.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Καλλιέργεια Δάφνης | Καλλιεργητικές Τεχνικές



Δάφνη, Μπαχαρικών, Κουζίνα, ΜπαχαρικάΗ δάφνη είναι αειθαλές μικρό δένδρο ή θάμνος (στενόφυλλη ή πλατύφυλλη). Τα φύλλα της είναι εναλλασσόμενα, λογχοειδή, βαθυπράσινα με μικρό μίσχο και με ελαφρά κυματοειδή μορφή, ενώ ο καρπός είναι δρύπη με σαρκώδες περικάρπιο και μεγάλο σπέρμα.
Ως αυτοφυής απαντάται σε διάφορα μέρη της χώρας. Προτιμά δροσερά παραθαλάσσια μέρη και ευδοκιμεί σε ασβεστολιθικά και καλά αρδευόμενα εδάφη. Αναπτύσσεται σε φτωχά εδάφη που το pH τους μπορεί να κυμαίνεται από 4.5-8.2.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πολλαπλασιασμός

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και με μοσχεύματα.
Η φύτευση των μοσχευμάτων γίνεται από τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο, όπου λαμβάνονται μοσχεύματα ημιώριμων βλαστών και τοποθετούνται σε κιβώτιο που περιέχει μίγμα τύρφης και περλίτη, σε αναλογία 1:1. Το κιβώτιο τοποθετείται σε δροσερό – ζεστό μέρος, φροντίζοντας να διατηρείται η υγρασία του.
Η δάφνη πολλαπλασιάζεται και με σπόρο, τον οποίο στρωματώνουμε στο τέλος φθινοπώρου και η βλάστηση των σπόρων γίνεται σε δυο μήνες περίπου.

Συγκομιδή

Τα φύλλα της δάφνης συλλέγονται τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο με κλάδεμα των κορυφών των βλαστών. Ακολουθεί αποφύλλωση και ξήρανση (φυσική ή τεχνητή). Η επιτρεπόμενη υγρασία είναι ≤13%.
Η περιεκτικότητα του αιθέριου ελαίου στα ξερά φύλλα είναι 1%, στα ξερά 2% και στους καρπούς 3%.

Χρήσεις

Χρησιμοποιείται στην μαγειρική ως άρτυμα και στην κονσερβοποιία ψαριών και κρεάτων. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, σαπωνοποιία και σε βιομηχανίες τροφίμων. Θεωρείται αντιρρευματικό και διευκολύνει την πέψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου