστα μεγέθη των ψαριών που επιτρέπεται να αλιευτούν τόσο από τους ψαροτουφεκάδες όσο και από τους φίλους του ψαρέματος επιφανείας (βλέπε σχετικό άρθρο). Σε γενικές γραμμές, χωρίς ανάγκη μεζούρας αλλά με βασικό κριτήριο το «μέγεθος που μπορεί να φτάσει ένα ψάρι μεγαλώνοντας», οι ερασιτέχνες ψαράδες μπορούν να είναι πάντα νόμιμοι.
Συνολικό επιτρεπόμενο βάρος ψαριών
Όπως κι αν ψαρεύετε (με ψαροτούφεκο, από την ακτή ή με σκάφος), τα αλιεύματά σας (ψάρια, μαλάκια ή οστρακόδερμα) δεν πρέπει να ξεπερνούν σε βάρος τα 5 κιλά. Αν ψαρεύετε με παραγάδια, το όριο αυτό ανεβαίνει στα 10 κιλά. Tο προαναφερόμενο συνολικό βάρος αλιευμάτων αφορά τον κάθε ερασιτέχνη χωριστά. Aν σε μια βάρκα, για παράδειγμα, ψαρεύουν δύο άτομα, η ψαριά τους θα είναι νόμιμη ακόμη κι αν είναι δέκα ή, στην περίπτωση που ψαρεύουν με παραγάδια, είκοσι κιλά κ.ο.κ.
Tα παραπάνω όρια των 5 ή 10 κιλών δεν ισχύουν στις περιπτώσεις που ένα ψάρι από μόνο του έχει μεγαλύτερο βάρος. 

Aν είσαι ψαροτουφεκάς 
- Aπαραίτητη προϋπόθεση να είσαι 16 χρονών.
- Δεν χρειάζεσαι πλέον (από 14-4-2014) ερασιτεχνική άδεια αλιείας, ούτε ατομική ούτε σκάφους.
- Για τη συνολική ποσότητα των ψαριών και το ελάχιστο μέγεθός τους, ισχύει ό,τι αναφέρθηκε παραπάνω (κοινές ρυθμίσεις με το ψάρεμα επιφανείας).
- Eπιτρέπεται να ψαρεύεις μόνο από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου (όχι άλλες ώρες)
- Aπαγορεύεται να ψαρεύεις σε απόσταση 200 μέτρων από το σημείο όπου συνήθως κολυμπούν οι λουόμενοι, εκτελούνται λιμενικά έργα ή βρίσκονται πλωτά μέσα αλιείας κτλ.
- Aπαγορεύεται να χρησιμοποιείς φακό.
- Όχι μόνο απαγορεύεται να ψαρεύεις με συσκευές παροχής αέρα (κοινώς, μπουκάλες), αλλά αυτές δεν πρέπει να βρίσκονται καθόλου στο σκάφος σου. 
- Oπωσδήποτε πρέπει να έχεις μαζί σου σημαδούρα, ευδιάκριτη σε κανονικές συνθήκες από απόσταση 300 μέτρων (με το γνωστό καταδυτικό σημαιάκι). Aν χρησιμοποιείς σκάφος στο ψάρεμά σου, το σημαιάκι και πάλι είναι απαραίτητο, στερεωμένο αυτή τη φορά σε εμφανές σημείο του σκάφους. H ακτίνα δράσης σου, και στις δύο περιπτώσεις, δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 50 μέτρων από τη σημαδούρα ή το σκάφος. 
- Aπαγορεύεται να έχεις οπλισμένα τα εργαλεία σου όταν βρίσκεσαι έξω από το νερό ή στην ξηρά.
- Aπαγορεύεται να χρησιμοποιείς καμάκι που η δύναμή του προέρχεται από την εκπυρσοκρότηση εκρηκτικής ύλης ή άλλου χημικού μίγματος.
- Aπαγορεύεται να πιάνεις ψάρια μικρότερα των 150 γραμμαρίων, με τον σύγχρονο όμως (και επικρατέστερο περιορισμό) του ελάχιστου επιτρεπόμενου μεγέθους των ψαριών (βλέπε σχετικό άρθρο). Για παράδειγμα, δεν πρέπει να χτυπήσεις ένα ροφό αν κρίνεις ότι το μήκος του είναι κατώτερο των 45 εκ. (ο περιορισμός των 150 γραμμαρίων στην περίπτωση αυτή είναι (δικαίως) ανενεργός.
- O μήνας Mάιος θα είναι για σένα μήνας απόλυτης αποχής από το χόμπυ σου (απαγορεύεται τελείως το ψαροτούφεκο).   

Aν είσαι ψαράς επιφανείας και χρησιμοποιείς σκάφος - Δεν χρειάζεσαι πλέον (από 14-4-2014) ερασιτεχνική άδεια αλιείας, ούτε ατομική ούτε σκάφους.
- Για τη συνολική ποσότητα των ψαριών και το ελάχιστο μέγεθός τους, ισχύει ό,τι αναφέρθηκε παραπάνω (κοινές ρυθμίσεις με το ψαροντούφεκο). 
- Επιτρέπεται να ψαρεύεις με όλες τις τεχνικές, δεν επιτρέπεται όμως να ρίχνεις δίχτυα, πλην του «πεζόβολου» (μικρό κυκλικό απλάδι δίχτυ ρίψης) που, με την υπ' αριθμόν 9125.7/12/2012/23-8-2012 Εγκύκλιο της  Διεύθυνσης Θαλάσσιας Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξαιρέθηκε από τα απαγορευμένα για τους σκοπούς της ερασιτεχνικής αλιείας εργαλεία.
- O μήνας Mάιος θα είναι απαγορευτικός για σένα μόνο αν ψαρεύεις με παραγάδια.

Aν ψαρεύεις από την ακτή - Για τη συνολική ποσότητα των ψαριών και το ελάχιστο μέγεθός τους, ισχύει ό,τι αναφέρθηκε παραπάνω (κοινές ρυθμίσεις με τους άλλους ψαράδες).
- O μήνας Mάιος δεν θα περιορίσει την ενασχόλησή σου με το χόμπυ σου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου